Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Na trh uvedl nový instantní nápoj. Steak je ale vždycky lepší, uznává

  16:39aktualizováno  16:39
Instantní nápoje nabízejí spotřebitelům stále to samé: jedinečný obsah živin, vyváženost a nejlepší kvalitu. Výrobci navíc často tvrdí, že takový nápoj může zcela nahradit přirozenou stravu. RealFood, lednová novinka na českém trhu, se k této skutečnosti staví o něco reálněji. Instantní nápoj prezentuje jeho tvůrce Tomáš Rajchl spíše jako nouzové řešení v situacích, kdy na skutečné jídlo nezbývá čas.

Za vznikem instantního nápoje RealFood stojí mimo jiné i Tomáš Rajchl. | foto: RealFood

V době, kdy každý výživový poradce tvrdí něco jiného, je těžké vyznat se v tom, co je pro lidské tělo dobré, a co naopak není. Na jednom se však shodnou: rozhodně nedoporučují hladovět. A právě na pocitu hladu postavila svou marketingovou kampaň nejedna firma nabízející potravu formou instantního nápoje. Nápoje, který podle mnohých výrobců může svým obsahem živin nahradit normální stravu.

Největší konkurence? Kvalitní strava

Před pěti lety to byl Soylent, o dva roky později český nápoj Mana  a letos v lednu se ke světovému boomu přidal ještě tuzemský RealFood. Nová značka přišla kromě obvyklých slibů v podobě nejvyšší kvality a vyváženého obsahu nápoje také s tím názorem, že sebelepší instantní nápoj nemůže nahradit normální potravu 

„Největší konkurencí je pro nás kvalitní strava, jakou je například steak s avokádem a kouskem brambor. S touhle konkurencí se ale bít nebudeme a ani nechceme,“ tvrdí Tomáš Rajchl, který stojí v čele dva roky starého projektu za několik milionů korun.

Mana z Čech putuje do vesmíru. Letos se začne vyrábět v USA

Instantní nápoj, do jehož vzniku vedoucí projektu sám investoval a na kterém spolupracoval mimo jiné s českou společností Artifex instant či japonskou firmou Rivers, by podle Rajchla neměl sloužit jako náhražka stravy, ale spíše jako alternativa v nouzi. 

„Člověk často vynechává jídla, protože si není schopný zajít do kantýny nebo si něco uvařit doma a vzít si to do práce. Takových lidí je většina,“ míní Ivan Zach, prezident Aliance výživových poradců, který se výživě věnuje přes 40 let.

„Když bude mít člověk na výběr mezi kvalitním steakem se zeleninou z babiččiny zahrady a instantním nápojem, jakým je RealFood, vždy mu doporučím, aby sáhl po steaku,“ konstatuje Rajchl. Svůj nápoj však považuje za dobrou alternativu pro ty, kteří na takové jídlo nemají čas a jsou ochotni za jeden instantní oběd zaplatit zhruba 80 korun. Prodejné balení pak vychází na 2 100 korun.

Desítky tun a zahraniční trh

První výrobní fáze produktu činila 3,5 tuny, za rok chce Rajchl vyrobit desítky tun instantního prášku, který se poté, co jej otestuje na českých spotřebitelích, chystá expandovat na zahraniční trh a rozšířit do kamenných obchodů. „Češi jsou pro testování ideální, protože jsou velmi kritičtí,“ tvrdí.

Fotogalerie

Světový boom funkčních potravin odstartoval před pěti lety s již zmiňovaným produktem Soylent vyvinutým inženýrem Robertem Rhinehartem. V návaznosti na něj vznikaly další podobné instantní nápoje či kaše. Některé výrobky však musely být později staženy z prodeje poté, co se u části zákazníků vyskytla nevolnost.

Rajchl je stejně jako ostatní výrobci přesvědčený o tom, že při konzumaci jeho výrobku žádné nebezpečí nehrozí. „Kdyby šel člověk do takových extrémů, že by toho vypil šest litrů za den, tak by mu asi nebylo úplně dobře. Ale to by nebylo po ničem,“ vysvětluje Rajchl, který jediné potenciální riziko vidí v zatížení ledvin kvůli nadměrné konzumaci bílkovin. „Není ale možné, aby toho někdo tolik vypil,“ dodává.

Kritici proti tomuto typu potravy také argumentují tím, že se u jeho spotřebitelů vytrácí sociální život spojený s konzumací jídla v restauracích. Na druhou stranu to, jakým způsobem, jak moc a jestli vůbec se instantní nápoje rozhodne zákazník konzumovat, je svobodná volba každého člověka.



Nejčtenější

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...

10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....



Pět týdnů dovolené, vyšší mzdy a kratší pracovní týden, požadují odbory

Předseda ČMKOS Josef Středula na shromáždění odborářů před začátkem...

Na třináct set odborářů z celé republiky přijelo v úterý do Prahy, aby formulovali své požadavky. Chtějí zvýšení mezd o...

Pojištění proti pokutám je přitěžující okolnost, rozhodl Nejvyšší správní soud

policie radar měření rychlost celostátní akce

Uzavření pojistky proti pokutám může být ve správním řízení bráno jako přitěžující okolnost, upozornil deník Právo na...

Vláda kývla na rozpočet a schodek čtyřicet miliard, vzrostou penze i platy

Prezident Miloš Zeman dorazil na středeční jednání vlády Andreje Babiše, která...

Klíčový zákon roku, návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 40 miliard korun, schválila menšinová vláda ANO a...

Další z rubriky

Konec bloudění po supermarketu? Ahold testuje navigaci uvnitř obchodů

Najdi svůj produkt. Ahold testuje navigaci obchodem.

Nizozemská nadnárodní společnost Ahold Delhaize začala na tamním trhu testovat aplikaci, která zákazníky naviguje mezi...

Albert zvyšuje mzdy. Od ledna přidá v průměru 17 procent

Obchodní řetězec Albert chce rozšířit koncept své moderní prodejny „Tržnice“....

Tisícům pokladních, prodavačů, pekařů a skladníků zvýší obchodní řetězec Albert od ledna 2019 mzdy. Zaměstnanci si...

Zdravá Cola se špetkou marihuany: rýsuje se partnerství z rozumu

Ilustrační snímek

Americká společnost Coca-Cola jedná s kanadským pěstitelem marihuany Aurora Cannabis o výrobě nápojů s obsahem...

Najdete na iDNES.cz