I pochoutka jako losos může být nebezpečná

  11:05
Uzený losos je bezesporu delikatesa. Když se povede. Ale pokud ne, může to být riziková lahůdka plná bakterií listeriózy, nemoci, která může být i smrtelná. Znamená to, že bychom se lososa měli vzdát? Ne, jen by se mu měla věnovat větší pozornost.

Větším problémem než dioxiny či těžké kovy jsou bakterie. | foto: Profimedia.cz

V mase mořských ryb se ukládají škodliviny z moře. Některé studie dokonce varují před konzumací určitých ryb. Jak se zdá, větší problém než dioxiny nebo těžké kovy představují bakterie. A to bakterie, které v poslední době plní zpravodajství deníků a televizí. Listerie.

INFOGRAFIKA: VÝSLEDKY TESTU LOSOSŮ

Prokázal to test, který pro MF DNES zpracoval Státní zdravotní ústav, i kontroly veterinářů a potravinářů, které následovaly.

Jeden z jedenácti uzených lososů zakoupených do testu obsahoval listerie. Veterináři pak na základě našeho zjištění objevili listerie ještě v dalších třech vzorcích.

Co jsme nezjistili...
Losos se přitom doposud uváděl do souvislostí s jiným nebezpečím. Mořské ryby, a ty tučné obzvlášť, představují riziko v podobě rtuti, dioxinů a polychrolovaných bifenylů (PCB). Proto se náš test zaměřil i na tyto ukazatele.

Výsledek? Rtuť, kadmium, dioxiny i PCB v normě. Nezjistili jsme ani zvýšený obsah histaminu, který se objevuje v rybách, pokud nejsou příliš čerstvé. V tomto směru byli uzení lososi tedy v pořádku.

... a co jsme zjistili
Horší zpráva přišla z mikrobiologické laboratoře. Irský losos německé značky Ocean Queen měl nadlimitní obsah bakterií Listeria monocytogenes. Nález ukázal víc než 10 tisíc kolonií tvořících jednotku. To jsou hodnoty minimálně stokrát vyšší, než požadují mikrobiologické předpisy.

A také dávka, která zdravému člověku neublíží, ale pro těhotné ženy nebo lidi s oslabenou imunitou může být nebezpečná. "Za infekční dávku u zdravých jedinců se považuje dávka kolem sta milionů buněk, u rizikových skupin je však výrazně nižší, asi tisíc buněk," uvádí ministerstvo zdravotnictví ve zprávě o listeriích.

 Překvapení přineslo i smyslové hodnocení, při němž sedm odborníků posuzovalo vzhled, vůni, konzistenci a chuť uzených lososů. Říká se, že maso divokého lososa je chutnější než maso lososů chovaných na farmách.

Mezi jedenácti testovanými vzorky byli tři lososi, kteří nepocházeli z chovu, ale byli uloveni v moři, dva v Pacifiku a jeden v Atlantiku. Ani jeden degustátory nepřesvědčil. Mnohem víc ocenili lososy z chovu.

Na prvních dvou místech skončili lososi značky Almar, polského producenta, jehož tři výrobky byly kvůli listeriím staženy z trhu. Ty ale byly v jiných výrobcích a v jiných šaržích: Losos norský výrobní, Losos uzený salátový a Losos norský plátky, uzený studeným kouřem.

Chuťově nedopadl špatně ani Irský losos Ocean Queen, u něhož později laboratorní rozbory zjistily listerie, proto jsme ho z "výsledkové listiny" diskvalifikovali. Všech sedm hodnotitelů přežilo degustaci ve zdraví, přestože nejspíš ochutnali vzorek s vysokým množstvím bakterií (analyzována byla jiná balení než to, z kterého porotci chutnávali; z pěti balení byly nad limitem tři vzorky).

Kvalita se lepší
Tenké plátky, přiměřeně slaný, jemné kouřové aroma, nemusí se ani moc kousat, na jazyku by se měl rozplývat. Tak by měl vypadat a chutnat ideální uzený losos.

A skutečnost? Občas místo plátků spíš kousky, které by slavnostní tabuli příliš neozdobily. Některé slané, jiné fádní. Ale celkový dojem poměrně dobrý.

"Myslím, že hlavní závěr testu je, že se kvalita uzených lososů zlepšila," řekl jeden z degustátorů, Vladimír Poštulka. "Dříve se ryby hodně solily dost nekvalitní solí, byla z nich pak cítit chemie. Tady jsem ji z těch jedenácti trochu cítil jen jednou."

