Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Saláty vypěstované jen v roztoku už brzy zamíří z Břeclavi do obchodů

  17:45aktualizováno  17:45
Zelenina pěstovaná na vertikální farmě v břeclavské Fosfě se má již brzy dostat do komerčního prodeje. Před třemi lety počatý experiment spočívá v tom, že se listová zelenina pěstuje v roztoku v pěti patrech nad sebou.

Před třemi lety počatý experiment spočívá v tom, že se listová zelenina pěstuje v roztoku v patrech nad sebou za pomoci umělého osvětlení. | foto: ČTK

K přírodě je tento novodobý způsob pěstování zeleniny výrazně šetrnější a zelenina je chutná a kvalitní, tvrdí lidé, kteří za projektem stojí.

Výhod proti klasickému pěstování je podle nich několik. Zaprvé je to až devadesátiprocentní úspora vody. Nepoužívají se také žádné pesticidy. Pěstování je šetrnější k přírodě proti konvenční produkci, při které se hnojiva a pesticidy z polí při deštích splachují do vodních toků a mohou pronikat i do spodních vod. Zelenina dobře chutná a má všechny vlastnosti, které od ní konzument očekává.

Fotogalerie

„Není potřeba pěstovat speciálně vyšlechtěné rostliny. Doporučujeme však zaměřit se na takové, u nichž bude dosaženo co největšího objemu biomasy určené ke spotřebě,“ uvedl Dalibor Kuchař. Proto zatím v Břeclavi pěstují listovou zeleninu a chtěli by se pustit i do bylinek a microgreens, což je označení pro různé druhy zeleniny sklízené ještě jako mladé výhonky.

Pěstitelé považují za velkou výhodu také to, že lze zeleninu pěstovat nezávisle na podnebí a počasí, nemusí tedy jezdit daleko za spotřebitelem.

Klima farmy řídí počítač. Je v ní stabilní teplo, vlhko a světlo svítí stále stejnou část dne. „Jako hlavní zdroj se používá LED osvětlení s barevným spektrem optimálním pro zdravý růst rostlin. Takto nastavený systém nám umožňuje pěstovat v patrech nad sebou, rostliny mají dostatek světla. Celá pěstební komora má dokonalou vzduchotechniku, která brání vniknutí chorob a škůdců,“ uvedl Jaroslav Sýkora.

Cena bude odpovídat kvalitě

Rostliny se průběžně vysévají a sklízejí, sezona je kontinuální. Jejich cena bude odpovídat tomu, že jde podle pěstitelů o prémiový produkt.

V současnosti se v Břeclavi zelenina pěstuje na 60 metrech čtverečních a řeší se spolupráce především s restauracemi, které vaří z čerstvých potravin. Předpokládá se, že bude možné pěstovat i na zakázku.

Projekt vznikl na podnět generálního ředitele společnosti Ivana Baťky. „Během posledních let jsme si nemohli nevšimnout zpráv o ztrátách na úrodě kvůli nepříznivému počasí a klimatickým podmínkám. Leckde je také nedostatek vody. Rozhodli jsme se hledat odpovědi na výživu lidstva v budoucnu a začali se věnovat hledání alternativního způsobu pěstování rostlin. Velkou inspirací se pro nás stala kniha The Vertical farm od Dicksona Despommiera, který nastínil možné budoucí směry,“ uvedl Kuchař.

Fosfa se zabývá výrobou hnojiv, pracích prášků a potravinářských přísad, její tržby v roce 2015 činily 3,6 miliardy korun a snaží se přicházet s inovacemi a užitečnými projekty pro společnost, jednou z nich je právě vertikální farma, také dodává elektřinu z obnovitelných zdrojů.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR Miroslav Kubec (vlevo) a předseda...
Pod 43 korun už máslo nebude, vzkázal zástupce mlékáren. Zdraží i cukroví

Při současné ceně a průměrné spotřebě 5,5 kilogramu by každý Čech připlatil za máslo zhruba dvě stovky ročně. Zástupce mlékáren Jiří Kopáček míní, že zvýšením...  celý článek

Ilustrační snímek
Test pytlů na odpad: polovina sáčků se protrhla, pět prosakovalo

Asi to už zažil skoro každý: jdete vynést odpadky a na schodech, ve výtahu nebo před domem se vám pytel roztrhne a nevábný obsah se vysype na zem. Rozhodli...  celý článek

(Ilustrační snímek)
EU vadí složení tuzemáku. Vonná látka je podle úřadů rakovinotvorná

Evropské orgány opět řeší tradiční český „rum“. Vadí jim přísada, která tuzemáku dodává typické aroma. Podle analýzy Evropského úřadu pro bezpečnost potravin...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.