TEST DNES: Hranolky z fastfoodů jsou slané a bez chuti brambor. Tuku ubylo

  5:00aktualizováno  5:00
Mezi dietology mají obzvlášť špatnou pověst. A oprávněně. Hranolky nebudou nikdy zdravé, přesto to není taková katastrofa jako před lety. Najít mezi nimi ty opravdu dobré je ovšem dřina. Otestovali jsme čtrnáct vzorků smažených bramborových hranolků z jedenácti řetězců rychlého občerstvení.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Vyrobit pravé belgické hranolky je hotová věda – musíte mít odrůdu brambor zvanou Binche, z ní nakrájet kvádříky jeden jako druhý a ty pak nadvakrát ponořit do horkého tuku. Rozhoduje každá vteřina a každý stupeň Celsia.

Důležitý je samozřejmě i tuk. Měl by to být hovězí lůj, jedině z něj se zrodí pravá delikatesa. „Jenže smažit hranolky v živočišném tuku není z hlediska výživy zrovna vhodné,“ komentuje kulinární tradici Marek Doležal z Ústavu analýzy potravin a výživy pražské VŠCHT.

Pro podrobné výsledky testu hranolků klikněte zde

Ještě štěstí, že v Česku těžko najdete stánek, kde by hranolky smažili v nezdravém loji. To však neznamená, že naše „pomfrity“ jsou kdovíjak zdraví prospěšné. Stačí nahlédnout do dekádu starých výsledků Testu MF DNES. Hranolky z fast foodů byly hotová pohroma, vzorky byly přemaštěné, použity byly oleje silně zoxidované nebo plné transmastných kyselin.

Řetězce pak slibovaly rychle zjednat nápravu. Dodržely svoje sliby?

Nejdřív dobrá zpráva o tucích...

Podle výsledků aktuálního redakčního testu šly fast foody do sebe a zákazníkům nabízejí pochoutku o poznání méně rizikovou – kvalita použitých surovin na přípravu hranolků se výrazně zlepšila.

„S kolegy jsme byli příjemně překvapeni, nakolik se výsledky proměnily,“ těší docenta Doležala, který tuk v hranolcích analyzoval na podzim roku 2007 i letos.

Důkazů má k dispozici několik:

1. V žádném vzorku se nenašlo zvýšené množství transmastných kyselin, které zvyšují hladinu cholesterolu v krvi a přispívají ke vzniku srdečněcévních onemocnění.

Zatímco před lety obsahovaly některé hranolky v tuku až 40 procent transmastných kyselin, dnes jich má rekordman jen 0,65 %.

2. Výrobci používají oleje, které jsou připraveny na velkou a dlouhodobou tepelnou zátěž. Když už olej začíná oxidovat, vymění ho.

V čem fritovat hranolky?

Na fritování je vhodné používat tuk s vysokým bodem přepálení, který je stabilní i za vysokých teplot.

HOSO
Zkratka v češtině znamená slunečnicový olej s vysokým podílem kyseliny olejové, na jehož lisování se používá speciálně vyšlechtěný druh slunečnice. Drahý, ale z hlediska výživových hodnot příznivý.

HORO
Původcem řepkového oleje s vysokým podílem kyseliny olejové je speciálně vyšlechtěná řepka.

Superolein
Tekutá frakce palmového oleje má sice méně příznivé výživové hodnoty (např. vyšší obsah nasycených tuků), ale za vysokých teplot je velmi stabilní.

Ukázalo se totiž, že v žádných hranolcích nebyl překročen doporučený maximální limit 10 až 12 % tzv. polymerních triacylglycerolů, jejichž podíl v tucích narůstá právě při oxidaci olejů. Přitom jsme hranolky pro laboratorní analýzy nakupovali schválně v podvečer mezi 18. a 20. hodinou, kdy za sebou mají fritézy i oleje těžkou celodenní směnu.

3. Snížil se i celkový obsah tuků. Pokud by dnes některý řetězec rychlého občerstvení nabízel strávníkům jako dřív stogramové pomfrity, z nichž by čtvrtinu tvořil tuk, nejspíš by záhy neměl pro koho smažit.

