horká linka

"Děláte testy jen na koleně, nebo s odbornými ústavy?" zeptal se v internetovém diskusním fóru čtenář, který používá přezdívku Petrisko.
"Děláte testy jen na koleně, nebo s odbornými ústavy?" zeptal se v internetovém diskusním fóru čtenář, který používá přezdívku Petrisko.

Většina testů probíhá v akreditovaných laboratořích a zkušebnách. V některých případech (například při testu odličovacích ubrousků) výrobky zkoušejí pouze vybraní dobrovolníci a na průběh testu dohlíží zkušený odborník. U každého testu je vždy uvedeno, jakým způsobem se zboží testovalo, jak se vybíraly vzorky a kdo a jak je hodnotil. Pokud se výrobky testují ve zkušebnách, jsou v internetovém magazínu k dispozici také odborné protokoly.

Čtenář, který se v internetové diskusi představil jako -drb-, by uvítal test kvality odrůdových vín: "Vzít řekněme tři nebo čtyři nejrozšířenější odrůdy, jako je müller-thurgau, rulandské, frankovka, vavřinec, od různých výrobců a porovnat je. Rád bych znal názor skutečných odborníků přes vína."

Testy odrůdových vín dělá příloha TEST pravidelně. Naposledy to byly například odrůdy tramín (20. 4. 2000), vlašský ryzlink (1. 12. 1999) nebo chardonnay (11. 8. 1999). Výsledky všech testů lze najít na internetové adrese http://revue.idnes.cz/test.asp, kde jsou texty od roku 1998. Pro ty, kteří nemají přístup k internetu, je k dispozici dokumentační středisko společnosti MAFRA v Praze 1, Senovážné ulici 4 (tel.: 02/22 06 24 96-7, 22 06 24 98, 22 06 24 68, fax: 02/22 06 24 95). Zde je možné nahlédnout do publikovaných článků, případně si nechat za poplatek udělat kopii.