Jak chutná v podhradí? Jídlo spíše průměrné - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak chutná v podhradí? Jídlo spíše průměrné

  12:00
TEST MF DNES vyzkoušel, jak vaří turistické restaurace v bezprostředním okolí českých a moravských kulturních památek. Výsledek: je z čeho vybírat, ale mnohdy si nepochutnáte. Jako by jídlo opustilo kuchyni RaJ.

Restaurace | foto: Lukáš ProcházkaMF DNES

Uprostřed turistické sezony se TEST MF DNES podíval na zoubek relativně levným "turistickým" restauracím. Kritéria pro jejich výběr byla jednoduchá: hospůdka musí být v bezprostředním okolí hradu nebo zámku a nabízet hotová jídla do 80 korun. A na takové úrovni, aby tam mohla zakotvit i rodina s dětmi, tedy ne obyčejná zakouřená pivnice.

Kdo hledá, přes problémy najde
Běžný turista to má mnohde těžké. Třeba hospodští v Českém Krumlově mají políčeno hlavně na cizince, jejichž peněženkám odpovídají i ceny jídel. Pokud se lidová hospůdka najde, je beznadějně plná.

A když jsme prošli velkou část města, nakonec jsme si stejně nepochutnali, protože kuchař neměl svůj den. Vepřová pečeně byla tvrdá, zelí rozvařené, porce malá.

"V turistických oblastech se hřeší na to, že turista přijde jednou a už se neukáže. Někteří hospodští nedělají víc, než musí, k naší smůle vědí, že turisté musí jíst," říká Jan Rezek z Vysoké školy hotelové v Praze, který restaurace hodnotil. Podle něho by to však mělo být naopak.

"Tohle řemeslo se má dělat tak, aby byl spokojen host a až pak majitel restaurace. Dlouhodobě se to nakonec vždycky vyplatí," míní.

Cenou většinou nelákají
Také u další perly jižních Čech, zámečku Červená Lhota u Jindřichova Hradce, nemá běžný turista na růžích ustláno. Přímo u zámku je jediná restaurace, sice na úrovni, ale s cenami překračujícími náš limit: jídla začínají na 120 korunách, polévky na 65.

A jestliže ve Lhotě "chudým" turistům nenadbíhají, v Točníku - obci pod hrady Žebrák a Točník na Berounsku - jimi vysloveně pohrdají. Když po prohlídce hradu poutník zjistí, že U Rytířů na místním hřišti se pro nemoc nevaří, vyšplhá na kopec ke krásně zelené Restauraci u krále Václava IV. Ta ale otvírá až ve tři odpoledne...

Za pouhou čtvrthodinku na její zavřené dveře zíralo patnáct lidí, kteří si na adresu majitele nebrali servítky, zvlášť když zjistili, že další restaurace jsou až ve dva kilometry vzdáleném Žebráku.

Jinde jsme problémy s hledáním uspokojivého občerstvení neměli, hospůdek byl dostatek. Po třetí hodině však už levné hotové jídlo dostanete málokde, a budete tak muset vybírat z dražších minutek.

Jídlo: ne všude vám bude chutnat
Na první pohled je vidět, že nabídka restaurací se oproti minulým rokům rozšířila. Všude mají více salátů, moučníků, bezmasá jídla, ve většině podniků dělají na požádání dětské porce. Problém je s už zmíněnými hotovými jídly.

"Hospodští se do nich už nehrnou, protože se smějí uchovávat pouze tři hodiny. Co zbude, musí vyhodit. Alespoň podle litery zákona," říká Jan Rezek. Ne všude se to dodržuje - v Obecním domě v Lednici jsme byli v 15.45 pohoštěni tak zkyslým gulášem, až se zdálo, že zbyl od včerejška, případně že byl aspoň třikrát ohřívaný.

Tuto restauraci tak v propadu na předposlední místo nezachránil ani nově rekonstruovaný a čistý interiér. Stejně špatně na tom s jídlem byla hospoda U pana Lukáše v jihočeském Rožmberku. "Sekaná svíčková byla tak příšerně přesolená, že se skoro nedala jíst. K tomu knedlíky oschlé od ohřívání v mikrovlnce a jako bonus přesnídávková polévka s poněkud rozvařeným párkem, která se k tomuto typu jídla vůbec nehodí," zhodnotil nejhorší kulinářský zážitek testu Jan Rezek.

