Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Výrobci koňaku se obávají změny tradiční chuti. Sladké hrozny nechtějí

  20:35
Čím větší teplo, tím sladší a brzy dozrálá vinná réva. Sladké hrozny však výrobci koňaku nechtějí. Jsou jedni z těch, kteří se kvůli klimatickým změnám obávají o svůj byznys. Ten pro vinaře z oblasti francouzského městečka Cognac, odkud druh brandy pochází, představuje ročně 3,6 miliardy dolarů.

Dubové sudy s koňakem značky Remy Martin v továrně společnosti ve francouzském Cognaku. (21. listopadu 2019) | foto: Reuters

Tradiční francouzský druh brandy se vyrábí z nebývale kyselé odrůdy bílých hroznů. Jenže čím delší a teplejší léto je, tím jsou hrozny sladší a dozrávají rychleji. Extrémní výkyvy tak mohou ohrozit byznys, který ročně přináší gigantům jako Pernod Ricard, LVMH, Rémy Cointreau a dalším 3,6 miliardy dolarů (81,8 miliardy korun), píše agentura Bloomberg.

„Skutečnost, že se teploty zvyšují a zvyšují vede k tomu, že hrozny dozrávají dříve a dříve,“ potvrzuje pro server Fortune.com Michel Casavecchia, sklepmistr ze společnosti D’Usse Cognac. „To, co jsme zde vytvářeli po staletí, nebude za 50 let už možné,“ potvrzuje Pierre Jancourt, provozní ředitel společnosti Martell Cognac, která byla založena v roce 1715 a dnes spadá pod značku Pernod Ricard.

Tradiční koňak pochází z oblasti kolem francouzského městečka Cognac na jihozápadě země. Čtyřicetiprocentní druh brandy musí splňovat přísná kritéria, aby mohl být jako koňak vůbec označen.

Podle francouzské instituce BNIC, která sdružuje výrobce koňaku a dohlíží na dodržování pravidel, znamená každé zvýšení teploty o jeden stupeň Celsia v průběhu zrání hroznů urychlení tohoto procesu o deset dní. Obavy vinařů se stupňují od roku 2000, kdy po horkém a suchém létu sklízeli neobvykle velké a sladké hrozny již v září nebo dokonce v srpnu, tedy o dva měsíce dříve než obvykle. 

„Jestli chtějí tamní vinaři dosáhnout stejných vlastností koňaku jako třeba před padesáti lety, musí sbírat hrozny mnohem dříve,“ potvrzuje Milan Sedláček, provozovatel webu znalecvin.cz, který se ve vinařství pohybuje přibližně 40 let. Během kvašení pak musí kvůli vysokým denním i nočním teplotám výrobci neustále sledovat teplotu hroznové šťávy, aby nedošlo ke změně chuti výsledného koňaku.

Při hledání řešení mají vinaři kvůli přísným podmínkám poměrně svázané ruce. Pokud by se totiž přesunuli do vyšších a chladnějších oblastí mimo region, nesměli by své produkty podle zákonů Evropské unie nazývat koňakem. Podle Sedláčka tak mají dvě možnosti. Buď začít sbírat hrozny ještě dříve, což se však promítne do objemu sklizené úrody a může tak mít za následek zdražování, nebo si zákazníci budou muset zvyknout na odlišnou chuť. 

Toho se však výrobci obávají. „Citlivost hroznů na vyšší teploty bude mít za následek výrazný posun v chuti, který by mohl odehnat zákazníky. Musíme najít nové způsoby a nové odrůdy, protože pokud jste dobrý v plnění lahví, ale nemáte je čím naplnit, příběh skončil,“ uvádí Guillaume de Guitaut, obchodní zástupce značky Hennessy, která patří mezi nejznámější výrobce koňaku.

Hledání řešení

Vinaři z oblasti proto ročně lijí tisíce euro do experimentálního skleníku, který před dvěma lety vyrostl poblíž města. Zde vědci klonovali 100 nejslibnějších sazenic, které letos přesunuli do vinice a v následujících čtyřech letech je budou pozorovat. „S testováním právě začínáme, zatím nemáme odpovědi,“ říká Baptiste Loiseau, sklepmistr ze společnosti Rémy Cointreau, který je zodpovědný za to, že chuť koňaku bude rok od roku stejná. 

Dvakrát destilovanému nápoji se v posledních letech dostává velké oblibě. Například prodej v Číně se podle dat BNIC v uplynulém desetiletí téměř ztrojnásobil na 475 milionů dolarů. Vzrůstající zájem eviduje skupina i v Jižní Africe a Vietnamu. 

Výrobci, které instituce sdružuje, zaměstnávají ve Francii téměř 17 tisíc lidí. „Žízeň po koňaku se v následujících letech nesníží. Zároveň ale může být nápoj vyroben pouze v regionu a klima se pohybuje pouze v jednom směru. To není příliš optimistické,“ dodává Spiros Malandrakis, analytik výzkumné společnosti Euromonitor. 

Klimatické změny se samozřejmě nedotýkají jen koňaku. Od výrobců šampaňského ve Francii k výrobcům portského v Portugalsku, musí vinaři sklízet úrodu o týdny až měsíce dříve, aby zajistili, že nedojde k výrazné změně chuti.

Autor:
  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

MerkurXtip dává bonus 200 korun. Sázejte na své oblíbené sporty

24. dubna 2024

Advertorial Sportovní sázení má dlouhou historii a je stále populárnější. Sázková kancelář MerkurXtip přitom...

Přísné a drahé. Na přílišnou regulaci už upozorňují i špičky české železnice

24. dubna 2024

Premium Nářky nad složitostí železnice, kterou prodražují přísné normy, nejsou v tuzemsku novinkou. Ozývají...

Žádný personál ani jiný zákazník. V Česku roste síť bezobslužných obchodů

24. dubna 2024

Minute Shop je nový koncept automatizovaných prodejen s nonstop provozem, kam zákazník vstoupí...

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...