A časem nám dražší cukr osladí i cukrovinky či nápoje, které se z něj budou vyrábět.
Evropská komise však zároveň tlačí na zásadní reformu cukrovarnictví, která by mohla už od příštího jara cukr opět zlevnit, a to až o třetinu.
"Možná by se to mohlo stihnout už před jarní sklizní příští rok," říká Miroslav Jirovský, předseda Zemědělského svazu. Dodává, že příští rok by Česko mohlo zároveň počítat se snížením celní ochrany EU, což by mohlo zjednodušit dovoz levnějšího cukru. A to by mohlo ceny opět snížit o 20 procent.
I českým cukrem vládne Brusel
Zatímco u většiny potravin či výrobků v obchodech ceny určuje trh, tedy se odvíjejí od nabídky a poptávky, cukr je jednou z výjimek.
Brusel totiž stanoví jednotnou cenu, za jakou se od všech farmářů a zemědělců v 25 členských zemích vykupuje cukrová řepa. A tato cena se pak promítá do ceny pro cukrovary, dále do ceny pro obchodní řetězce a každý z nich si k ceně navíc může ještě přidat vlastní marži, než to celé zaplatí zákazník.
Po vstupu do unie tak cukrovary začaly platit českým zemědělcům za tunu řepy 1450 korun, kdežto předtím jim počítaly jen asi 970 korun za tunu. Vyprodávání starých levnějších zásob zvednutí ceny cukru oddálilo.
Komise slibuje zlevnění
Cukernou politiku EU však stíhá tvrdá kritika, protože zároveň příliš nadržuje svým výrobcům. Světová obchodní organizace (WTO) minulý týden potvrdila, že obrovské dotace EU ve výši 1,7 miliardy eur ročně na vývoz cukru diskriminují neevropskou konkurenci, například z Brazílie.
WTO nazvala dotace přímo "nelegální". Evropská komise se chce odvolat, sama už však chystá reformy. Chce omezit vývoz a snížit výkupní ceny cukrové řepy o jednu třetinu, což by mohlo přinést návrat k cenám cukru před naším vstupem do EU.
Bude ale záležet na rychlosti a průběhu schvalování. Jiří Šír ze stálého zastoupení Česka při EU odhaduje, na rozdíl od šéfa Zemědělského svazu, že schvalování reformy se protáhne nejspíše až do roku 2006.
Zmizí české cukrovary?
Plán Evropské komise však také může ohrozit budoucnost českých cukrovarů. Brusel chce Česku zásadně ořezat objemy povoleného vývozu, ale méně už starým členským zemím jako Francii či Německu, které přitom vlastní většinu českých cukrovarů.
Francouzský cukrovar by pak mohl svoji českou pobočku zavřít, jakkoliv je její provoz díky levnější pracovní síle několikanásobně levnější, a do Česka bude dovážet cukr francouzský, dráž vyrobený.
"To popírá zásady vzniku Evropské unie, protože vyrábět by se mělo tam, kde je to nejefektivnější," dodává Jirovský ze Zemědělského svazu. Česko proto hodlá lobbovat za změnu vývozního objemu, i když jeho šance jsou omezené.