"Dejte mi to polotmavé plzeňské pivo, pane vrchní!" Tak tuhle větu zatím v pivnicích a restauracích není možné slyšet. Za pár měsíců ale možná bude všechno jinak -právě polotmavé pivo, které už vyrobili odborníci v plzeňském pivovaru, má šanci jít na trh.
"Ano, tenhle typ piva zkoušíme. Vývoji samozřejmě dáváme zelenou, ale musíme si být jisti, že nový druh zaujme na trhu silnou pozici. Pokud se tedy rozhodneme prodávat novinku, nebude to jen tak na zkoušku," vysvětluje mluvčí plzeňského pivovaru Alexej Bechtin.
Plzeňský Prazdroj je na vývoj novinek zařízen nejlépe ze všech podniků v zemi. Má totiž vlastní minipivovar, který je zmenšenou kopií originální prazdrojské výroby.
"Jsme schopni vyrobit na zkoušku až stolitrovou várku - odzkoušíme, co je třeba, aniž bychom museli jít do hlavního pivovaru a nějak zasahovat do tamní výroby. To je velká výhoda," vysvětluje technolog minipivovaru Josef Korbel, který je duchovním otcem nově zkoušeného polotmavého moku.
Zkušební pivovárek skrývá budova na hlavním nádvoří Prazdroje. "Vytváříme receptury na různá piva. Je to proto, abychom drželi krok s vývojem na trhu - máme tak v záloze vlastní postupy, jak vyrobit to či ono pivo," říká Josef Korbel.
"Pokud by se třeba lidé zhlédli v zázvorovém pivu a vedení pivovaru rozhodlo o výrobě, máme tady vyzkoušenou cestu, jak vyrobit takový nápoj podle našeho postupu. A to se samozřejmě týká i dalších druhů," říká Josef Korbel.
Jenže - speciálů, tedy méně tradičních piv, skupina Plzeňského Prazdroje příliš mít nebude. "My nemáme v nabídce z vlastní výroby nějaké okrajové druhy. Soustředíme se na základní. Prémiový Pilsner Urquell, od každého dalšího druhu deseti a dvanáctistupňové pivo, černé pivo z Popovic, nealkopivo a dia pivo Gambrinus," vypočítává Alexej Bechtin. I z jeho slov tak vyplývá, že právě polotmavé pivo zatím v nabídce největší pivovarnické společnosti v tuzemsku chybí.
Lepší voda z Roudné
Nejprodávanější české pivo, plzeňský Gambrinus, bude mít nový základ. Změní se podstatná věc - totiž voda, ze které tohle pivo sládci vaří. Místo běžné vody z vodárenské sítě se napříště bude Gambrinus vařit z vysoce kvalitní vody z artézských studní z plzeňské Roudné. Tedy ze stejné, jakou sládci používají pro výrobu prémiové značky Pilsner Urquell. Upravit tuhle vodu pro výrobu zlatavého moku bude snazší než u vody z běžné sítě.
PIVO, DESTILÁTY, VÍNO, KOKTEJLY na napoje.idnes.cz |
Studniční voda má totiž pro pivovarské účely lepší vlastnosti. "Především má v podstatě stále stejné složení, teplotu. Kdežto i upravená pitná voda z běžné sítě podléhá během roku změnám," vysvětluje manažer pivovaru pro životní prostředí Petr Holeček.
Třeba v létě, kdy sládci potřebují vody nejvíce, je právě ta vodárenská nejteplejší a pivovar se musí právě v době špičky více než kdy jindy starat o její chlazení. Studniční zdroj naopak nekolísá - stabilní teplota je 10 a půl stupně Celsia.