Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Rodiče dnes poslouchají své děti, hřímá stoletá barmanka z Francie

  10:01aktualizováno  10:01
„Tajemství dlouhověkosti spočívá v tom, že děláme to, co nesmíme!“ Marie-Louise Wirthová, které nedávno bylo 100 let, dál sedí za barem své hospůdky v městečku Isbergues na severu Francie. V podniku, kde začala pracovat ve čtrnácti letech.

Marie-Louise se narodila 23. listopadu 1917 v Saint-Nazaire na západě Francie. | foto: Profimedia.cz

„Strávila jsem tady celý život a od roku 1954, kdy zemřel můj otec, jsem za pultem,“ řekla agentuře AFP elegantně oblečená vysoká žena s modrýma očima.

V hospůdce asi o 20 metrech čtverečních, který je hned vedle kostela městečka s 10.000 obyvateli asi hodinu jízdy z Lille, se od doby poslední rekonstrukce v roce 1958 nic nezměnilo: vkusné dřevěné obložení, šestihranné stoly, keramické dlaždičky na podlaze a na pultu připomínající secesi.

Marie-Louise se narodila 23. listopadu 1917 v Saint-Nazaire na západě Francie. Její otec pracoval v loděnicích. Když jí byly dva roky, přestěhovali se na sever. Ještě než dokončila školní docházku, pomáhala rodičům obsluhovat zákazníky.

Rodiče dnes poslouchají své děti

„Tehdy se muselo poslouchat! Dnes naopak rodiče poslouchají děti. Jednou, když se slavily svátky, přišli pro mě kamarádi, abych šla s nimi, ale matka řekla: Tvoje místo je za barem,“ vypráví přísným hlasem imitujícím matku.

Byla to doba malých sladkých bílých vín, Byrrhu, Dubonnetu, Pernodu a absintu, protože nebyl ani pastis, ani whisky.

Další vývoj vedl k poklesu počtu malých hospůdek, jichž bylo v 60. letech ve Francii na 600 tisíc, ale dnes už jich je pouze 35 tisíc. „V době, kdy tady byl metalurgický závod Ugine, tu byla stovka hospod. Pracovalo tam na šest tisíc dělníků,“ vzpomíná Marie-Louise.

Denně ve čtvrt na devět ráno otevírá svůj podnik, který nemá žádný název. „Když máte dobré pivo, nepotřebujete vývěsní štít,“ říká. Pak si s prvním zákazníkem vypije sklenku cherry brandy.

Tajemství dlouhověkosti této dámy nemůžeme hledat v naprosto zdravém životním stylu. „Jím všechno, co bych jíst neměla, majonézu, nakládané okurky, nikdy nejím ovoce,“ svěřuje se. A nějaké procházky? „Nikdy jsem ráda nechodila, radši se svezu autem,“ přiznává.

Její nejlepší přítelkyně Marie-Claire Legrandová to potvrzuje. „Před dvěma lety jsme ale spolu letěly balónem. A na Martiniku se pokusila o stromové lezení,“ prozrazuje.

„Když nic neděláte a nic nevidíte, za nic to nestojí,“ říká stoletá dáma plná elánu, která chodí každou neděli tančit, ráda cestuje, luští křížovky a v televizi se dívá jenom na dokumentární pořady.

Zůstala svobodná a bezdětná, nemá mobilní telefon a neumí používat internet. Také nikdy neměla kreditní kartu. „Když nemám v peněžence ani cent, říkám si, k čertu s tím, když tam jsou nějaké ty drobné, děkuji Bohu!“ uvádí.

Dnes už do jejího podniku nechodí tolik hostů jako dříve: „Hodně jsem jich pohřbila,“ vysvětluje. Ale ujišťuje, že zůstane své hospůdce věrná tak dlouho, jak to jen bude možné.

Autor:


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

ČSA se vracejí do minulosti. Aerolinky vymění flotilu airbusů za boeingy

Ilustrační snímek

České aerolinie čeká během následujících měsíců velká výměna provozovaných letadel. Do dvou let mají ve flotile...

Mám obavu, že přijde nová světová hospodářská krize, varuje Zeman

Prezident Miloš Zeman při setkání se zástupci německých firem, které investují...

Prezident Miloš Zeman se obává další světové hospodářské krize. Podle něj za každou takovou krizí stojí „blbost...

Další z rubriky

„Zkouření“ humři méně trpí, ujišťuje své zákazníky americká restaurace

Food festival na Špilberku (11. května 2013)

Restaurace v americkém státě Maine dává svým humrům speciální sedativum, aby během vaření netrpěli. Předtím než je...

Švýcaři chtěli férové jídlo. Po obavách ze zdražování názor změnili

Hotové produkty z tradiční švýcarské sýrárny.

Obyvatelé bohatého Švýcarska odmítli v referendu návrhy na podporu trvale udržitelného hospodaření farem a férových...

PŘEHLEDNĚ: Podívejte se, jak se vyvíjela americko-čínská celní válka

Ilustrační snímek

Listiny s položkami, na které se vztahují dovozní cla, se na čínské i americké straně neustále prodlužují. Naposledy v...



Najdete na iDNES.cz