Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Grilovat je možné i zdravě

aktualizováno 
Snad jen zapřisáhlému vegetariánovi nebo tomu, kdo trpí poruchou čichu, se nesbíhají sliny, když ucítí nezaměnitelnou vůni grilovaného masa. Na ohni připravený roštěnec chutná stejně tak v sázavské chatové kolonii jako v luxusní městské vilové čtvrti. Rozdíl je možná jen v tom, že někde stojí v zahradě přístroj za tři stovky, jinde zařízení za třináct tisíc. Cena záleží kromě jiného i na tom, o který ze tří typů jde: elektrický, plynový, či na dřevěné uhlí.

Nejlevnější jsou grily na dřevěné uhlí. Ty také doposud sklízejí v tuzemských obchodech největší úspěch. Dražší elektrické (kolem tří tisíc korun) nebo plynové přístroje (od čtyř do třinácti tisíc) zatím ještě u českých zákazníků příliš obliby nezískaly, přestože představují zdravější variantu sezonního vaření pod širým nebem. Příznivci grilování však budou vždy tvrdit, že nic se nevyrovná přípravě na dřevěném uhlí. Jen to totiž dodá pokrmu charakteristickou chuť a vůni. Jenže právě v tomto způsobu se skrývá nebezpečí pro zdraví. Skapáváním tuku do žhavého uhlí totiž vznikají takzvané polycyklické aromatické uhlovodíky, z nichž některé jsou rakovinotvorné. Potvrdil to loňský test MF DNES (7. 7.). Simulace grilování prokázala, že když se tučné maso opéká přímo nad plamenem, tvoří se až šedesátkrát více těchto látek, než když je maso v dostatečné vzdálenosti od ohně. Ze zdravotního hlediska jsou proto nejvhodnější grily, které nemají žádný nebo jen malý přímý kontakt mezi zdrojem tepla a uvolněným tukem. Takovou podmínku nejlépe splňují plynové grily s lávovými kameny či elektrické přístroje s plotýnkou, případně grily s vertikálním ohništěm, které však u nás zatím nejsou k dostání. Pro toho, kdo se nechce vzdát grilování klasickým způsobem, budiž útěchou, že kouření, a to i pasivní, představuje větší nebezpečí než příprava masa nad ohněm. "Podle mě by se jídlo na grilu nemělo připravovat častěji než jednou týdně. A grilování, při němž tuk kape do ohně a stoupá nahoru ve formě dýmu, by se mělo úplně omezit, protože tak vzniká nejvíc škodlivých látek," říká Jana Hajšlová z Vysoké školy chemicko-technologické. Vhodné je tedy grilovat méně tučná jídla, čím méně tuku se uvolňuje, tím je nebezpečí menší.

Rady pro bezpečnost:

Nejčastějšími nehodami při grilování jsou popáleniny obličeje, hrudníku, rukou a paží. Riziko lze omezit dodržováním těchto zásad:

* ověřit, zda gril stojí rovně
* nepoužívat líh ani benzin k rozdělání ohně
* negrilovat v uzavřeném prostoru s výjimkou elektrického modelu
* nepřemisťovat gril, dokud je uhlí žhavé
* nedovolit dětem, aby se přiblížily ke grilu, a nenechat v jejich dosahu ani podpalovací prostředky

Rady pro zdraví:

Čím více tuku kape do ohně, tím více vzniká škodlivých látek. Riziko je možné omezit dodržováním těchto zásad:

* používat jen dřevěné uhlí, nikdy ne šišky (obsahují pryskyřice)
* negrilovat příliš tučné potraviny a nepřidávat moc oleje
* rošt umístit co nejvýše nad žhnoucí uhlíky
* potraviny by se neměly vystavovat přímým plamenům
* drůbež je možné začít péct v troubě nebo v mikrovlnce, teprve potom přemístit na gril Jiné nebezpečí může představovat nedostatečně propečené maso, zejména kuře může obsahovat salmonely. Odborníci nejsou ani příliš nakloněni nakládání masa do kořenících směsí a odrazují zejména od kupování předem připravených polotovarů. Zahraniční testy totiž prokazují, že je obchodníci většinou připravují dlouho dopředu. Ideální je připravit si maso doma maximálně čtyři hodiny před grilováním.

elektrický gril

Elektrické grily, populární třeba v Německu, si cestu do českých obchodů teprve hledají.

+ snadná a rychlá příprava
+ jednoduchá údržba (stačí umýt mřížku a nádobu na šťávu)
+ lze používat i v místnosti
+ pokrm se prakticky nemůže spálit
- silnější plátky se připravují hůře
- méně výrazná chuť

gril na dřevěné uhlí

Grilování na barbecue kulatého tvaru je rovnoměrnější než u obdélníkových tvarů. Ty zase umožňují připravit více porcí najednou. Výběr tedy závisí jen na vkusu zákazníka. Kdo nemusí šetřit penězi ani prostorem, měl by si raději vybrat přístroj větších rozměrů, aby mohl grilovat více porcí najednou.

+ ničím nenahraditelná chuť
+ velký výběr modelů a příznivé ceny
- příprava trvá dost dlouho
- při skapávání tuku na žhavé uhlí se tvoří rakovinotvorné látky
- vznikající plameny mohou jídlo spálit

plynový gril

Maso se griluje na lávových kamenech nebo keramických briketách, které během krátké doby rozpálí plameny napájené z propan-butanové bomby.

+ snadná a rychlá příprava
+ chuť se nejvíc blíží chuti pokrmů připravených na dřevěném uhlí
+ nevznikají plameny, a riziko, že se pokrm spálí, je tedy minimální
- přístroje jsou mohutné a nepříliš estetické
- vysoká cena
- je třeba počítat i s náklady na výměnu plynové bomby a lávových kamenů


Autor:


Témata: nehody, Test iDNES.cz


Hlavní zprávy

Další z rubriky

košík, ilustrační foto
Velké srovnání nákupů: Česko nejdražší, Polsko levné, Německo kvalitní

Redaktoři deníku MF DNES se vydali nakupovat do sousedních zemí, aby porovnali ceny a složení potravin a drogerie. Výsledek testu ukázal, že pokud chcete...  celý článek

Benzina přejmenovala benzin Natural 95 na Efecta 95.
Nezlevňují. Ceny pohonných hmot v Česku se drží na hladině z minulého týdne

Ceny pohonných hmot v ČR od minulého týdne mírně vzrostly. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil pouze o haléř na průměrných 30,23 Kč za litr. Jeho cena se...  celý článek

ilsutrační snímek
Bude to nový hit? Ve Španělsku vypěstovali nízkotučné avokádo

Avokádo je řadou expertů na jídlo považováno za superpotravinu vzhledem k vysokému obsahu vitamínů a minerálů, některým mohl vadit jen vysoký obsah tuku. Ovšem...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.