(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Hamburgery slaví sto třicet let, dostaly se už i do poledních menu

  • 91
Maso vložené do housky v sobotu oslaví 130 let od svého vzniku. Za tu dobu se pokrm z německého Hamburku propracoval až do zámoří, kde zažil ohromné úspěchy, a v posledních letech stal běžnou součástí nabídky českých restaurací. Stále častěji se pak také objevuje v obědových nabídkách.

„Kromě jídelníčků běžných restaurací dnes burgery najdete i v restauracích vyšší cenové kategorie (Kobe, George Prime Burger) nebo v restauracích, které svým konceptem nejsou vyloženě typicky burgerové, např. ve vegetariánských restauracích či středomořských konceptech,“ řekl ČTK Jiří Moskal, ředitel průvodce po restauracích Restu.cz.

Zákazníci se rekrutují z nejširších vrstev veřejnosti od školáků po byznysmeny. „U podniků, které se profilují převážně přes burgery, vidíme meziroční růst o zhruba devět procent,“ dodává Moskal.

Z hlediska obsahu burgeru jsou Češi podle něj na jednu stranu poměrně konzervativní, takže se stále drží klasiky, jako je sýr, slanina apod. Na druhé straně ale roste zájem o exotičtější variace, jako je Sambal Goreng (pikantní a nasládlá dochucovací pasta) či grilovaný tuňák.

To potvrzuje i řetězec McDonald’s. „Češi rádi zkouší něco nového, i proto prodej sezonních prémiových burgerů oproti loňskému roku vzrostl. Nejprodávanějším burgerem na českém trhu přesto zůstává cheeseburger,“ uvedla mluvčí Zuzana Svobodová.

„Prakticky již standardem se staly vegetariánské burgery, přičemž i zde hrají prim mnohdy netradiční suroviny, např. ovoce jack fruit (žakie), cizrna, hokaido dýně, řepa či sójový protein,“ dodal Moskal.

Například pražská specializovaná restaurace Hillbilly nabízí kromě tradičních ingrediencí burgery s domácím avokádovým guacamole, chilli con carne či majonézou z pečeného česneku.

Ceny burgerů se ve většině restaurací pohybují od 150 do 220 korun. Mimo Prahu se ceny většinou pohybují kolem dolní hranice.

„Zaručených“ vynálezců je víc

Oblíbený i nenáviděný plátek mletého masa vložený do žemle má původ, jak název napovídá, v německém přístavu Hamburk. Poprvé se o něm podle Oxfordského slovníku jako o jídle však psalo před 130 lety, přesněji 5. ledna 1889, v novinách v americkém městě Walla Walla (stát Washington). Do USA hamburský steak přivezli námořníci a vystěhovalci, kteří mleté maso kvůli pohodlnější konzumaci začali vkládat mezi plátky chleba a později do housky.

O datum a místo vynálezu hamburgeru v jeho současné podobě se však dodnes vedou spory. Za jeho „zaručené“ průkopníky je označováno hned několik osob. Například Charlie Nagreen ze Seymouru ve státě Wisconsin údajně jako patnáctiletý chlapec prodával v roce 1885 na místním trhu masové kuličky, které posléze dával mezi dva plátky chleba. V témže roce hamburger údajně vymysleli i bratři Frank a Charles Menchesovi.

Pro Texasany je pak vynálezcem hamburgeru pro změnu jistý Fletcher Davis, který prodával obložené chleby podobné dnešním hamburgerům na konci 80. let 19. století.

Současnou podobu pak asi vtiskl hamburgeru Oscar Bilby z oklahomské Tulsy, který v roce 1891 údajně jako první přišel s nápadem vložit masový plátek do rozkrojené housky.

,