Propagace zdravého životního stylu a stravování totiž dorazila i mezi hamburgry a hranolky, a tak se omezuje množství cukrů, konzervantů i tuků, a dokonce se sleduje i jejich složení. Díky tomu většina fast foodů či restaurací s rychlým občerstvením vybírá do kuchyní různé směsi řepkového, slunečnicového nebo palmového oleje.

„Lidé sice mají rádi čistý slunečnicový olej, ale ten není pro fritování vhodný. Mnohem lepší je směs řepkového a palmového oleje, který se vyrábí přímo pro gastroprovozy,“ vysvětluje Marek Doležal a připomíná, že existují ještě vhodnější, ovšem často dražší alternativy.

... a pak jedna špatná o soli

Aby snad nevznikla mýlka, že jsou hranolky vlastně vcelku neškodná pochoutka – pořád je to kalorická petarda, která vaše tělo nakopne přibližně 300 kilokaloriemi ve 100 gramech (to je zhruba stejně energie jako ze tří krajíců chleba). Jenže velká porce hranolků má většinou víc než 100 gramů. A navíc, kdo zůstane jen u hranolků? Ty obvykle jen doprovázejí smažený sýr, řízeček, hamburger nebo smažené kuře...

A kromě tuku obsahují také sůl, které může být nečekaně mnoho. Nejvíc soli v testovaných hranolcích dopřejí zákazníkům v provozovnách Burger King. Pokud si dáte velkou porci o hmotnosti 142 gramů, odnášíte si s kousky brambor až 1,68 gramu soli. To je třetina doporučené denní dávky (5 g) podle Světové zdravotnické organizace.

Není přitom od věci připomenout, že obyvatelé Česka solí násobně víc, než zní veškerá lékařská doporučení. Podle aktuální studie Evropské komise spořádá průměrný Čech 16,6 gramu soli denně, Češka si vystačí „jen“ s 10,5 gramu.

Chybí chuť a vůně brambor

Když Belgičané připravují zaručeně nejlepší hranolky ve známém vesmíru, kladou velký důraz na pracovní postup proto, aby se z nich nevytratila přirozená chuť a vůně brambor.

V mnoha z testovaných vzorků se však původní surovina vytratila, aby místo ní zůstal na talíři či tácku jen moučný žvanec bez chuti.

„Správné hranolky by měly být širší, kratší, přiměřeně osolené, s výraznou chutí brambor a potlačenou pachutí tuku,“ popisuje Petr Studnička, který vede katedru hotelnictví na Vysoké škole hotelové v Praze.

Když představu takového ideálního pomfritu porovná s realitou, neubrání se postesknutí: „Překvapilo mě, jak extrémní rozdíly byly mezi hranolky. Většinou byly přesmažené, přesolené nebo nedosolené a chuť brambor chyběla úplně.“

Naopak výsledky kuchařského snažení ve dvou asijských bistrech a českém občerstvení Prima bašta si vysloužily tvrdou kritiku. V nich se sešly snad všechny hříchy špatně připravených hranolků.Dobrého hodnocení od odborníka na hotelnictví a jeho studentů se tak dočkaly prakticky jen hranolky z provozoven KFC a také Burger King. Nebýt lehké pachuti rybiny, dostaly by lepší známky i pomfrity z pobočky německého řetězce NordSee.

Ještě hůř ovšem dopadly hranolky z Restaurace Globus, kde kuchař netrefil nejen správnou přípravu, ale zřejmě pochybil i při výběru suroviny. Místo hranolků servíroval smažené bramborové odřezky.

„Chápeme to jako impulz ke zlepšení naší nabídky. S kolegy v týmu restaurace promyslíme, co můžeme udělat pro zlepšení. Nebude to asi obratem, ale jistě na něco přijdeme,“ slibuje za společnost Globus její mluvčí Rita Gabrielová.

Belgický národní pokrm, pýcha francouzské kuchyně?

Na letošním fotbalovém mistrovství světa připravili Francouzi Belgičany o postup do finále jednou povedenou standardní situací – a ti to nakonec vzali sportovně. Vždyť je to jen fotbal!