Ani jinde se moc nevytáhli. V Žebráku se náš talíř takřka proměnil ve stroj času: vepřová za 60 korun jako by opustila kuchyni Restaurací a jídelen v roce 1985. Ale tehdy se stejně jako dnes dala sníst -ovšem bez jakéhokoli požitku. To jinde jsme za méně peněz dostali chutnější a vzhlednější jídlo.

"Ukázalo se, že se v této cenové kategorii často setkáváme s nedbale připravenými jídly, kuchaři si nedají ani minimální práci s úpravou pokrmu. Přitom zákazník si i zde platí za to, že jídlo bude slušně chutnat i vypadat," říká Jan Rezek.

Jídlo musí být nejen chutné, musí být také teplé: norma přikazuje minimálně 70 stupňů Celsia. Při této teplotě se likvidují případné choroboplodné zárodky. V tomto směru zklamali v restauraci Pod Hradem v Českém Šternberku.

"Hovězí maso bylo měkké, ale studené, stejně tak kolínka. A číšník si máchal prst v rajské omáčce, která i svou chutí dala vzpomenout na neblaze proslulé školní jídelny," ocenil krmi Jan Rezek. Právě používání příliš malých talířů je častým nešvarem českých restaurací. "Jídlo v žádném případě nesmí přesahovat okraj talíře, natož aby se omáčka vylévala nebo přišla do kontaktu s rukou číšníka," říká Rezek.

Z hřiště přímo na "plac"?
Jak to v českých hospůdkách vypadá s obsluhou? Určitě je - až na opravdové výjimky (Karlštejn) -rychlá a ochotná: nikde jsme nečekali dlouho ani na příchod číšníka, ani na přinesení objednaného jídla. Ale rozhodně není bez chyb.

Jan Rezek, který dvacet let učí také budoucí číšníky a servírky, našel prohřešky téměř všude.

"Úroveň oblečení obsluhy je mnohde mizerná, číšníka nelze rozeznat od turisty, běžně obsluhují v krátkých kalhotách, tričkách, sandálech. Ato i v dobrých restauracích, třeba v Telči," hodnotí.

"Na Karlštejně číšník v barevných sportovních kraťasech vypadal, jako kdyby přiběhl z hřiště. Naopak vzorný byl číšník na Hluboké, Bítově, v Jindřichově Hradci. A nebylo to jen v oblečení - pokud obsluhuje školená obsluha, je to okamžitě poznat," Nepříliš ochotný byl třeba číšník v českokrumlovském Granowském dvoře.

"Na lístku napsaný guláš v chlebu nám odmítl podat s knedlíkem, i když ten byl veden jako samostatná příloha. To je špatně, je to jeho lenost," tvrdí Jan Rezek.

Co skrývají názvy jídel
Dokáže obsluha poradit váhavému hostu a vysvětlit mu leckdy záhadné či komické názvy v jídelním lístku?

"Někde se dozvíte, že Mexický steak je s mexickým kořením, jinde, že Dřevorubecký steak je maso upravené jako steak. A třeba Utopený úd v Hluboké nad Vltavou vám zůstane navždy záhadou, pokud se zeptáte brigádnice obsluhující na zahrádce," říká Rezek. Právě brigádníci a učni jsou téměř v každé hospodě jen přes léto, ale neznamená to, že by se nemohli v nabídce orientovat.

"Třeba UTesařů v Bítově mají učni perfektní oblečení a majitel, přítomný na place, je dobře školí a sám jim jde příkladem. Jsou úslužní, nikdo dlouho nečeká, vědí, co skrývají názvy pokrmů, zeptají se, zda chcete ke kávě smetanu... A po jídle zase, jestli byste neměli chuť na něco sladkého. Když odmítnete, nic vám nevnucují. Tak má obsluha vypadat," říká Jan Rezek.

Obdobou automaticky donášené smetany ke kávě může být i med k čaji. Na Křivoklátě nám k čaji automaticky donesli a naúčtovali porcovaný med, o nějž jsme nežádali. Čaj je pak dražší třeba o deset korun.

