Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Čeští a japonští vědci našli metodu, jak poznat falešný kaviár

  17:00aktualizováno  17:00
Za malou skleničku pravého kaviáru dáte tisíce korun. Za ty peníze by měl mít takřka božskou chuť, jenže v praxi se tato pochoutka ve světě dost často padělá. Zjistit to, je obtížné. Teď však česko-japonský tandem vědců našel metodu, jak na to.

Kaviár - ilustrační snímek. | foto: Miloš Havelka

Klíčem k úspěchu je genetický kód ryby, z níž pravý kaviár pochází - vyzy velké. „Identifikoval jsem specifické znaky v genomu vyzy velké a jesetera malého, na jejichž základě jsem následně vytvořil jednoduchou metodu umožňující rozpoznání jedinců vyzy velké, jesetera malého a bestěra (kříženec vyzy velké a jesetera malého, pozn. red.),“ popsal Miloš Havelka, který se zabývá výzkumem jeseterovitých ryb na Fakultě rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Potraviny jsou přesolené, ukázal test. Uzeniny i snídaňové cereálie

„Pro rozpoznání méně hodnotného kaviárů hybridů od pravého kaviáru je nutná analýza DNA a druhová identifikace, která je značně komplikovaná a vyžaduje odpovídající molekulární metody,“ dodal. Na svém objevu nepracoval Havelka sám. Asistoval mu kolega z japonské Univerzity Hokkaidó.

V praxi se někdy za nejcennější kaviár z vyzy velké se vydávají kaviáry z jiných jeseterovitých ryb. Například na americkém trhu je pravděpodobnost záměny okolo 10 procent (čtěte zde). Zákazníci přitom většinu falešných produktů zakoupili na internetu.

Podle jiné kontroly 27 vzorků kaviárů z Bulharska a Rumunska byly čtyři vzorky falešné. Kaviár pocházel z jiného druhu ryb (více zde).

V České republice se kaviár mezi nejčastěji padělané potraviny neřadí. Problémy má Státní zemědělská a potravinářská inspekce hlavně s medem a vínem. Na portálu Potraviny na pranýři nelze dohledat žádný vzorek kaviáru s nedostatky.

Jednoduchá a levná metoda

Nová metoda zjišťování pravosti kaviáru je podle vědců jednoduchá a nevyžaduje drahé přístrojové vybavení.

Vyvinutý nástroj by měl přispět k lepší a spolehlivější kontrole a regulaci mezinárodního obchodu s kaviárem a také k ochraně a znovunavrácení jeseterovitých ryb do volné přírody. Jeseteři patří mezi nejvíce ohrožené druhy na naší planetě (kriticky je na tom právě vyza velká). Kvůli tomu se rozvíjely umělé chovy, v poslední době však čím dál víc slouží k produkci kaviáru.

Autor:


Nejčtenější

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...

10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....



Pojištění proti pokutám je přitěžující okolnost, rozhodl Nejvyšší správní soud

policie radar měření rychlost celostátní akce

Uzavření pojistky proti pokutám může být ve správním řízení bráno jako přitěžující okolnost, upozornil deník Právo na...

Vláda kývla na rozpočet a schodek čtyřicet miliard, vzrostou penze i platy

Prezident Miloš Zeman dorazil na středeční jednání vlády Andreje Babiše, která...

Klíčový zákon roku, návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 40 miliard korun, schválila menšinová vláda ANO a...

Prověřte, jak získal majetek! Na finanční správu přišlo 1 173 podnětů

Ilustrační snímek

Už třetím rokem Češi hlásí příjmy, které se nemusejí psát do daňových přiznání. Pokud to neudělají, riskují do budoucna...

Další z rubriky

IKEA otevře v Praze pop-up studio, nový obchodní dům v Česku zatím nebude

IKEA Point na Václavském náměstí v Praze

Ve čtvrtek otevře švédský nábytkářský gigant IKEA na pražském Václavském náměstí novou pobočku. Provozovna s názvem...

Ve vietnamské tržnici našli veterináři desítky kilogramů prošlého masa

Prošlé rybí maso z tržnice An Dong v Praze 10.

Veterináři spolu s policií při kontrole tržnice An Dong v Praze 10 našli zhruba 130 kilogramů prošlého zmrazeného...

Robotů se nebojme, dají nám víc práce, tvrdí Světové ekonomické fórum

Obchod Robot Cache

Díky technologickému pokroku může ve světě vzniknout do poloviny příštího desetiletí dvojnásobný počet pracovních míst,...

Najdete na iDNES.cz