„Flexitariánství a reduktariánství je nový trend, u něhož lidé konzumují maso a živočišné produkty jen příležitostně nebo jejich spotřebu cíleně omezují z nejrůznějších důvodů. Často kvůli vlastnímu zdraví, ekologickému aspektu, novým chutím či právům zvířat,“ říká předseda České veganské společnosti Martin Ranninger.
Je libo rostlinný párek či slaninu? Náhražky masa dobývají český trh |
Za flexitariány se v průzkumu označilo 21 procent respondentů. Nejčastějšími důvody pro omezení spotřeby masa byly zdravotní důvody (68 procent), obavy o životní prostředí (59 procent) i obavy o dobré životní podmínky zvířat (42 procent). Maso Češi vynechávají i kvůli jeho ceně. Tento důvod uvedlo 22 procent dotazovaných.
Rostlinné alternativy masa do svého jídelníčku zařazuje každý pátý Čech. Nejčastěji po nich lidé sahají z důvodu, že jsou zdravější (73 procent), důvěryhodnější (62procent), lepší pro životní prostředí (69 procent) a lépe se tráví (32 procent).
„Můžeme si také všimnout vzrůstající motivace ekologické, tedy toho, že čím dál více lidí vynechává maso a další živočišné produkty ze svého jídelníčku kvůli zdraví naší planety,“ komentuje Ranninger.
„Ať už zvolíte rostlinné pondělky, vyzkoušíte veganské obědy nebo rostlinnou stravu o víkendech, vliv na vaší osobní ekologickou stopu bude značný. Už jen výměna jednoho hovězího burgeru za sójový ušetří tolik vody, jako kdybyste se čtyři měsíce nesprchovali,“ doplňuje.
Masožravci v Česku převažují
Bezmasá jídla táhnou i ve fastfoodech. Po burgerech přišly na řadu nugetky |
Z příchutí rostlinných alternativ masa u Čechů vede masová (76 procent), houbová (57 procent) a tofu (39 procent). Někteří konzumenti vyhledávají i exotické chutě. 27 procent respondentů preferuje jackfruit (tzv. chlebovník, který je oblíbený především v Asii) a 24 procent chipotle (uzená čili paprička, která se používá především v mexické kuchyni).
Spotřebitelé v průzkumu projevili zájem také o rostlinné alternativy mléčných produktů, avšak pro polovinu jejich konzumentů je důležité, aby chutnaly podobně jako tradiční produkty.
Masožravci mezi Čechy však stále výrazně převažují. Podle průzkumu zařazuje masné produkty pravidelně do svého jídelníčku 69 procent populace. Maso naopak vůbec nekonzumuje 6 procent respondentů.