Toalety jsou čistší
Podnik od podniku se liší i čistota interiéru, stolů, ubrusů. Ale ani v jednom případě neudělil hodnotitel horší známku než trojku, což svědčí o tom, že se majitelé snaží přilákat hosty čistotou.

Radost mohou mít také nekuřáci: ve 13 z 16 testovaných podniků je buď interiér zcela nekuřácký, nebo je pro ně vyhrazen zvláštní prostor. Dvakrát však velmi obtěžovala hlasitá až dunivá hudba (Jaroměřice nad Rokytnou, Karlštejn).

Nejvýraznější zlepšení vidí Jan Rezek u toalet. "Až na výjimky jsou nesrovnatelně lepší než ještě před pěti lety. Téměř všude je teplá voda, tekuté mýdlo, papírové ručníky nebo sušáky, toaletní papír. Jediným problémem mnohde zůstává zápach, chtělo by to častější čištění, lepší větrání," říká.

Výjimečně někde nevědí o tom, že se nesmějí používat nehygienické látkové ručníky. A kromě jedné jediné restaurace (KD Deštná) už nikde nenajdete klasický pozůstatek socialistického standardu v pohostinství: žlab, který "na pánech" nahrazoval pisoáry.

Jídelní lístky s pravopisnými chybami
Důležitá je úroveň jídelních lístků. V exponovaných turistických oblastech nebyl v mnoha podnicích lístek přeložen do světového jazyka. "Některé lístky byly ušpiněné - i od jídla - a jiné zase ohmatané, mockrát jsme natrefili na propiskou přepisované názvy jídel i ceny, což je neprofesionální. Dvakrát zcela chyběl nápojový lístek, a to je nepřípustné," říká Jan Rezek.

A pravopisné chyby? Největší dojem zanechala hospůdka U Švejka na Karlštejně, v níž "nenalévají mladistvím", kteří tak nemohou ochutnat víno "Tuller Thergau", ale nabízejí i nápoj "capi" nebo "late".

Autoři: ,
Rozstřel: Martin Sedlák - Include | (1:09) | video: iDNES.tv

České patenty mohou vrátit výrobu baterií a solárů do Evropy, říká expert

Nejčtenější

Trump je vyřadil z provozu. Pro americké značky jsou cla vůči Vietnamu smrtelná

Vietnam se v uplynulých letech stal klíčovým hráčem výroby místo Číny, která čelila přísnějším celním tarifům ze strany Spojených států. Nyní se však ani tato asijská země nevyhne novým tarifům....

Trump zavádí reciproční cla pro celý svět, dovoz z Evropy se prodraží o 20 procent

Americký prezident Donald Trump zavádí reciproční cla na země „celého světa“. Zdůvodnil to potřebou nakopnout domácí průmysl a posílit vnitřní trh ve Spojených státech. Dovoz z Evropské unie se...

Koupil si jízdenku, aby dostal kafe a zmrzlinu zdarma. Od Čechů dostal vynadáno

Kde leží hranice mezi maximálním využitím nabízených služeb za minimum peněz a kde už začíná jejich zneužití? Diskusi na toto téma rozvířil příspěvek na sociálních sítích. Mladý muž v něm popisuje,...

Generátor čísel, hausnumera. Ekonomové kroutí hlavou nad Trumpovým výpočtem

Když Donald Trump ve středu představoval rozsáhlý balíček recipročních cel vůči celé řadě zemí, oháněl se tajemnou tabulkou. Nejprve nebylo příliš jasné, jak administrativa amerického prezidenta k...

Střídavá péče pod lupou, soudci často chybují

{LABEL}

Střídavá péče nemusí být vždy vhodná, někdy může dítěti i uškodit

USA zvýší cla pro Čínu na 104 procent. Peking avizuje „boj až do konce“

Už ne 54, ale 104 procent. USA zpřísnily cla pro Čínu poté, co se rozhodla postavit čelem hrozbám amerického prezidenta Donalda Trumpa a neustoupit obchodnímu tlaku. Peking místo toho již pracuje na...

