"Snažíme se vyprodat všechen neokolkovaný alkohol," říká mluvčí Teska Jana Matoušková. "Podle posledních informací ještě nějaké zásoby jsou," dodává.
Od 1. července musí být všechny nově dodávané lahve rumu či vodky opatřeny kolkem. Na staré zásoby, které museli obchodníci nahlásit celníkům, platí ještě poslední tři dny výjimka.
U některých značek však obchodníci s blížícím se koncem roku zjistili, že je nestačí prodat. Proto si nechali lahve buď dodatečně okolkovat nebo sáhli ke zlevňování. "Za kolek na jednu lahev jsme účtovali 1,50 koruny. Přeznačili jsme jich asi dvě stě tisíc," sdělil šéf Stocku Plzeň Martin Petrášek.
U jednotlivých lahví, které zbyly na pultech, se dodatečné okolkování nevyplatí. "Se slevami proto prodáváme už od listopadu," uvedla mluvčí Aholdu Kateřina Černá.
U některých druhů alkoholu na slevy ani nedošlo. "Rumy, vodky a fernety se vyprodaly za původní cenu. Zlevňovali jsme dražší výrobky - whisky či koňaky," přiblížil vedoucí nákupů v Bille Jiří Králíček.
Podobné to bylo i jinde. V táborské Hypernově měli ve středu už jen tři lahve bez kolku. Velká třílitrová Balantine's, Metaxa a Johnnie Walker byly zlevněné o tisícovku. Poslední baštou nekolkovaného alkoholu zůstávají restaurace. Jejich majitelé museli své zásoby také nahlásit, ale letos otevřené lahve mohou bez omezení doprodat.
Výrobci: Kolek je zbytečný
Zatímco celníci si od kolkování slibují omezení černého trhu s alkoholem, likérkám vadí vyšší náklady na výrobu. "Kvůli tomu jsme zdražili až o několik korun za lahev," řekl Petrášek ze Stocku.
Lihovary musely nakoupit nové stroje a přijmout další zaměstnance. "Náklady budou kolem dvou milionů ročně," spočítal Josef Nejedlý, ředitel likérky Fruko-Schulz. Podle Petráška už mají celníci dostatečné nástroje pro potírání černé výroby lihu.
"Potřebné je jakékoli další opatření," oponuje mluvčí ředitelství cel Jiří Barták. Potvrzuje, že celníci kontrolují i pravost kolků. "Zatím jsme ale na žádné falzifikáty nenarazili," uvedl.