Jenže Francie se pokouší už dlouhá desetiletí připravit svého severovýchodního souseda i o jiné vítězství, a to mnohem cennější. Totiž o to, komu připadne autorství smažených bramborových hranolků. A to nemá dělat, protože o těch se v Belgii nežertuje, nemění se jejich receptura a nepochybuje se, odkud pocházejí.

Ač důkazy chybějí, v Belgii jsou přesvědčeni, že první hranolky usmažili chudí rybáři na březích řeky Mázy. Jasně, ta sice pramení ve Francii, ale až za jejími hranicemi někoho napadlo, že když řeka zamrzne a není možné smažit malé rybky, mohou maso nahradit brambory. Voila! Nebo vlastně vlámsky alstublieft! Hranolky byly na světě!

Ovšem vykládejte to francouzským gourmetům. Ti prý mají i důkazy o tom, že právě oni jsou vynálezci hranolků, neb ty se prokazatelně prodávaly na nejstarším pařížském mostě Pont Neuf již v roce 1789.

A dokonce znají i jméno autora receptu: MarieAntoine Careme. Ještě než se Careme stal věhlasným šéfkuchařem, chtěl kvůli nešťastné lásce spáchat sebevraždu. A coby cukrářský učeň plánoval otravu jídlem, přesněji bramborovou natí. Protože však bylo po sezoně, použil hlízy, které pro lepší chuť nakrájel na menší kusy, usmažil a osolil.

Jak to dopadlo, asi tušíte – z Caremeho se stal slavný kuchař a z jeho „jedu“ kulinární hit pommes de terre frites čili smažené brambory.

Pokud vás teď napadlo, že hranolky přece musí pocházet z Francie, když jim celá Amerika říká french fries, vězte, že to je jen geografický omyl. Za 1. světové války dorazila americká armáda do frankofonní části Belgie, kde ji pohostili hranolkami – a vojáci byli nadšeni. Bylo však pod jejich rozlišovací schopnost rozeznat belgickou pohostinnost od té francouzské...



Nejčtenější

Výplach na americké burze se přelévá do celého světa, do Česka také

Ilustrační snímek

Akcie ve Spojených státech zaznamenaly ve středu nejprudší denní propad za několik měsíců. Pokles cen zasáhl hlavně...

Všichni chtěli spot ve stylu Air Bank, říká autor. Nově opisuje E.ON

Reklama na služby E.ON.

Jedni říkají, že jde o „vykrádačku“, jiní to tak nevidí. Spotů, které se inspirovaly populárními krátkými reklamami Air...



Šátek za tisíc dolarů vypadá jako ženské přirození, značka Fendi sklidila výsměch

Růžovou šálu Touch of Fur vyrábí italská módní značka Fendi

Italská značka luxusního oblečení Fendi pobavila svým kožešinovým šátkem mnohé uživatele sociálních sítí. Zejména jeho...

Z prošlého jídla a miliard much udělali dva Britové v Jižní Africe byznys

Od roku 2008, kdy firma vznikla a přijala první zaměstnance, se jejich počet...

Miliardy much a hnijící jídlo jsou pro bratry Jasona a Davida Drewovy z Velké Británie jádrem podnikání. V Jižní Africe...

Mladí chtějí žít na dluh a mít hned to, na co rodiče šetřili, říká bankéř

Šéf Sberbank Edin Karabeg

Mileniálové si půjčují a jsou častěji ochotni jít do rizika než jejich rodiče, myslí si šéf české pobočky Sberbank Edin...

Další z rubriky

TEST DNES: Proteinové tyčinky jsou rychlý a drahý zdroj bílkovin, jídlo nenahradí

Proteinové tyčinky

Donedávna byly výsadou sportovců toužících po růstu svalů a k dostání byly jen v posilovnách. Dnes jsou jich plné...

PŘEHLEDNĚ: Benzin i nafta v Česku jsou nejdražší za téměř čtyři roky

Ilustrační snímek

Ceny u čerpacích stanic v Česku stagnují na maximu od prosince 2014. Průměrná cena benzinu Natural 95 v uplynulém týdnu...

Pojištění mělo přinést úspory. Teď americkým důchodcům odsává peníze z účtů

Ilustrační snímek

Univerzální životní pojištění, hit 80. a 90. let, který se mnohým starším Američanům vymstil. Místo úspor, které jim...



Najdete na iDNES.cz