Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Francouzská hysterie kolem listerie

aktualizováno 
Ve Francii je dnes listeriózy třikrát méně než před dvaceti lety, ale píše se o ní stokrát více. Nemoc, která je poměrně vzácná, ale zato nebezpečná, vyvolává u Francouzů obavy. V lednu letošního roku totiž v zemi propukla epidemie, odborníci však mluví spíš o "mediální epidemii".

Dvacet obětí, které si listerie každoročně vyžádá, je v porovnání s osmi tisíci mrtvými na silnicích nebo dvaceti tisíci kuřáky, kteří zemřou na rakovinu plic, zanedbatelné číslo. Přesto se dnes Francouzi víc bojí jíst paštiky nebo sýry z nepasterovaného mléka než sednout za volant či zapálit si cigaretu. Zatímco zveřejňovaná vysoká čísla obětí dopravních nehod a kouření nijak neovlivňuje prodej automobilů nebo cigaret, výrobci sýrů pocítili oněch dvacet úmrtí, mediálně dopodrobna propíraných, velmi silně na své produkci. Někteří se museli smířit s vysokými ztrátami, jiní museli dokonce své provozy zavřít. Výrobce, jehož sýry jedla mladá žena v těhotenství a přišla kvůli nim o plod, se bude muset před soudem odpovídat z obvinění za zavinění smrti z nedbalosti. Některé druhy sýrů se vyrábějí ze syrového nepasterovaného mléka a je u nich větší riziko výskytu listerií. Francouzská potravinářská inspekce jim proto věnuje velkou pozornost. Jakmile se v jedné šarži sýra objeví nepatrné množství těchto bakterií, všechny výrobky provinilé firmy jsou okamžitě staženy z trhu a zničeny. Zpanikaření spotřebitelé vidí v těchto přísných opatřeních neprávem důkaz katastrofální zdravotní situace. "Listerióza je přitom od nástupu průmyslové výroby stále na ústupu," řekl profesor mikrobiologie z univerzity Paris-Ouest Jean-Louis Gaillard deníku Le Monde. "Dnes máme třikrát až čtyřikrát méně případů než před dvaceti lety."

Bakterie sleduje i česká potravinářská inspekce

Ze 180 vzorků, které byly od počátku letošního roku analyzovány v laboratořích České zemědělské a potravinářské inspekce, byla bakterie Listeria monocytogenes zjištěna ve třech vzorcích sýrů, dvakrát v olomouckých tvarůžcích a jednou v sýrových copánkách. "Výrobky byly staženy z trhu, veterinární správa zajistila nápravu u výrobce a při opakovaných kontrolách už bylo všechno v pořádku," uvádí tisková mluvčí inspekce Daniela Kolejková. "Listeriím věnujeme pozornost již druhým rokem. Sledujeme je především ve výrobcích typu čajovka a métský salám, různých druzích sýrů a chlazené nebo zmrazené zelenině."

Jak se vyhnout listerióze

Lidé s vysokým rizikem nákazy by měli

* vyhnout se měkkým sýrům z nepasterovaného mléka typu camembert, brie, métským salámům a čajovkám, játrovým sýrům, uzeným rybám, surimi, čerstvému naklíčenému zrní, syrovým rybám typu sushi

* dávat přednost baleným výrobkům před váženými

* mýt pečlivě zeleninu

* ryby a drůbež jíst jen dokonale provařené

* zbylé jídlo dokonale ohřát

Listeriózy jsou v Česku vzácné

Na čele žebříčku potravinových onemocnění u nás je stále salmonelóza. Ročně jí onemocní asi 50 000 lidí. V poslední době přibývá i případů kampylobakteriózy. "Za loňský rok máme hlášeno 9800 případů a teď už máme za první polovinu roku šest tisíc. Nárůst je zřetelný," uvádí Čestmír Beneš z Centra pro analýzu epidemiologických dat Státního zdravotního ústavu. Listeriózou loni v České republice onemocnělo třináct lidí, za první pololetí letošního roku už je v Centru epidemiologie a mikrobiologie hlášeno jedenáct případů. Ani o jednom případu se však nedá říct s jistotou, že jej zavinily listerie v potravinách. Zjistit, zda listerióza byla způsobena potravinami, není totiž vůbec jednoduché, komplikuje to kromě jiného dlouhá inkubační doba. "U většiny alimentárních onemocnění se klinické příznaky projeví do dvanácti až čtyřiadvaceti hodin, v té době si pacient ještě pamatuje, co jedl, a zkušený epidemiolog dobře cílenými otázkami většinou zjistí, co mohlo být příčinou," uvádí Renata Karpíšková. "U listeriózy je problém, že onemocnění může propuknout až po několika týdnech a pak se dá jen těžko zjistit, co nemocný jedl. Pokud nejde o epidemii z hromadného stravovacího zařízení, a u nás žádná taková zatím nebyla hlášena," dodává.

Listerie jsou všude

Listerie jsou všudypřítomné bakterie, které jsou zejména v půdě, rostlinách a ve vodě. Většina z nich je neškodná, s výjimkou jedné jediné - Listerie monocytogenes. Právě ta vyvolává nemoc, které se říká listerióza. Objevena byla ve dvacátých letech. Onemocnění je dost vzácné, ale nebezpečné, 20-30% všech případů končí smrtí. Listerie napadají a likvidují buňky imunitního systému. Nejvíce ohroženi jsou nemocní, staří lidé a těhotné ženy. "Ohrožuje i lidi, kteří jsou dlouhodobě léčeni chemoterapeutiky, třeba na nádorová onemocnění, a také alkoholiky," vysvětluje Renata Karpíšková, vedoucí národní referenční laboratoře pro listerie v potravinových řetězcích. "Teprve pak přijdou velmi sporadické případy onemocnění těhotných žen."


Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

kiwi
Hitparáda cenových extrémů potravin: nejvíc podražilo kiwi a máslo

Co mají společného melouny, pomeranče a kiwi? Kromě exotiky je to i vysoká cena, kterou si za ně zákazníci připlácejí v obchodech. Kilo kiwi zdražilo na sto...  celý článek

Ilustrační foto.
Sušené výživy pro batolata obsahovaly nadbytek karcinogenů

Batolecí výživy dvou značek neprošly laboratorním testem, který zkoumal přítomnost maximálního přípustného množství karcinogenních látek. Odhalily to...  celý článek

Nový produkt společnosti McDonald´s pro zákazníky - vegany
McDonald´s zvažuje nasadit veganský burger. Testuje ho ve Finsku

Pokus o veganský burger ve finském Tampere byl u McDonald´s natolik úspěšný, že se fastfoodový řetězec rozhodl nabídnout McVegan celostátně. V jiných státech...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.