Tradiční pečivo získá takzvané chráněné zeměpisné označení, což je jeden z druhů evropské ochrany potravinářských výrobků. Znamená to, že bude připsáno do seznamu Evropské komise pro zemědělství a rozvoj venkova.
Oficiální by měl mít frgál cejch certifikovaného výrobku do tří až čtyř měsíců.
"Receptura, která je ve specifikaci, se neshoduje s naší a po úvaze jsem se rozhodla, že ji nebudu přizpůsobovat. Naše frgály zkrátka nebudou Valašské," říká Věra Kundrátová, majitelka nejznámějšího výrobce frgálů na Valašsku.
Frgál bude prvním valašským výrobkem zapsaným v seznamu EU. Doba platnosti této vymoženosti je neomezená a certifikát není nutné obnovovat.
V roce 2009 bylo do národního seznamu výrobků s chráněným zeměpisným označením zapsáno Vizovické pečivo.
"Toto zeměpisné označení nemá žádného konkrétního vlastníka. Může je používat každý, kdo splní podmínky označené ve specifikaci," vysvětlila Michala Krýslová z Úřadu průmyslového vlastnictví
Jejími hlavními body jsou především popis frgálu a výčet surovin používaných k výrobě včetně jejich procentuálního zastoupení. A také detailní zeměpisné vymezení oblasti, z níž může frgál nést přívlastek valašský.
Každý, kdo chce vyrábět frgály pod chráněným názvem, o tom musí informovat kontrolní orgán. Tím je Státní zemědělská a potravinářská inspekce. "Její pracovníci pak proces výroby zkontrolují," popsala namátkovou kontrolu, prověřují i supermarkety, zda neprodávají takto označený výrobek, který specifikaci neodpovídá," dodává.
V případě zneužití chráněného zeměpisného označení hrozí viníkovi sankce ve výši až tří milionů korun.
Evropská ochrana by měla zamezit napodobeninám
Výrobci si od udělení označení slibují zvýšení renomé produktů, ale i nárůst prodeje, protože evropská ochrana by měla zamezit výrobě nejrůznějších napodobenin.
Ani Jaroslav Mikulec však po známce netouží. "Do specifikace se o dvě procenta nevejdeme, ale měnit to nebudeme. Vždyť právě tímto se výrobci od sebe odlišují. Jsme v centru Valašska, ale přesto nebudeme název Valašský frgál používat. Mrzí mě to, ale nedá se nic dělat. Svoje zákazníky máme. Podle mne by stačilo vytyčit oblast a samozřejmě recept. Ale ne tak detailně," vysvětlil.
"Je to především psychická podpora," myslí si Pavel Vašut, další z předních výrobců valašských frgálů. "Jde o to, aby do světa proniklo místo, kde se frgály pečou, tedy Valašsko. Podle mého názoru by mělo jít spíše o zeměpisné určení, nikoli o detailní recepturu. Tu si každá babička, která peče frgály doma, upravuje podle rodinné tradice," je přesvědčen.
Podle jeho slov je nyní důležité, aby po smrti Jany Kasalové, která se o vydání chráněného zeměpisného označení nejvíce zasloužila, vznikl partner, kterému bude certifikát předán a který bude regionálně dohlížet na plnění specifikace.
"Tento týden svolám výrobce frgálů, abychom se domluvili. Mám obavu, aby kontrolní úřady nelpěly na detailech, tedy třeba na jednotkách procent," podotýká.