Hermelín za třicet, ale i za dvojnásobek. Ceny v obchodech umějí překvapit

Ceny některých potravin v obchodech jsou poslední dobou nevyzpytatelné. Někde za hermelín zaplatíte bezmála dvojnásobek, zatímco litr značkového pomerančového džusu vyjde jako obědové menu v...

9. dubna 2025

ANALÝZA: Jak moc nechá Trump padnout akcie? nervózní Wall Street se ptá

Premium

Americkou burzu sevřela dlouho nevídaná nervozita. Zvolení Donalda Trumpa mělo být vzpruhou pro akcie i kryptoměny. Jenže po krátkém vzestupu přišel rychlý pád. Od lednové inaugurace poklesl akciový...

9. dubna 2025

Americká lehká ropa padla nejníž za čtyři roky. Cla dále srážejí akciový trh

Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) poprvé za čtyři roky uzavřela pod hranicí 60 dolarů za barel. Investoři mají obavy o poptávku po ropě kvůli obchodní válce rozpoutané americkým...

8. dubna 2025  22:38

USA zvýší cla pro Čínu na 104 procent. Peking avizuje „boj až do konce“

Už ne 54, ale 104 procent. USA zpřísnily cla pro Čínu poté, co se rozhodla postavit čelem hrozbám amerického prezidenta Donalda Trumpa a neustoupit obchodnímu tlaku. Peking místo toho již pracuje na...

8. dubna 2025  19:44,  aktualizováno  19:58

Clarkson má opět trable. Jeho pivo úřady stahují kvůli cizorodým látkám

Britský úřad pro potravinové standardy (FSA) v pondělí oznámil, že stahuje z trhu ležák značky Hawkstone, který na své farmě i online prodává oblíbený motoristický novinář, nyní farmář, Jeremy...

8. dubna 2025

Dopravní podnik ukázal nové trolejbusy, jejich jména vás vrátí do hodin dějepisu

V Českých Budějovicích může do ulic vyrazit čtrnáct nových trolejbusů Škoda 33Tr. Dopravní podnik je dnes slavnostně představil ve své vozovně v Horní ulici. Celkem podnik do srpna roku 2026 nakoupí...

8. dubna 2025  16:10

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Evropská cla na bourbon z USA zatím nebudou. Seznam zboží čeká na zveřejnění

EU se nakonec rozhodla nezavádět 50procentní přirážku na americkou whiskey. Místo toho to vypadá, že jí stačí vytvořit průřezový seznam zboží, na která cla jako odvetu na americké zvyšování poplatků...

8. dubna 2025

Doručovací boxy se nelíbí pětině Čechů. Třetina je neřeší vůbec, odhalil průzkum

Podle průzkumu společnosti ResponseNow, kterého se zúčastnilo 1 023 respondentů ve třech největších českých městech, se doručovací boxy nelíbí jen jedné pětině (22 procent) lidí, a to zejména kvůli...

8. dubna 2025  15:24

Vítězství Harrisové povede k pádu trhů, varoval Trump před americkými volbami

Jen pár dnů před loňskými americkými prezidentskými volbami Trump varoval, že případné vítězství Kamaly Harrisové povede k prudkému pádu akciových trhů. Podle CNN měl i v mnoha rozhovorech její...

8. dubna 2025  12:26

Ceny energií: Lidé jsou připraveni investovat i do dražších technologií, říká průzkum

Budoucí vývoj cen energií zůstává z pohledu české veřejnosti nejistý. Zvýšil se podíl domácností, které očekávají jejich růst ještě letos, případně v delším horizontu. Dynamický vývoj cen energií v...

8. dubna 2025  10:23

O huť Liberty má zájem několik investorů, jejich počet je zatím tajný

Zájem o koupi zkrachovalé huti Liberty Ostrava projevilo několik subjektů, které mohou do 23. dubna podat závazné nabídky v prvním kole výběrového řízení. Počet zájemců však nyní nelze zveřejnit.

8. dubna 2025  10:21

Jsem tu, protože mám strach. Zákazníci zaplnili obchody, aby kupovali iPhony

Hrozba nových masivních cel ze strany Trumpovy administrativy sice způsobila propad ceny akcií společnosti Apple, ale přinesla i jednu krátkodobou výhodu. Američtí zákazníci se nahrnuli do...

8. dubna 2025  9:51