Francouzské vinařství na ostrově Saint Honorat provozují cisterciáčtí mniši.

Francouzské vinařství na ostrově Saint Honorat provozují cisterciáčtí mniši. | foto: Profimedia.cz

Mezi modlitbami sbírá hrozny a surfuje. Mnich chce dělat nejlepší vína

  • 3
Marie Pâques je výřečný člověk a netradiční mnich. V opatství Lérins na ostrůvku Saint Honorat nedaleko Cannes vstává ve čtyři ráno a pět hodin se modlí s dvaceti cisterciáckými mnichy. Svůj život ale nezasvětil jen Bohu. Chce vyrábět ta nejlepší vína. I proto surfuje po internetu a používá chytrý telefon.

„Chci, aby moje značka byla stejně uznávána jako nejslavnější francouzská vína,“ říká bratr Pâques. Žije na poklidném místě v opatství Lérins nedaleko pulzující francouzské Riviéry. Přestože tento netypický správce vinice o rozloze 8,5 hektaru stráví denně hodiny v modlitbách, k poustevníkovi má daleko.

Bratr Pâques rozmlouvá s lidmi v tísni a pořádá konference o vztahu zaměstnání a osobního života. Jeho práce ho už zavedla do New Yorku, Moskvy, Tokia či Hongkongu. Teď právě se vrátil z Paříže, kde dohlížel na vydání vinařského průvodce. „Prodávám víno i hodnoty. Chci zároveň sloužit vínu i našemu společenství,“ říká. A kdoví, možná získat i nové ovečky.

„Náš řád nám dovoluje mluvit krátce a tiše, pokud jde o otázky charity nebo práce. Společné jídlo probíhá v tichu za předčítání,“ upřesňuje. V pracovní době však bratr, autor knihy vychvalující přednosti podnikání, které dává lidem práci, hovoří hojně se zaměstnanci, zákazníky i návštěvníky.

„Kladná image mnichů je úžasným marketingovým nástrojem a nepochybně souvisí s tajemnem a autentičností jejich života,“ soudí Marie Pâques. "Nejsme řád žebravých mnichů, naší povinností je snažit se vydělávat si na živobytí prací našich rukou," vysvětluje. "Klášterního života není bez modlitby a práce. Cisterciáci stáli u kořenů velkých burgundských vín," připomíná.

Francouzské vinařství na ostrově Saint Honorat provozují cisterciáčtí mniši.
Francouzské vinařství na ostrově Saint Honorat provozují cisterciáčtí mniši (na...

Mniši v kláštěře na ostrově Saint Honorat se řídí prastarým benediktinským heslem „Modli se a pracuj“. Prací je pro ně i výroba vína.

Klášter na tomto rajském ostrově lemovaném borovicemi založil v pátém století svatý Honorát z Arles. I dnes dodržují mniši pravidla řádu svatého Benedikta, který je založený na práci a modlitbě.

K byznysu patří komunikace. I to si mnich uvědomuje. Na rozdíl od svých kolegů často surfuje po internetu. "Chci znát reakce lidí," říká. Jeho chytrý telefon zůstává zapnutý ve dne v noci, se ztlumeným vyzváněním v době bohoslužeb.

Před 20 lety nesla 1,5 hektaru velká stará vinice mešní víno, které se prý nedalo pít. Mniši se rozhodli navázat na vinařskou minulost starou 16 století, upozorňuje agentura AFP. Dvě desetiletí vysazování, budování zázemí a rady renomovaných vinařů nakonec vyústily v roční produkci 40 tisíc lahví, které stojí od 25 do 190 eur (690 až 5 200 Kč).

"S výměrou 8,5 hektaru si můžeme na živobytí vydělávat jen s vysoce kvalitním vínem. Nelze však říci, že nějak bohatneme," konstatoval Marie Pâques ve své spartánské cele o devíti metrech čtverečních, jež je naprostým protikladem luxusu nalézajícího se na riviéře jen několik kilometrů odsud.

Vysoké ceny jsou způsobeny i tím, že mniši vyrábějí víno na ostrově, kde si museli zřídit všechno zařízení. A to pro všechny fáze výroby včetně stáčení do lahví.

Klášter, který v zimě zaměstnává 30 a v létě 80 osob, má roční obrat čtyři miliony eur (110 milionů Kč), z toho 850 tisíc eur (23,4 milionu Kč) pochází z vína. To pro finanční autonomii a udržování kulturního dědictví nepostačuje.

Vinice byla vysazována postupně. Zůstaly na ní staré keře klaretu, přidaly se parcely s odrůdami chardonnay, syrah, mourvedre, pinot noir a viognier. Pinot noir slouží k produkci nejdražšího vína, 1 800 lahví značky Saint Salonius.

,