Fazole od vynikajících po přijatelné

  • 1
Fazole v rajské omáčce patří k velmi oblíbeným konzervám. Hodí se jako výborná příloha k masu a v mnohých domácnostech leží ve spíži jako železná zásoba pro případ nouze. Večeře za dvanáct až pětadvacet korun není k zahození.

Konzervy bílých fazolí s rajskou omáčkou vyrábí hned několik firem. Liší se nejen cenově, ale i chutí. Nejlépe chutnají fazole Bonduelle, ty však patří k nejdražším. Prokázala to senzorická analýza na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze, při níž vyškolení hodnotitelé anonymně ochutnávali osm vzorků fazolí. Hodnotili přitom vzhled a barvu, texturu a chuť pokrmu.

Nejméně porotě chutnaly tuzemské výrobky Gabriella firmy Brick z Modřic a Hamé Babice. Nevýrazné fazole s mírně zatuchlou, nahořklou a řídkou omáčkou... tak se vyjádřili hodnotitelé do protokolu o fazolích Gabriella. Fazole Hamé měly zase podle porotců příliš hustou a nakyslou omáčku, proto si stejně jako Gabriella vysloužily jen přijatelnou známku. "Žádný ze vzorků nebyl úplně nepřijatelný," komentuje výsledky vedoucí senzorické laboratoře Helena Valentová.

vynikající:
Bonduelle (výrobce Bonduelle Maďarsko)
velmi dobré:
Tesco Value (Tesco Stores Velká Británie)
Vernet (Bonduelle Maďarsko)
dobré, uspokojivé:
Le Baron (La Doria Itálie)
Heinz (Heinz Velká Británie)
Tesco Beens (Tesco Stores Velká Británie)
přijatelné:
Gabriella (Brick form Modřice)
Hamé (Hamé Babice)