Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jahodová zavařenina po domácku

aktualizováno 
Domácí marmelády jsou mnohem zdravější než průmyslové," to je podle autorky kuchařských knih Jarmily Mandžukové hlavní důvod, proč si dělat vlastní marmelády.
Domácí marmelády jsou mnohem zdravější než průmyslové," to je podle autorky kuchařských knih Jarmily Mandžukové hlavní důvod, proč si dělat vlastní marmelády. "Zatímco doma používáte jen čerstvé ovoce a cukr, většina průmyslových marmelád se vyrábí z chemicky upravených surovin." Pro toho, kdo má ovoce z vlastní zahrady, vychází podle ní i cena ve prospěch domácí výroby. "Když si kupujete hotové marmelády, musíte kupovat i obal, zatímco doma můžete sklenice i víčka používat opakovaně. I to se promítne do výsledné ceny," říká. Trik na dobrou marmeládu? Klasický recept na zavařeninu říká kilo cukru na kilo ovoce a trocha citronové šťávy. Výsledek: marmeláda dlouho vydrží, ale je hodně přeslazená. Mnozí proto dávají přednost marmeládě, v které je více ovoce a méně cukru. Druhá strana mince: marmeláda se musí déle vařit, než zhoustne, ztrácí pak chuť, vůni i barvu. Spravit to může přídavek pektinu, třeba ve formě želírovacího cukru. U ovoce, které má málo pektinu, je nutné nevybírat přezrálé plody: čím jsou jahody zralejší, tím méně mají pektinu. Jak tedy postupovat? Jahody je dobré zasypat cukrem a nechat 12 až 24 hodin uležet. Cukr uvolní šťávu z ovoce. Nejprve povařit šťávu, pak teprve přidat jahody a pokračovat v odpařování za stálého míchání, až směs zhoustne. Malé množství marmelády je možné připravit i v mikrovlnce. Stačí vařit kratší dobu, chuť a vůně je tedy výraznější. I bez míchání nehrozí riziko, že se připálí. Aby marmeláda vydržela stejně jako průmyslová, je třeba ji dobře konzervovat. Naplnit skleničky až po okraj horkou marmeládou, víčka pevně uzavřít a sklenici na pět minut otočit. Jiný způsob: na pět minut do trouby na 120 °C. Sklenice by se měly uchovávat na chladném, tmavém, ale suchém místě. Pokud se na marmeládě objeví plíseň, v žádném případě nejíst.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Ananas z Lidlu. Češi, Slováci a Maďaři kupují jiný než Němci a Rakušané. Je...
PŘEHLED: Další šizené potraviny. Sýrová náhražka, jablko místo pomeranče

Rozdíly v kvalitě potravin jsou i v privátních značkách řetězců. Test, který zpracoval Ústav konzervace potravin Vysoké školy chemicko-technologické, srovnával...  celý článek

Benzina přejmenovala benzin Natural 95 na Efecta 95.
Nezlevňují. Ceny pohonných hmot v Česku se drží na hladině z minulého týdne

Ceny pohonných hmot v ČR od minulého týdne mírně vzrostly. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil pouze o haléř na průměrných 30,23 Kč za litr. Jeho cena se...  celý článek

Všemi smysly. Nové kino 4DX v obchodním centru Chodov přináší do kinosálu déšť,...
Nový král mezi chrámy konzumu. Centrum Chodov láká na kino, kde sněží

V Praze se ve středu otevírá „nové“ - a do počtu prodejen největší - obchodní centrum v Česku. Zmodernizované Centrum Chodov se rozrostlo o třetinu na 300...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.