Michelin otevřel sezónu
K tomu začala sezóna. Ta letošní by mohla být v sedmileté historii restaurace zatím nejlepší. Potkat můžete podnikatele, lobbisty, radní nebo poslance. Ze Sněmovny je to do Allegra sotva čtvrthodina chůze a je jasné, že jít sem na kafe nebo na jídlo se stalo známkou vkusu.
Není to jediná adresa, kterou průvodce Michelin doporučil. Do nejnovějšího březnového vydání jeho evropského průvodce Main Cities of Europe se poprvé dostala v rámci doporučení i teprve rok stará restaurace La Dégustation Bourgeoise Boheme. Tu v Praze otevřel úspěšný restauratér Tomáš Karpíšek na sklonku roku 2006. Jediná se specializuje i na jídlo, které se vařilo v českých panských rodinách.
Znalci ji řadí k dalším adeptům na hvězdu. Už ale jen nynější zmínka v průvodci by mohla zabrat. "Chodí sem víc lidí, ale jestli je to vlivem průvodce, nebo začátkem sezony, to neumím posoudit. Je to rozhodně více lidí než vloni na jaře, ale to nás ještě nikdo moc neznal," popisuje Filip Trčka, manažer restaurace.
Zatím nejvíce mívají nabito na konci týdne, ale někdy i v pondělí, které normálně bývá pro restaurace slabším dnem.
Třetím favoritem je podnik Le Terroir. Už tři roky ho Michelin doporučuje značkou Bib gourmand jako místo, kde se dá výborně najíst za přijatelnou cenu, což je ovšem v praxi alespoň tisícikoruna.
"Hned po každoročním zveřejnění nárůst nevidíme, to většinou až v turistické sezoně. Navíc většina našich hostů už jsou místní," říká Vít Hepnar, spolumajitel restaurace.
"Ale hodně lidí ze zahraničí se podle toho průvodce orientuje," dodává.
"Bez michelinského průvodce se mimo Paříž a Francii neobejdeme, jsme klidnější, že na cestách trefíme do dobrých restaurací," potvrdila pro MF DNES francouzská podnikatelka Brigitte Taittingerová, jejíž rodina vyrábí jedno z nejznámějších šampaňských na světě.
Michelin celkem doporučuje v Česku dvacet restaurací – ne jen drahých. Uznává i pražské podniky Kolkovna nebo Olympia ze sítě plzeňského pivovaru.
Podle českého gurmeta, jak se označují znalci jídla, Vladimíra Poštulky fungují na místním tři zahraniční průvodci. Vrcholem je Michelin, pak německý Der Feinschmecker, pro který pracuje on sám, ale i americký průvodce pro samostatné cestovatele Lonely Planet. Ten doporučuje sedm desítek pražských podniků.
To, jak cenná je zmínka v průvodci, se však dá jen odhadovat. Michelin prý zvedá obrat francouzských oceněných restaurací až o třetinu.
Four Seasons nezveřejňuje, kolik v Česku vydělává, a už vůbec ne, jaký obrat dělá ubytování a jaký jídlo. "Ale restaurace vždy prosperovala velmi dobře. Samozřejmě je její chod také ovlivněn sezonností jako každý jiný byznys," dodává šéf hotelu René Beauchamp.
S letní sezonou přibude v restauraci k 70 místům a salonkům pro soukromé akce dalších 40 míst na terase s výhledem na Pražský hrad.