Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Hospody se zlepšily, míní pivaři

  15:03aktualizováno  15:03
Pivovarníci, kteří podnikají v České republice, mohou být klidní. Na české pivaře je totiž spolehnutí. Přestože od roku 1989 se cena piva několikanásobně zvýšila, milovníci piva se stále nejčastěji rozhodují podle značky a nikoli podle toho, kolik pivo stojí.

Vyplývá to z rozsáhlého průzkumu, který zpracoval Sociologický ústav Akademie věd České republiky a který dnes jeho autoři představili na prezentaci Českého svazu pivovarů a sladoven v Praze. "Nikdy jsme se nemohli opřít o tak rozsáhlý a především nezávislý průzkum," uvedl člen předsednictva svazu Pavel Bobošík.

Průzkum se zabýval nejen fenoménem českého piva a jeho pozicí na trhu, ale také tím, do jakých podniků Češi nejraději chodí, jestli jsou hrdí na označení "národ pivařů", nebo jestli si myslí, že se zlepšila úroveň českých hospod.

Více než polovina lidí, kteří někdy do hospody zajdou, si myslí, že jejich úroveň je ve srovnání s obdobím před rokem 1989 vyšší. Nejvíce lidí přitom míří do klasických hospod. "Velmi dobře víme, že na úrovni podniků je stále co zlepšovat," tvrdí Pavel Bobošík.

Zajímavým fenoménem je také skutečnost, že čím dál více lidí vyhledává kvalitnější podniky jako restaurace a bary a žádá v nich pivo. "Tento trend se podepíše na tom, že podnikatelé letos v Česku uzavřou sedm tisíc hospod nižších kategorií," míní Bobošík.

Nejoblíbenějším pivem je výčepní desítka, po které sáhne dvaačtyřicet procent milovníků piva. Světlou přitom dvanáctku vyhledává necelá pětina lidí.

A co lidé v hospodách nejčastěji hledají? Pětačtyřiccet procent jich do těchto podniků chodí kvůli pivu a téměř celá třetina kvůli kamarádům štamgastům.

Přineseme další informace

Autor:


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

ČSA se vracejí do minulosti. Aerolinky vymění flotilu airbusů za boeingy

Ilustrační snímek

České aerolinie čeká během následujících měsíců velká výměna provozovaných letadel. Do dvou let mají ve flotile...

Mám obavu, že přijde nová světová hospodářská krize, varuje Zeman

Prezident Miloš Zeman při setkání se zástupci německých firem, které investují...

Prezident Miloš Zeman se obává další světové hospodářské krize. Podle něj za každou takovou krizí stojí „blbost...

Další z rubriky

Lesy ČR vyhlásí tendr 2019+, soutěží se o zakázky za více než miliardu

Lesníci z Lesů ČR ukázali přípravu lapáků na boj s kůrovcem.

Státní podnik Lesy České republiky vyhlásí ve středu tendr 2019+ na lesní práce a prodej dřeva. Tendr bude rozdělen na...

Nová sklizeň zlevňuje jablka, kilogram je v průměru za 33 korun

Ilustrační snímek

Ceny jablek s novou sklizní klesly z červencových rekordních 43,23 koruny za kilogram na nynějších průměrných přibližně...

Černá a bílá půda? Jihoafrický prezident chce vrátit pozemky černochům

Cyril Ramaphosa byl svého času chráněncem Nelsona Mandely, nyní směřuje do...

Jihoafrický prezident plánuje, že napraví křivdy koloniální minulosti a předá půdu vlastněnou bělochy do rukou...



Najdete na iDNES.cz