náhledy
Kaufland má v Česku jako jediný řetězec vlastní masokombinát. Zvenčí se třípatrová budova moc neliší od běžných skladů. V útrobách domu však v neustávající zimě kmitají řezníci, kterým pod rukama denně projde 1 000 prasat a 35 býků. Zákazníci v Česku, na Slovensku a v Německu nepočkají.
Autor: Filip Horáček, iDNES.cz
Závod udržuje v chodu 300 zaměstnanců. Patří mezi největší zpracovatele masa v ČR a v objemu čerstvého masa a exportovaného uzeného masa je dokonce jedničkou. Otočí se tu tři až čtyři kamiony masa denně, o Vánocích až šest. "Svátkem masa" jsou i Velikonoce. Jsou však i další dny, kdy spotřeba stoupá, například 5. a 6. července. To si spořiví Češi přibalí na dovolenou nějaké to uzené.
Autor: Filip Horáček, iDNES.cz
Bourárna. Řezníci nemají čas flákat se. Linky s masem se pomalu, ale neúprosně valí vpřed. Vzduchem kmitají nože, řezníci jimi opisují kruhy jako přesně vycvičený ansámbl herců. Semtam se na scéně objeví brusič nožů. Není čas, aby se ostřením řezník u pásu zdržoval.
Autor: Filip Horáček, iDNES.cz
Řezníky je těžké sehnat, připouští vedoucí masokombinátu Vladimír Janda. Je to náročná práce, navíc v neustálé zimě. V bourárně je 5 až 6 stupňů, jinde však kolem nuly. K výbavě každého patří ochranný oblek včetně dvou čepic a roušek.
Autor: Filip Horáček, iDNES.cz
Kolem stěn a u stropů je důmyslný systém pásů, po kterých mezi místnostmi cestují bedýnky s masem. Nejdřív se však na příjmu zjišťuje výskyt mikroorganismů. Test trvá tři hodiny, z každé dodávky se bere vzorek. Na výstupu se maso skenuje detektorem kovů. Co kdyby se ulomil nůž?
Autor: Filip Horáček, iDNES.cz
Centrální nákup se řídí z Německa, s dodavateli se většinou uzavírají roční smlouvy.
Autor: Filip Horáček, iDNES.cz
Závod produkuje vepřové a hovězí výrobky privátní řady Kauflandu K-Purland. Řetězce myslí den dopředu. Pokud například hypermarket na Slovensku objedná v 7:00 ráno zboží, na jeho rampě zásilka přistane druhý den v 5:00. Na snímku udící komory.
Autor: Filip Horáček, iDNES.cz
Do Německa se dlouho vyváželo jen uzené maso, nově však Němci přicházejí na chuť i vinným párečkům, což je obdoba české speciality - vinné klobásy. "Dlouho jsme si mysleli, že si Němec nekoupí maso z východu, takže je to úspěch," říká Janda.
Autor: Filip Horáček, iDNES.cz
Uzené maso se ve speciálním přístroji nastřikuje a masíruje. Do sítěk se balí ručně, skládá se na rošty a udí ve velkých udících komorách.
Autor: Filip Horáček, iDNES.cz
Vyuzený špek. Každé uzené maso čeká ještě balení do vakuované fólie, etiketování a detekce kovů.
Autor: Filip Horáček, iDNES.cz
Mletého masa se naposledy dotkne řezník na bourárně. Všechno ostatní provádí stroje. Maso se chladí na 0 stupňů kapalným dusíkem.
Autor: Filip Horáček, iDNES.cz
Svátky znamenají jistotu vyšších objednávek. Vlivů na ně je však celá řada. Objednávky mletého masa může zvýšit třeba i nízká cena bílých paprik - předpokládá se totiž, že lidé budou více vařit plněné papriky.
Autor: Filip Horáček, iDNES.cz
Mleté maso se formuje a ukládá do vaniček. Balí se v ochranné atmosféře - 80 dusíku, 20 procent CO2.
Autor: Filip Horáček, iDNES.cz