Konzervy bílých fazolí s rajskou omáčkou vyrábí hned několik firem. Liší se nejen cenově, ale i chutí. Nejlépe chutnají fazole Bonduelle, ty však patří k nejdražším. Prokázala to senzorická analýza na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze, při níž vyškolení hodnotitelé anonymně ochutnávali osm vzorků fazolí. Hodnotili přitom vzhled a barvu, texturu a chuť pokrmu.
Nejméně porotě chutnaly tuzemské výrobky Gabriella firmy Brick z Modřic a Hamé Babice. Nevýrazné fazole s mírně zatuchlou, nahořklou a řídkou omáčkou... tak se vyjádřili hodnotitelé do protokolu o fazolích Gabriella. Fazole Hamé měly zase podle porotců příliš hustou a nakyslou omáčku, proto si stejně jako Gabriella vysloužily jen přijatelnou známku. "Žádný ze vzorků nebyl úplně nepřijatelný," komentuje výsledky vedoucí senzorické laboratoře Helena Valentová.
vynikající: Bonduelle (výrobce Bonduelle Maďarsko) |
velmi dobré: Tesco Value (Tesco Stores Velká Británie) Vernet (Bonduelle Maďarsko) |
dobré, uspokojivé: Le Baron (La Doria Itálie) Heinz (Heinz Velká Británie) Tesco Beens (Tesco Stores Velká Británie) |
přijatelné: Gabriella (Brick form Modřice) Hamé (Hamé Babice) |