Elektronický nos změří čerstvost ryb

Přístroj Pierra Loonise, profesora francouzské univerzity v La Rochelle, dokáže změřit, zda ryby, které mu projdou pod nosem, jsou čerstvé. Posuzuje je stejně jako člověk, podle pachu a vzhledu, ale naprosto objektivně. Série snímačů, které "očichávají" prostředí, jež má být analyzováno, je připojena k počítači, který vyhodnocuje smyslové údaje. Dokáže určit, odkud ryba pochází, jak byla ulovena a jak byla skladována. "Existuje mnoho biochemických mechanismů, které jsou schopny zachytit ztrátu čerstvosti u ryb," vysvětluje Pierre Loonis francouzskému deníku Libération. "Problém je, že při velmi nízkých teplotách, v nichž jsou ryby uchovávány, mohou být některé pachy potlačeny." Loonis proto přidal k elektronickému nosu ještě kameru, která měří postupnou ztrátu barvy. Speciální nos s úspěchem vyzkoušel na rybí burze v přístavu La Rochelle a nyní usiluje o to, aby zařízení bylo používáno ve všech francouzských rybích tržnicích.


Témata: Test iDNES.cz