Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Saláty vypěstované jen v roztoku už brzy zamíří z Břeclavi do obchodů

  17:45aktualizováno  17:45
Zelenina pěstovaná na vertikální farmě v břeclavské Fosfě se má již brzy dostat do komerčního prodeje. Před třemi lety počatý experiment spočívá v tom, že se listová zelenina pěstuje v roztoku v pěti patrech nad sebou.

Před třemi lety počatý experiment spočívá v tom, že se listová zelenina pěstuje v roztoku v patrech nad sebou za pomoci umělého osvětlení. | foto: ČTK

K přírodě je tento novodobý způsob pěstování zeleniny výrazně šetrnější a zelenina je chutná a kvalitní, tvrdí lidé, kteří za projektem stojí.

Výhod proti klasickému pěstování je podle nich několik. Zaprvé je to až devadesátiprocentní úspora vody. Nepoužívají se také žádné pesticidy. Pěstování je šetrnější k přírodě proti konvenční produkci, při které se hnojiva a pesticidy z polí při deštích splachují do vodních toků a mohou pronikat i do spodních vod. Zelenina dobře chutná a má všechny vlastnosti, které od ní konzument očekává.

Fotogalerie

„Není potřeba pěstovat speciálně vyšlechtěné rostliny. Doporučujeme však zaměřit se na takové, u nichž bude dosaženo co největšího objemu biomasy určené ke spotřebě,“ uvedl Dalibor Kuchař. Proto zatím v Břeclavi pěstují listovou zeleninu a chtěli by se pustit i do bylinek a microgreens, což je označení pro různé druhy zeleniny sklízené ještě jako mladé výhonky.

Pěstitelé považují za velkou výhodu také to, že lze zeleninu pěstovat nezávisle na podnebí a počasí, nemusí tedy jezdit daleko za spotřebitelem.

Klima farmy řídí počítač. Je v ní stabilní teplo, vlhko a světlo svítí stále stejnou část dne. „Jako hlavní zdroj se používá LED osvětlení s barevným spektrem optimálním pro zdravý růst rostlin. Takto nastavený systém nám umožňuje pěstovat v patrech nad sebou, rostliny mají dostatek světla. Celá pěstební komora má dokonalou vzduchotechniku, která brání vniknutí chorob a škůdců,“ uvedl Jaroslav Sýkora.

Cena bude odpovídat kvalitě

Rostliny se průběžně vysévají a sklízejí, sezona je kontinuální. Jejich cena bude odpovídat tomu, že jde podle pěstitelů o prémiový produkt.

V současnosti se v Břeclavi zelenina pěstuje na 60 metrech čtverečních a řeší se spolupráce především s restauracemi, které vaří z čerstvých potravin. Předpokládá se, že bude možné pěstovat i na zakázku.

Projekt vznikl na podnět generálního ředitele společnosti Ivana Baťky. „Během posledních let jsme si nemohli nevšimnout zpráv o ztrátách na úrodě kvůli nepříznivému počasí a klimatickým podmínkám. Leckde je také nedostatek vody. Rozhodli jsme se hledat odpovědi na výživu lidstva v budoucnu a začali se věnovat hledání alternativního způsobu pěstování rostlin. Velkou inspirací se pro nás stala kniha The Vertical farm od Dicksona Despommiera, který nastínil možné budoucí směry,“ uvedl Kuchař.

Fosfa se zabývá výrobou hnojiv, pracích prášků a potravinářských přísad, její tržby v roce 2015 činily 3,6 miliardy korun a snaží se přicházet s inovacemi a užitečnými projekty pro společnost, jednou z nich je právě vertikální farma, také dodává elektřinu z obnovitelných zdrojů.

Autor:


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

ČSA se vracejí do minulosti. Aerolinky vymění flotilu airbusů za boeingy

Ilustrační snímek

České aerolinie čeká během následujících měsíců velká výměna provozovaných letadel. Do dvou let mají ve flotile...

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

Další z rubriky

Řetězce lákaly na slevy, zaplatí pokuty za 10 milionů korun

Supermarket Albert (ilustrační snímek)

Za účtování vyšších cen než deklarovaných během výprodejů uložila Česká obchodní inspekce obchodníkům ve 2. čtvrtletí...

Vegety jsou umělé. Mají až sedmdesát procent soli, zeleniny minimum

Ochucovadla obsahují v průměru 58 procent soli, ukázal test.

Žlutý prášek, kterým domácí kuchařky a někdy bohužel i profesionální kuchaři dochucují polévky, omáčky i masa, je...

TEST DNES: Vanilkové zmrzliny z obchodu jsou plné cukru a umělé chuti

Ilustrační snímek

Češi jsou konzervativní, a tak mají pořád nejraději vanilkovou zmrzlinu. Už ji ovšem nekupují jen v létě do kornoutku,...



Najdete na iDNES.cz