Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hygienici loni rozdali stravovacím zařízením pokuty za 13 milionů

  10:06aktualizováno  10:06
Hygienici v loňském roce uložili restauracím a stravovacím provozovnám pokuty za 13 milionů korun. Zároveň nařídili uzavřít 259 z nich, o 105 víc než v roce 2014. Celkem zkontrolovali přes 23 tisíc stravovacích zařízení.

Jen do 20. února inspektoři provedli 2 324 kontrol v celkem 2 200 provozovnách. | foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Celkem provedli hygienici 23 066 kontrol, k nejčastějším prohřeškům patřily nedostatky v provozní hygieně, v oblasti skladování potravin a neodpovídající stavebně-technický stav provozoven.

„Důležitou součástí kontrol orgánů ochrany veřejného zdraví je také monitorování zdravotního stavu personálu. Loni jsme z provozu vyloučili 1 986 osob s podezřením na ohrožení veřejného zdraví vzhledem k tomu, že by mohli být zdrojem nákazy,“ uvedl hlavní hygienik Vladimír Valenta.

Hygienici rozdali rovněž pokuty za téměř 13 milionů korun.

„Bylo uloženo 919 opatření spočívajících v nařízení sanitace, uzavření provozovny či pozastavení činnosti nebo v nařízení likvidace pokrmů. Za tyto prohřešky bylo navrženo 4 452 sankcí ve výši 12 934 100 korun,“ dodal Valenta k dopadům hygienických kontrol.

Valenta uvedl, že hygienici pokračují v kontrolách také letos. Jen do 20. února jich provedli 2 324 v celkem 2 200 provozovnách. „Výsledkem těchto kontrol je 6 uzavřených provozoven, 10 pozastavení výkonu činnosti, 17 nařízení sanitace a ve 24 případech bylo nutné zlikvidovat závadné pokrmy. Za toto období bylo navrženo celkem 397 sankcí ve výši 1 160 700 korun,“ doplnil hlavní hygienik.

Fotogalerie

Provozovny kontrolují vedle hygieniků také inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce, ti ale neprověřují zdravotní stav personálu. V novele zákona o potravinách, která je nyní ve Sněmovně, je návrh, aby veškeré pravomoci při kontrole restaurací a dalších provozoven stravovacích služeb převzali zemědělci.

Hygienikům by zůstala kontrola stravovacích provozů jen ve školách, nemocnicích či zařízeních sociální péče. Odbory varují před možným zhoršením ochrany pro zákazníky restaurací.

Autoři: ,




Hlavní zprávy

Další z rubriky

kreditní karta, kreditka, platba, pokladna
Pozor na spropitné. Některé podniky si jej účtují samy a bez optání

Některé české restaurace účtují spotřebitelům neoprávněně vyšší částky za „servis“. Česká obchodní inspekce například zjistila, že v restauraci na Střeleckém...  celý článek

Ilustrační snímek
Cenu másla šponuje smetana, mléka je přitom dost

Zatímco cena mléka se nemění, smetana už stojí trojnásobek. „Za rekordní cenu másla rozhodně nemohou zemědělci. Výkupní cena mléka momentálně činí pouhých 8,5...  celý článek

Kafe X v San Franciscu otevřela první robotickou kavárnu
Zdaňme roboty, kteří připraví lidi o práci, navrhují politické strany

Desítky miliard korun v budoucnu vypadnou na příjmech státu z daní a z pojistného. A na vině budou roboti. Varují před tím ve svých volebních programech Zelení...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.