Premiér Jean-Pierre Raffarin podle očekávání oznámil zrušení embarga po jednání Národního výboru zdravotní bezpečnosti, jemuž předsedali ministři zemědělství, zdravotnictví a spotřeby. Výbor podle premiéra dal na zářijové doporučení francouzské agentury dohlížející na bezpečnost potravin AFFSA, podle níž zrušení
embarga neohrozí zdraví veřejnosti.
Právě názor AFFSA považovala vláda za klíčový a jejími předchozími negativními doporučeními zdůvodňovala pokračování francouzského zákazu.
Evropská unie zavedla embargo na britské hovězí v roce 1996 poté, co byla potvrzena epidemie BSE. Zákaz byl zrušen v létě roku 1999. Francie se ovšem odmítla podřídit tomuto rozhodnutí a porušovala tak zásady jednotného vnitřního trhu EU.
Letos v červenci proto Evropská komise požádala Evropský soudní dvůr, aby na Francii uvalil denní pokutu 158 250 eur. Odvoláním embarga se Francii podařilo této hrozbě uniknout.
Do roku 1996 byla přitom Francie největším odbytištěm britského hovězího.
Francouzská vláda podle Raffarina navíc připraví dekret, který se bude týkat označování hovězího určeného ke konzumaci mimo domov, tedy například v kantýnách a restauracích. Ten by měl doplnit již platná nařízení.
Ministr zemědělství Hervé Gaymard také hodlá navrhnout Evropské komisi, aby státy EU sjednotily povinné testování dobytka určeného ke konzumaci již od stáří dvou let. Tuto praxi zatím zavedly kromě Francie pouze Německo, Itálie a Španělsko.