Co jsou fakta a co mýty kolem palmového oleje? Čtenářům odpovídal expert

  • 200
Málokdy v minulosti vzbudilo mezi tuzemskými spotřebiteli něco takový rozruch, jako je využívání palmového oleje v potravinách. Některým vadí, že kvůli surovině do cukrovinek a margarínů mizí deštné pralesy v Indonésii. Odborník na potravinové oleje Jiří Brát odpovídal čtenářům iDNES.cz.

Indonésie přišla od roku 1990 o 31 milionů hektarů lesních ploch, což odpovídá téměř rozloze Německa. Důvodem je nárůst světové poptávky po palmovém oleji a vysazování palmových hájů na místě vypálených deštných pralesů.

ON-LINE ROZHOVOR S JIŘÍM BRÁTEM

Specialista na potravinové tuky odpovídal na dotazy čtenářů iDNES.cz.

Dramatické obrázky ohořelých orangutaních mláďat obletěly svět a přiměly řadu tuzemských spotřebitelů hromadně bojkotovat potraviny obsahující palmový olej.

Jiří Brát, specialista na potravinové tuky

Okolo suroviny se však šíří i řada mýtů. Jak je to s údajnou škodlivostí palmového oleje pro lidské zdraví? Opravdu mohou za jeho boom potravináři? A proč se výrobci jednoduše nevrátí k těm surovinám, které používali dříve?

Na tyto i další otázky odpovídal čtenářům iDNES.cz docent Jiří Brát, specialista na potravinové tuky, poradce Potravinářské komory a sdružení Vím, co jím.

Více čtěte zde: Palmový olej podražil. Zájem však kvůli unikátním vlastnostem neopadá