Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Čeští a japonští vědci našli metodu, jak poznat falešný kaviár

  17:00aktualizováno  17:00
Za malou skleničku pravého kaviáru dáte tisíce korun. Za ty peníze by měl mít takřka božskou chuť, jenže v praxi se tato pochoutka ve světě dost často padělá. Zjistit to, je obtížné. Teď však česko-japonský tandem vědců našel metodu, jak na to.

Kaviár - ilustrační snímek. | foto: Miloš Havelka

Klíčem k úspěchu je genetický kód ryby, z níž pravý kaviár pochází - vyzy velké. „Identifikoval jsem specifické znaky v genomu vyzy velké a jesetera malého, na jejichž základě jsem následně vytvořil jednoduchou metodu umožňující rozpoznání jedinců vyzy velké, jesetera malého a bestěra (kříženec vyzy velké a jesetera malého, pozn. red.),“ popsal Miloš Havelka, který se zabývá výzkumem jeseterovitých ryb na Fakultě rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Potraviny jsou přesolené, ukázal test. Uzeniny i snídaňové cereálie

„Pro rozpoznání méně hodnotného kaviárů hybridů od pravého kaviáru je nutná analýza DNA a druhová identifikace, která je značně komplikovaná a vyžaduje odpovídající molekulární metody,“ dodal. Na svém objevu nepracoval Havelka sám. Asistoval mu kolega z japonské Univerzity Hokkaidó.

V praxi se někdy za nejcennější kaviár z vyzy velké se vydávají kaviáry z jiných jeseterovitých ryb. Například na americkém trhu je pravděpodobnost záměny okolo 10 procent (čtěte zde). Zákazníci přitom většinu falešných produktů zakoupili na internetu.

Podle jiné kontroly 27 vzorků kaviárů z Bulharska a Rumunska byly čtyři vzorky falešné. Kaviár pocházel z jiného druhu ryb (více zde).

V České republice se kaviár mezi nejčastěji padělané potraviny neřadí. Problémy má Státní zemědělská a potravinářská inspekce hlavně s medem a vínem. Na portálu Potraviny na pranýři nelze dohledat žádný vzorek kaviáru s nedostatky.

Jednoduchá a levná metoda

Nová metoda zjišťování pravosti kaviáru je podle vědců jednoduchá a nevyžaduje drahé přístrojové vybavení.

Vyvinutý nástroj by měl přispět k lepší a spolehlivější kontrole a regulaci mezinárodního obchodu s kaviárem a také k ochraně a znovunavrácení jeseterovitých ryb do volné přírody. Jeseteři patří mezi nejvíce ohrožené druhy na naší planetě (kriticky je na tom právě vyza velká). Kvůli tomu se rozvíjely umělé chovy, v poslední době však čím dál víc slouží k produkci kaviáru.

Autor:



Nejčtenější

Válka o prodavačky pokračuje. Nástupní mzda v Lidlu bude 28 tisíc

Nová prodejna v Berouně se otevře v následujících týdnech.

Diskonty Lidl v Česku zvýší od března nástupní mzdu pokladních a prodavaček na 28 tisíc korun, tedy o pětinu. V Praze a...

Soud dal řidiči německý plat, čeští dopravci se bojí růstu počtu žalob

Šofér kamionu Jiří Gabrhel

První český řidič kamionu vyhrál soud o to, že mu česká firma za řízení v Německu platila méně, než kolik je tamní...



Pět tisíc dolarů na ruku a sbohem. Amazon se zbavuje lidí bez motivace

Pracovníkům ve skladu Amazon se v USA důsledně říká „associates“, tedy...

Nestandardní cestou jde americký Amazon při propouštění zaměstnanců bez motivace. Svému personálu předložil „nabídku“,...

Fronty i na půl hodiny. Kaufland má málo pokladních, lidé si stěžují

(Ilustrační snímek)

V Kauflandu na pražském Bohdalci je 25 pokladen, v posledních dnech je však běžné, že fungují jen čtyři. Nakupujících...

Nejmladší český miliardář začal ve skladu. Dnes ovládá zbrojařské impérium

Majitel Czechoslovak Group Michal Strnad.

Pětadvacetiletý Michal Strnad se po převodu stoprocentního podílu zbrojařsko-průmyslového holdingu Czechoslovak Group...

Další z rubriky

Benzinky mají oproti 90. letům třetinové marže. Dolů je tlačí konkurence

Pohonné hmoty (ilustrační foto)

Česko patří s téměř čtyřmi tisíci veřejných čerpacích stanic mezi země s nejhustší sítí benzinek. Silně konkurenční...

Kdo dřív přijde, ten pracuje. Sdílené kanceláře budoucnosti patří všem

Coworkingové centrum Paralelní Polis v Praze

Sdílené kanceláře táhnou. Do půl roku se rozrostou o čtvrtinu, a to nejen v Praze. Zájem o pracovní místa v...

Prodávat kostku másla za 90 korun byla zlotřilost, říká majitel Madety

Předseda představenstva a generální ředitel Madeta a. s. Milan Teplý.

Majiteli českobudějovické Madety Milanu Teplému sice bude příští rok v březnu 70 let, ale podnik stále řídí pevnou...

Najdete na iDNES.cz