Snad nikdy v malých vinicích nebyla tak špatná nálada jako letos. "Nadřeli jsme se a nic z toho nemáme," je v těchto dnech slyšet za humny v téměř každé vinařské obci. A není divu, když z výkupu pěstitelé kolikrát donesou míň peněz než kolik jich letos dali do vinohradu a to ještě nepočítají, co je to od jara až do podzimu stálo práce.
"Vinohrad jsme si pořídili před deseti lety, že si k důchodu trochu přilepšíme. Zakládal ho bývalý ředitel šlechtitelské stanice, byl v perfektním stavu a i my děláme, co můžeme. Hrozny jsou zdravé a nikde ani travička," říká Věra Hercogová z Velkých Pavlovic.
Jenže vinobraní už jde do závěru a jejich vinohrad je stále ještě plný hroznů. "My totiž nevíme, jestli je máme vůbec sklízet. Sami bychom to nezvládli a když si najmeme pomocníky, proděláme na tom ještě více. Asi je tam necháme špačkům," říká čtyřiasedmdesátiletá paní.
Neříká se jí to však vůbec lehce. "Já jsem z toho nešťastná a manžel je na dně," posteskla si. Paní Hercogová tvrdí, že jejich veltlín je hotová nádhera a nemůže pochopit, že by za kilogram dostala ve výkupu jen 4,50 korun.
"Malí vinohradníci, kteří hrozny jen pěstují pro výkup, jsou na tom nyní opravdu nejhůře," přiznal Libor Nazarčuk, předseda Moravínu Valtice, svazu, který sdružuje na čtyři stovky malých a středních vinařů. Připustil, že některým drobným vinařům jde o existenci, žádné protesty však svaz nechystá.
"Máme teď starosti s vinobraním a obávám se, že i kdybychom hrozny vysypali na dálnici, stejně by to ničemu nepomohlo," dodal Nazarčuk.
Největší zklamání ve výkupu zažívají pěstitelé, kteří sem vezou Veltlínské zelené, které už některé vinařské podniky navíc ani nechtějí. Ani třeba Rýnský ryzlink nebo dokonce Chardonnay se ale neplatí nijak skvěle. "Za kilogram jsem dostal jen 10,90 a to mělo dokonce jednadvacetiprocentní cukernatost," posteskl si Jan Otáhal z Moravínu Valtice.
Vinař František Veverka z Čejkovic na jedné straně lituje, proč nemá ve vinohradu více cabernetových odrůd, které jsou nyní žádanější a lépe placené, a na druhé nechápe, proč se nad veltlínem tak ohrnuje nos.
"Dá se z něho udělat velmi kvalitní víno. Zřejmě se na něm podepsala reklama před několika lety, že jsou chutnější a zdravější vína. To je nesmysl a moc nám to ublížilo," říká Veverka.
I vinaři však přiznávají, že pláč ve vinohradech jim nepomůže. "Měli bychom vytvořit odbytová družstva jak to udělali třeba ovocnáři, když je drtily levné dovozy jablek," uvedl Jan Otáhal a obává se, že se vinaři také budou muset už brzy rozhodnout, jestli z nich budou jen zahrádkáři samoživitelé nebo podnikatelé. "I v sousedních státech se ukazuje, že nic mezi tím na trhu neobstojí," uvedl Otáhal.