Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Václav Pancer, MAFRA

Inspekce zavřela 129 obchodů a restaurací. Kvůli nedostatečné hygieně

  • 10
Provozovatelé maloobchodních prodejen, restaurací a dalších provozoven stále nedodržují své povinnosti. Kvůli nedostatečné hygieně už v letošním roce Státní zemědělská a potravinářská inspekce zavřela 129 provozů. Uvedl to v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Během loňského roku bylo uzavřeno 174 provozů. Dodržování povinností provozovatelů tak podle Kopřivy zůstává i nadále neuspokojivé.

Nejhůře na tom byly maloobchodní prodejny, tedy řetězce či menší prodejny potravin. Těch inspekce zavřela dobrou polovinu. Asi 44 procent uzavřených provozů tvořily restaurace a další podniky společného stravování, zbytek připadá na velkoobchody, výrobu potravin a internetové obchody.

Hlavním problémem je hygiena

„Důvodem k uzavření byl zejména neakceptovatelný stav v provozovnách, kdy u nabízených pokrmů nebo skladovaných potravin nebylo možné zajistit jejich bezpečnost. Inspektoři na místě zaznamenali zejména dlouhodobě zanedbaný úklid v podobě vrstev mastnoty, prachu a zbytků potravin na kuchyňských zařízeních, podlaze a skladech potravin, plíseň na stěnách, nezvládnutý odvoz odpadů. Mnohde chybí přístup k teplé vodě a tedy nemožnost řádného mytí výčepního skla, nevyhovující je i stav toalet,“ vyjmenoval Kopřiva.

Dlouhodobým problémem je výskyt škůdců a jejich trusu u skladovaných potravin, výskyt potravin okousaných od myší ve skladech i přímo v provozovnách a nezabezpečení provozů před pronikáním škůdců, zejména hlodavců a hmyzu.

Pokud inspektoři zjistí v provozovně nepřijatelné hygienické podmínky, na místě zakážou prostor používat a nařídí odstranění nedostatků. Při opakované kontrole posoudí, jestli je podnik v souladu s požadavky zákona, a až poté zákaz uvolní a zároveň zahájí správní řízení o uložení pokuty.