Polovina restaurací čelí zániku, konec státní pomoci mají za nereálný

Pokud se bude opakovat situace z jara a restaurace budou zavřené několik měsíců, polovina jich nepřežije, shodují se odborníci. Zavřeným gastronomickým podnikům totiž nepomáhají ani výdejní okénka a rozvážkové služby.
Zavřené restaurace v pražském obchodním centru Palladium. (13. března 2020)

Zavřené restaurace v pražském obchodním centru Palladium. (13. března 2020) | foto:  Petr Topič, MAFRA

„Při první vlně zkrachovalo zhruba deset procent podniků, teď to může být až dalších čtyřicet procent. Dohromady by se tedy dalo říci, že koronavirovou pandemii neustojí polovina podniků,” říká Igor Třeslín ze skupiny Storyous, která ve více než třech tisících restauracích řídí provoz či online placení a dodávky.

Podle Třeslína nemají restauratéři z čeho brát a za letošní rok přišli o veškeré úspory. Situace je podle něj nejhorší v Praze a na místech, která jsou závislá na turistech. „Praha je na tom nejhůř, ale hodně trpí i třeba Karlovy Vary. Zbytek republiky v létě relativně vydělával, ale teď budou na nule,” vysvětluje.

Podnikatelé tak procházejí kritickým obdobím. „Právě na podzim bývaly v hospodách a restauracích velké tržby. Lidé už netráví tolik času venku a potkávají se právě v podnicích. Pak taky samozřejmě začínají vánoční večírky, o které restauratéři letos přijdou,” říká Třeslín.

Prodeje restauratérům klesly o 65 procent, i tak se však snaží na situaci adaptovat a prodávat alespoň skrz výdejní okénka. „Na jaře bylo ze začátku zavřeno až devět z deseti podniků, teď je to zhruba 43 procent. problémem ale je, že hodně podniků prodává přes portály jako je Wolt nebo Dáme jídlo, které si mohou brát až 30 procent,” varuje Třeslín.

Pomoci by podle něj mohl přímý prodej, jasná opatření a podpora zákazníků v příštím roce. „Určitě je dobré teď podniky podporovat tak, že si objednáte jídlo přímo u nich a ne skrz donáškovou službu. Vláda by také měla vydávat jasné a čitelné instrukce, protože spoustu podnikatelů se snaží, ale absolutně neví, co přijde dál. Můžeme jen doufat, že po novém roce se podniky otevřou a zákazníci nás podpoří,” říká Třeslín s tím, že podpora v lednu bude pro podniky obzvláště důležitá, jelikož leden a únor jsou jinak nejslabší měsíce roku.

Ekonomika výrazně klesne, musíme omezit podporu byznysu, říká Rusnok

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok však v rozhovoru pro MF DNES uvedl, že dlouhodobá pomoc restauracím není možná. „Podpora by měla být více selektivní. A vlastně si myslím, že by postupně v čase měla klesat. Protože my nebudeme moci zajistit trvalou udržitelnost některých podniků – třeba restaurací, které jsou vyloženě založené na turistech. Prostě nemůžeme. Protože ti turisté tady taky nemusejí být další dva roky. To je, jako kdybychom neustále nalévali peníze do podniku, o němž víme, že stejně zkrachuje. Je potřeba podívat se pravdě do očí,” říká guvernér.

Podle restauratérů je ovšem nutné pomáhat. „Bez pomoci se to zvládnout nedá,” říká Třeslín. Souhlasí s ním i Lukáš Kastner ze skupiny Hospodska. „Tady jde hlavně o to, že podnikatelé v gastru jsou především Češi, co zaměstnávají další Čechy. Když se nám nepomůže, najednou bude velká nezaměstnanost. Restauratéři jsou už teď na nule, tržby jsou nižší než náklady. Denně slýchám o tom, že zastavují domy a půjčují si,” dodává Kastner.

Podle Kastnera bohužel ani po konci pandemie situace v gastru nebude růžová. „V důsledku ekonomických dopadů budou restaurace zanikat i po pandemii. Je jasné, že se bude muset zdražit a pokud nedojde ke snížení nájmů, nejspíš klesnou i platy zaměstnanců,” vysvětluje.

Zdražení a nezaměstnanost

Se zdražením počítá i Třeslín a ředitelka Asociace malých a středních podniků Eva Svobodová. „Nějaké zdražení tam určitě nastane, i když bych neřekla, že to bude rapidní. Myslím si ale, že silní podnikatelé budou skupovat malé podniky,” říká Svobodová.

I podle ní může Česko přijít až o polovinu podniků. „Myslím si, že padesátiprocentní úbytek je reálný, lidé už nemají rezervy. Vzhledem k tomu, že gastronomie zaměstnává zhruba 150 tisíc lidí a je tu kolem 40 tisíc restauratérů, je to ale dost drastické,” říká ředitelka asociace.

Očištění trhu se podle ní nedá vyhnout. „Je tu plno podniků, které začaly už v devadesátkách a dobře se jim vedlo i během krize v roce 2008. Často ale nejsou schopny si ekonomicky propočítat náklady či ceny od dodavatelů. S tím nepomůžou ani kompenzace a státní podpora,” dodává.

I přes nepříznivé prognózy si však stále někteří provozovatelé podniků snaží zachovat optimismus. „Doufám, že o polovinu podniků nepřijdeme. Vím, že se někdo na trhu neudrží, ale snad to bude maximálně dvacet procent. Dožít se jara bude extrémně těžké, ale restauratéři jsou schopní a životachtiví lidé. Věřím jim, že to nějak zvládnou,” uzavírá Kastner.

Šéfkuchař Pohlreich: Kdyby to trvalo déle, bylo by to pro většinu z nás devastační:

2. října 2020

Autor:
  • Nejčtenější

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

27. března 2024  17:29

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

25. března 2024  11:54

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Seznam zakázaných kotlů. Co vám od září hrozí, když v nich budete dál topit

23. března 2024

Premium Češi stále provozují nejméně 150 tisíc starých neekologických kotlů na tuhá paliva 1. a 2. emisní...

Loď v Baltimoru měla potíže už dřív, most si o nehodu říkal, soudí odborníci

27. března 2024  11:17

Bezprostředně po úterní nehodě lodi v americkém Baltimoru vedení společnosti, která loď provozuje,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Bankrot zažehnán, zatím. Saúdové nalijí do luxusních elektroaut miliardu dolarů

25. března 2024  18:42

Americký výrobce luxusních elektromobilů Lucid získá od divize saúdskoarabského státního...

Průlomový lék na hubnutí dráždí cenou. Kúru za tisíce lze vyrobit za pět dolarů

29. března 2024

Lék Ozempic od společnosti Novo Nordisk je jedním z hitů posledních měsíců. Ukázalo se totiž, že...

Divné kšefty za 1,5 miliardy dolarů. Nejvíc dílů pro ruská letadla dováží Gabon

28. března 2024  19:41

Gabon se stal největším dodavatelem náhradních dílů pro ruská letadla, napsal server The Moscow...

Nezdravé pryč. Komika donutili stáhnout z londýnské dopravy plakát s hotdogem

28. března 2024  18:51

V londýnském metru se nevyplácí utahovat si z hotdogů. Své o tom ví populární britský komik Ed...

Do dobíječek dá stát dalších šest miliard. Už jich je víc, než auta potřebují

28. března 2024

Dalších šest miliard korun plánuje ministerstvo dopravy v příštích letech využít na výstavbu nových...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...