Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


GLOSA: Hádka o glyfosát je signálem, že se kontrola potravin zlepšuje

  17:57aktualizováno  17:57
Herbicid glyfosát nejspíš skončí, i když o jeho negativních vlivech na zdraví panují pochybnosti. „Debata kolem výrobku, o kterém nikdo nedokáže spolehlivě říct, jestli je pro lidi opravdu nebezpečný však naznačuje, že problémů s potravinami ubývá,“ píše ve své glose redaktor MF DNES Jan Brož.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Nejrozšířenějšímu hubiteli plevele - pesticidu glyfosát - zřejmě zbývají poslední měsíce. Jednotlivé země se opět nedohodly, zda látka bude v Evropě k povolena i v následujících letech. Pokud se neshodnou na kompromisu do konce června, znamená to, že nejpozději s koncem roku zmizí z regálů všechny produkty, které herbicid obsahují. To platí například pro Roundup, prostředek oblíbený i mezi českými zahrádkáři.

Kauza glyfosfát

Pokud státy nenajdou jednotou pozici do konce června, povolení vyprší automaticky. Přípravky, které glyfosát obsahují, se tak budou moci prodávat ještě půl roku a používat ještě rok. Pak však bude jejich aplikace i obchod s nimi zakázán.

Na začátku debaty to sice vypadalo, že glyfosát dostane zelenou. Nejistota, v jaké míře se může látka skrze potraviny dostat do lidského těla a způsobovat rakovinu, však postavila jednotlivé státy proti sobě. V neprospěch glyfosátu hraje skutečnost, že se jedná o prodloužení jeho povolení. Pokud k dohodě nedojde, skončí automaticky. Kdyby tomu bylo naopak a zástupci jednotlivých zemí se museli shodnout na zákazu, byly by šance výrobců pesticidů v čele s americkou společností Monsanto mnohem vyšší.

Aktuální debata však názorně ilustruje, kam se během let posunulo vnímání bezpečnosti a kvality potravin. Ještě před deseti lety bylo jedním z nejčastějších prohřešků zaznamenaných tuzemskými dozorovými orgány omývání plísně z masa, tedy praktika, která bezesporu přímo ohrožovala zdraví spotřebitelů.

S příchodem nového desetiletí se to změnilo. Podíl odhalených nebezpečných potravin klesl a nahoru šel naopak počet potravin falšovaných. Shnilé jídlo z regálů sice nezmizelo, objevuje se však stále méně a hlavním problém se staly produkty slibující na obale více masa, ovoce nebo jinou zemi původu, než jaká je skutečnost. Falšovaní potravin je vážný problém a podvod na spotřebitelích, zdravotní riziko však neznamenají.

Aktuální kritika dvojí kvality (a často i ceny) výrobků stejných značek pro trhy západní a východní Evropy pak přinesla další posun. České spotřebitele právem vytáčí, když si na výletě do Německa nakoupí za nižší cenu výrobek nabízený také v Česku, a ještě navíc zjistí, že obsahuje kvalitnější suroviny. Je však potřeba zmínit, že obchodníci, kteří se takto chovají, žádná pravidla neporušují. To je zásadní rozdíl oproti falšovaným a zdraví nebezpečným potravinám, jejichž výrobci porušují zákon.

Při dvojí kvalitě sází obchodníci a výrobci na neznalost zákazníků a na to, že se s daným stavem smíří. Ti jsou však i díky sociálním sítím mnohem všímavější a prodejcům podobné praktiky často dávají nevybíravě sežrat.

Možná, asi a zřejmě

Dění kolem glyfosátu však představuje zcela novou úroveň uvažování o potravinách, které v Česku zatím moc rozšířené není. Zda je látka opravdu rakovinotvorná, není jednoznačně prokázáno. Některé významné instituce tvrdí že ano, jiné, že ne, a všichni své závěry doplňují slovíčky jako „možná“, „asi“ a „zřejmě“.

Jeho odpůrci však argumentují, že právě kvůli této nejistotě by neměl být v prodeji. Pokud není stoprocentně jasné, že je výrobek pro lidské zdraví nezávadný, měl by být preventivně zakázán.

V Německu, jehož obyvatelé jsou známí jako nejkritičtější zákazníci vůbec, je podobná argumentace slyšet už několik let. Tamním spotřebitelským organizacím i kontrolních úřadům se v minulosti podařilo minimalizovat nešvary, se kterými bojují v současnosti Češi, a v současnosti se tak většinou soustředí už jen na potencionálně nebezpečné produkty. Pokud výrobce neprokáže, je jeho produkt neznamená riziko pro lidské zdraví, musí počítat minimálně s ostrou mediální kritikou a zničenou pověstí.

Někomu to může připadat přehnané. Minimálně to však značí, že z trhu pomalu vymizely jiné problémy, které je potřeba řešit. A že se debata kolem glyfosátu dostala i do Česka, je tedy pro spotřebitele určitě dobrá zpráva.

Autor:



Nejčtenější

Nový ford i milion. Stát vybral šťastlivce, kteří sbírali účtenky

Účtenkovka při svém startu uživatele zarazila šíří požadovaných povolení.

Ve středu proběhlo vůbec první slosování státní účtenkové loterie. Kolem sedmé hodiny večerní, kdy měly být na adrese...

Gigantická zakázka na letadla: klient si u Airbusu objednal 430 letadel

letadlo Airbus A320neo

Pouštní Dubaj se na několik dní proměnila v obří tržiště letadel. V jednom určitě nezklame. Jak se už stalo zvykem,...



Česko se stává tygrem střední Evropy. Ekonomika mohutně roste

Řezač plamenem

Česká ekonomika i v prázdninovém vlažnějším módu mohutně rostla. Od července do září, meziročně zvýšila výkon o pět...

Kazítka jsou jako yetti. Všichni o nich mluví, nikdo je neviděl, říká odborník

Politici jsou schopni prodloužit zákonnou záruční dobu, obává se Radek...

V hlavách bruselských úředníků se rodí legislativa, která může výrobcům spotřebičů pořádně zatopit. Chtějí prodloužit...

Škoda bude v Mladé Boleslavi vyrábět auta s čistě elektrickým pohonem

(Ilustrační snímek)

V Česku se budou vyrábět elektromobily i klíčové součástky k bateriím. Škoda Auto v pátek potvrdila, že její první...

Další z rubriky

VIDEO: Souboj žlutých a růžových kol. Liší se velikostí košíku i komfortem

Sdílená kola se v Praze rozmáhají. K již zavedeným růžovým Rekolům přibyla nově...

Konkurence mezi sdílenými koly v Praze roste. Kromě dominantních růžových si mohou lidé půjčovat na ulici nově i žlutá....

Místo papíru displej. České obchody přecházejí na digitální cenovky

(Ilustrační snímek)

Do regálů v obchodech se dere digitalizace. V Česku zavádějí elektronické cenovky například prodejny Tchibo, v trendu...

Test dětských moučníků: svačinky bez bílkovin, zato plné cukrů a tuků

Ilustrační snímek

I když dětské snacky vypadají jako ideální školní svačina, raději zůstaňte u ovoce nebo chleba. Ty dítěti dodají...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.