Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Čeští a japonští vědci našli metodu, jak poznat falešný kaviár

  17:00aktualizováno  17:00
Za malou skleničku pravého kaviáru dáte tisíce korun. Za ty peníze by měl mít takřka božskou chuť, jenže v praxi se tato pochoutka ve světě dost často padělá. Zjistit to, je obtížné. Teď však česko-japonský tandem vědců našel metodu, jak na to.

Kaviár - ilustrační snímek. | foto: Miloš Havelka

Klíčem k úspěchu je genetický kód ryby, z níž pravý kaviár pochází - vyzy velké. „Identifikoval jsem specifické znaky v genomu vyzy velké a jesetera malého, na jejichž základě jsem následně vytvořil jednoduchou metodu umožňující rozpoznání jedinců vyzy velké, jesetera malého a bestěra (kříženec vyzy velké a jesetera malého, pozn. red.),“ popsal Miloš Havelka, který se zabývá výzkumem jeseterovitých ryb na Fakultě rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Potraviny jsou přesolené, ukázal test. Uzeniny i snídaňové cereálie

„Pro rozpoznání méně hodnotného kaviárů hybridů od pravého kaviáru je nutná analýza DNA a druhová identifikace, která je značně komplikovaná a vyžaduje odpovídající molekulární metody,“ dodal. Na svém objevu nepracoval Havelka sám. Asistoval mu kolega z japonské Univerzity Hokkaidó.

V praxi se někdy za nejcennější kaviár z vyzy velké se vydávají kaviáry z jiných jeseterovitých ryb. Například na americkém trhu je pravděpodobnost záměny okolo 10 procent (čtěte zde). Zákazníci přitom většinu falešných produktů zakoupili na internetu.

Podle jiné kontroly 27 vzorků kaviárů z Bulharska a Rumunska byly čtyři vzorky falešné. Kaviár pocházel z jiného druhu ryb (více zde).

V České republice se kaviár mezi nejčastěji padělané potraviny neřadí. Problémy má Státní zemědělská a potravinářská inspekce hlavně s medem a vínem. Na portálu Potraviny na pranýři nelze dohledat žádný vzorek kaviáru s nedostatky.

Jednoduchá a levná metoda

Nová metoda zjišťování pravosti kaviáru je podle vědců jednoduchá a nevyžaduje drahé přístrojové vybavení.

Vyvinutý nástroj by měl přispět k lepší a spolehlivější kontrole a regulaci mezinárodního obchodu s kaviárem a také k ochraně a znovunavrácení jeseterovitých ryb do volné přírody. Jeseteři patří mezi nejvíce ohrožené druhy na naší planetě (kriticky je na tom právě vyza velká). Kvůli tomu se rozvíjely umělé chovy, v poslední době však čím dál víc slouží k produkci kaviáru.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Zubař, ilustrace
Lepší strava, rovnátka, nadstandardy. Češi si připlácí 5 tisíc ročně

Šetrná metoda odstranění křečových žil, speciální genetické testy v těhotenství, lepší strava v nemocnici. Čeští pacienti jsou ochotni si připlatit čím dál víc...  celý článek

Podnikatel Jan Hradecký na snímku z roku 2013
Při rallye v Africe zemřel Jan Hradecký, zakladatel české firmy Botanicus

Podnikatel a mecenáš Jan Hradecký tragicky zemřel při rallye veteránů Classic Safari. Světu zanechal odkaz prostřednictvím své firmy na přírodní kosmetiku...  celý článek

Ilustrační snímek
Vánoční prémie budou, hlásí třetina firem. Většinou rozdají peníze

Výborná ekonomická kondice domácích podniků se před Vánocemi propíše i do kolonky mimořádné odměny na výplatních páskách. Třetina firem má už teď jasno, že je...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.