Potrava

Potrava - Reklama vychvaluje především nevhodné tučné a sladké výrobky. | foto: Test Sante, MF DNES

Ideální svačina se od reality hodně liší

  • 4
Celozrnná houska, lehce potřená tukem nebo tvarohovou pomazánku, plátek sýra nebo drůbeží šunky, list salátu. K tomu jablko, mrkev či papriku. A k pití třeba krabičku mléka s brčkem. Tak vypadá ideální svačina pro prvňáčka podle odborníků na výživu.

"Nevzpomínám si, že bych u někoho viděla celozrnný chléb," říká ředitelka základní školy ve Středoklukách Ivana Bádalová. "Rodiče dají raději i malému dítěti peníze, aby si cestou do školy koupilo něco v obchodě. Pochopitelně si koupí to, co mu chutná - sušenky."

Celozrnné pečivo kvůli sacharidům, sýr nebo šunka pro bílkoviny, pomazánka kvůli tukům, ovoce a zelenina kvůli vitaminům, vysvětluje dietní sestra Tamara Starnovská. Podle ní by totiž i ve svačině měly být stejně jako u všech ostatních denních chodů zastoupeny všechny nutné živiny.

Jenže školní realita je od ideálu hodně daleko. Zdá se, že svačiny z domova nejsou u dětí příliš v módě. "Hlavně pro starší dívky je pod úroveň nosit svačinu. Spíš si tak od každého kousnout," říká Ivana Bádalová. "Ale ovoce a pití si děti většinou nosí," dodává.

Na základních školách funguje pitný režim podporovaný ministerstvem školství. Rodiče mají možnost objednat si prostřednictvím školy různé druhy krabičkového mléka.

Ještě důležitější než svačina je snídaně. Posílat malé dítě do školy bez snídaně je podle Tamary Starnovské hodně velký prohřešek. "Když se dítě nestihne nasnídat, mělo by se rozhodně alespoň napít," připomíná dietní sestra. Dostatek tekutin musí mít i po celý den. "Pokud možno neslazené, tedy vodu, čaje, mléko do dvou procent tuku. Rozhodně ne slazené limonády."

"Pokud dítě nejí ráno před odchodem do školy, tak by mělo mít svačinu hned po první hodině. Jinak bude mít určitě horší školní výkon," dodává Zuzana Brázdová.

Děti je milují, rodiče je kupují: mléčné dezerty

Hodně oblíbené jsou na školách i nejrůznější mléčné dezerty a snacky. Právě ty, které odborníci vůbec nevítají. "Jako školní svačina jsou maximálně nevhodné. Možná tak na výlet do hor," říká vedoucí Ústavu preventivního lékařství Masarykovy univerzity v Brně Zuzana Brázdová. Obsahují totiž jednoduché cukry, které se rychle vstřebávají do krve. "Dítě pak vyprodukuje strašně moc inzulínu tím, jak se snaží glukozu dostat do buněk. Je to zátěž pro organismus, která není nutná," vysvětluje odbornice na výživu. "Vstřebávání sacharidů má jít pozvolna po celý den. V každém případě by to vždy měly být pomalé sacharidy spíše než výrobky na bázi rychle odbouratelných cukrů."

Reklamou tolik vychvalované energetické svačiny - sušenky nebo mléčné dezerty, které mají dětem dodat energii, odmítají shodně všichni odborníci. Výzkumný ústav dětské výživy v Dortmundu porovnával hotové dětské mléčné dezerty, z nichž většinu mlsají i děti v Česku. Zjistil, že obsahují až 13,4 % tuku, a také hodně cukru mezi 12,8 - 24,7 %. Za naprosto nevhodnou svačinu označil dezert Monte od Zotta, se svými 199 kcal/100 g patří vůbec k nejkaloričtějším dětským mléčným výrobkům.

Odborníci přisuzují důležitou roli také tomu, aby svačina byla čerstvě připravená. Děti se tak zvykají na rozmanité chutě základních potravin. U hotových potravin však výrobci už děti od začátku přivykají pouze na určitou chuť značky.

,