Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nutella je nezávadná, uklidňuje výrobce. Italové bojkotují palmový tuk

  18:55aktualizováno  18:55
Společnost Ferrero v Itálii brání svou oblíbenou čokoládovou pomazánku Nutella. Někteří obchodníci totiž v minulých měsících bojkotovali výrobky s obsahem palmového tuku. Ferrero ujišťuje, že Nutella je zdravotně nezávadná a bojkot v zemi se jejích výrobků netýká.

Starší reklama na Nutellu v Itálii. | foto: Nutella

Řadu výrobků s palmovým tukem z nabídky preventivně stáhlo několik prodejců v Itálii včetně největšího maloobchodního řetězce na Apeninském poloostrově Coop. Výrobky Ferrero, tedy i Nutella, se prodávají dál. Některá světová média zpočátku uvedla, že se stahování dotklo i čokoládové pomazánky Nutella, firma to však odmítla jako dezinformaci.

Podle deníku The Independent loni do srpna prodeje Nutelly propadly o tři procenta, protože část spotřebitelů přestala produkty s palmovým tukem kupovat. Zprávy o vlivu palmového tuku na zdraví neměly vliv jen na nákupní chování spotřebitelů, ale i na nabídku obchodů.

Krok některých obchodníků předznamenalo prohlášení Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) o tom, že v palmovém oleji jsou karcinogenní látky. Úřad varoval, že děti se rizikům vystavují i při konzumaci jejich relativně malého množství. Žádná bezpečná hranice pro konzumaci těchto látek nebyla nastavena. Palmový olej je součástí stovek různých potravin dostupných na trhu.

Firma Ferrero v reakci na kauzu palmového tuku odmítla, že by jeho přidáváním chtěla svůj výrobek zlevnit. Trvá na tom, že je nutný pro zachování kvality sladké pomazánky a že použitím jiných olejů nemůže dosáhnout tak hladké konzistence své pomazánky.

Nechceme podřadnou pomazánku

„Palmový olej, který Ferrero používá, je bezpečný, protože pochází z čerstvě vymačkaných plodů a je zpracováván při omezené teplotě,“ bránil pamlsek mluvčí firmy Vincenzo Tapella v televizní reklamě, natáčené přímo v továrně, kde se čokoládová pomazánka vyrábí. Reklama se stejným sdělením následně zaplnila i stránky novin, informovala agentura Reuters.

Firma tvrdí, že spot není přímou reakcí na kauzu palmového oleje, ale vznikl k 70. výročí založení společnosti. A jen tak mimochodem v něm vedle ostatních ingrediencí komentuje i palmový tuk.

„Ferrero pečlivě vybírá kvalitní suroviny a uplatňuje specifické výrobní procesy, které omezují přítomnost kontaminačních látek na minimum, plně v souladu s parametry definovanými EFSA,“ sdělila firma v oficiálním oznámení.

„Bez palmového tuku by byla Nutella jen podřadnou náhražkou skutečného výrobku, znamenalo by to krok zpátky,“ uvedl dále Tapella.

Roli možná hraje i cena. Agentura Reuters přinesla kalkulace, podle níž by náhradou palmového tuku řepkovým či slunečnicovým olejem zvýšilo výrobní náklady až o 22 milionů dolarů, tedy téměř 557 milionů korun. Ferrero výpočet nepotvrdilo.

Důvodem obav z konzumace palmového oleje a následného vzniku rakoviny jsou látky zvané glycidyl estery mastných kyselin. Ty vznikají při zahřívání tuku nad teplotu 200 stupňů Celsia, což je údajně běžné u mnoha potravin.

Produkce a účel palmového oleje ve světě.

„Existuje dost důkazů o tom, že glycidyl estery jsou genotoxické a karcinogenní,“ uvedla v květnu Helle Knutsenová z EFSA, která řídila tým vědců, zkoumajících tyto látky. Proto úřad nestanovil žádnou bezpečnou hranici jejich konzumace.

Znepokojení ohledně vlivu tohoto oleje na zdraví vznesla i Organizace OSN pro výživu a zemědělství nebo Světová zdravotnická organizace, nicméně žádná konkrétní varování před jejich konzumací z jejich strany nepadla.

Palmový olej byl v posledních letech výbušným tématem. Objevily se informace o tom, že ho v Indonésii vyrábějí osmileté děti v otřesných podmínkách, ochránci životního prostředí zase poukazují na devastaci pralesů a vymírání orangutanů.

Některé potravinářské firmy pod tlakem spotřebitelů už ze svých receptů palmový tuk vyškrtly. Další jistě přijdou. Palmový olej se však nevyužívá jen v potravinářství, přestože tam je nejvíc na ráně. Jeho spotřeba nejvíce roste kvůli biopalivům. Známé je také jeho užití i při výrobě kosmetiky.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Jídlům vždy nelze upřít nejen dobrou chuť, ale i vysokou estetickou úroveň.
Šéfkuchař nechce být v průvodci Michelin, odmítl získané hvězdičky

Prestižní kulinářská cena v podobě hvězdiček v průvodci Michelin je snem každé dobré restaurace. Existují však i výjimky. Šéfkuchař jedné z oceněných...  celý článek

Vodní elektrárna
Liglass Trading zatím nechce zaplatit dohodnutých 807 milionů korun

Liglass Trading CZ zatím nechce zaplatit dohodnutých 37 milionů dolarů (v přepočtu asi 807 milionů korun). Kyrgyzská strana podle firmy zatajila problémy s...  celý článek

Barack Obama v pondělí řečnil na univerzitě v Chicagu (24. dubna 2017)
Peníze bankéřů Obamovi nevadí. Za jednu přednášku inkasoval miliony

Hillary Clintonová prohlásila, že udělala chybu, když poté, co opustila vládu, pronesla proslov na Wall Street. Jak píše ve svých pamětech, vytvořila tím...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.