"Máme to v plánu. Do výroby ledového vína se letos pustíme vůbec poprvé," potvrdil sklepmistr společnosti Agrosovín Boršice František Dudešek.
Zvláštní příloha VÍNO 2003 |
Vinařům se letos vyplatí nechat část úrody na vinicích až do zimy a se sběrem ještě počkat do doby, než se noční teploty tři dny po sobě udrží výrazně pod bodem mrazu.
Přesněji pod minus osmi stupni Celsia, to je teplota pro sběr a výrobu ledového vína nezbytná. Čím je navíc zima větší, tím je voda víc zmrzlá a šťáva vymačkaná z bobulí má vyšší cukernatost.
"Přírodní cukr se z bobulek vytlačuje jeden až dva dny. Lis musí být v hangáru, kde rovněž mrzne, aby víno nerozmrzalo," popsal výrobní postup Antonín Zatloukal ze společnosti Znovín Znojmo.
Třebaže je takto vyrobené víno drahé, dvě deci stojí i tři sta padesát korun, vinaři nikdy nemají potíže s odbytem. "Je fakt, že ho neprodáme během jediného měsíce, ale lidé se na tato speciální vína ptají," řekl sklepmistr Dudešek.
Ledové víno |
* vyrábí se ze zmrzlých hroznů, když teplota tři dny po sobě klesne pod minus osm stupňů Celsia |
Vinaři navíc letos příliš neriskují, když se sběrem vyčkávají. Hrozny mají už nyní cukernatost kolem sedmadvaceti stupňů.
I kdyby se teď výrazně pokazilo počasí, začalo třeba soustavně pršet, vinaři hrozny posbírají a vyrobené víno bude pořád mít parametry výběrového.
Do výroby ledového vína se nejčastěji pouštějí větší společnosti, které mají oplocené vinice. U zbývajících vinařů je riziko, že zbytek úrody místo nich "sklidí" zloději, příliš veliké.