Jíst, nebo nejíst?
Test zanechal spoustu otazníků. Jsou listerie v uzených lososech jen náhoda? Dokáže nízká teplota při uzení studeným kouřem ryby ochránit před bakteriemi? Nemají příliš dlouhou dobu trvanlivosti? A jsou uchovávány při správné teplotě?

To jsou otázky, na které budou muset odpověď odborníci. Jisté je, že sedm či osm stupňů, které doporučují někteří výrobci na obalech lososů, je už teplota riziková. Francouzská agentura pro bezpečnost potravin AFSSA nedávno prokázala, že při sedmi stupních se listerie v uzeném lososu rozmnožují pětkrát rychleji než při čtyřech stupních.

A škodliviny v rybách? Test prokázal, že v nich jsou, ale v míře, která je považována za bezpečnou. Dokonce i v rybách z farmových chovů, které byly v minulosti obviňovány z toho, že produkují maso s větším množstvím škodlivin.

"Může to být důsledek tlaku kritiků farmových chovů na to, aby krmiva byla pod lepší kontrolou. Ta kritika vzbudila velký rozruch. Řekla bych, že důsledek té péče se už projevil," vysvětluje Jana Hajšlová z Vysoké školy chemicko-technologické.

Autoři: ,

Prémiové testy

Zařizujete si domácnost, nakupujete sportovní výbavu, chystáte se na dovolenou? S výběrem toho nejlepšího zboží či služeb na míru pomohou nezávislé spotřebitelské testy. Exkluzivně na iDNES Premium.

Test loveckých salámů nepotěšil: Hodně tuku a soli, ale občas i kousky kostí

ilustrační snímek

Nemá smysl si nalhávat, že je lovecký salám bůhvíjak přínosný pro náš jídelníček. Není. Ani...

Test kysaného zelí: Stojí pakatel, ale funguje lépe než drahé vitaminy

ilustrační snímek

Výborně chutná a ještě umí udělat tuze dobře našemu organismu. Také proto je kysané zelí základem...

Test nealko vína: Chybí mu energie a chová se jinak. Jako vykastrovaný kocour

ilustrační snímek

Nealko víno není vynález posledních let. Za vínem alkoholickým má ale zpoždění, v porovnání s ním...

Velký test českých akvaparků: Za den u vody zaplatíte pár stovek i pět tisíc

ilustrační snímek

V parném dni vás osvěží i voda v rybníku a točená malinovka. Ale proč se v létě u bazénu trochu...

Test online nákupů potravin: Rychle i levně. Ale také pomalu a výrazně dráž

Modelový nákup pro on-line test obchodů s potravinami

Komu by se chtělo tahat kilogramy mouky, cukru a těžké lahve po schodech, když to za vás mohou...

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

16. března 2024

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě...

Výrazně zpomalte rychlovlaky, vzkazují obce k nové trati. A koleje chtějí skrýt

12. března 2024

Postavte rychlotrať v tubusu, a nebo na ní výrazně snižte rychlost. Tak by se daly zjednodušeně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pořád Big Mac, ale už spíše Big Tech. Co ukázal výpadek u fastfoodového obra

16. března 2024

Když McDonald’s ve 40. letech minulého století poprvé otvíral, zákazníci vybírali menu z papírových...

Soláry, kam se podíváš. Elektrárnám dochází místo, musí být kreativní

17. března 2024  10:52

Elektřina ze slunce bude podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) v příštích několika...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kofola sáhla do svého loga. Nově v něm bude hranaté srdce

13. března 2024  13:48

Nápojářská skupina Kofola po devíti letech sáhla k úpravě loga. Ikonický lísteček lékořice na svých...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Japonsko už nemá záporné úroky. Centrální banka po 17 letech zvýšila sazbu

19. března 2024  6:37

Japonská centrální banka v úterý dle očekávání jako poslední na světě upustila od záporných úroků....

Cena elektřiny bude příští rok nižší než letos, říká analytik Matoušek

19. března 2024

Premium Dobrá zpráva: v příštím roce bude celková cena elektřiny nižší než v tomto roce. Ta méně dobrá zní,...

Irové svolili k nemyslitelnému. Na trh začali dodávat whiskey s příchutěmi

19. března 2024

Ochucené whisky vyrábějí palírny ve Spojených státech i Kanadě již několik desítek let a nejsou tak...

Musk přiznal užívání ketaminu. Je v zájmu investorů, abych pokračoval, tvrdí

18. března 2024  21:48

Miliardář Elon Musk v rozhovoru s bývalým moderátorem CNN Donem Lemonem přiznal, že užívá ketamin....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...