Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak postupovat při nákupu sporáku

  11:00aktualizováno  11:00
K čemu se více hodí plyn a k čemu elektřina? Jak se liší čištění plynového a elektrického sporáku? Podobné otázky by si měl položit káždý, kdo uvažuje o koupi nového sporáku. Pomoci mu přitom může následujících pět rad.
Sporák

Sporák - Sporák | foto: Profimedia.cz

1. Pamatujte také na druh přípojky
Než se rozhodnete pro elektrický sporák, musíte vědět, že bude potřebovat přípojku na 380 V, jinak bude „vyhazovat“ pojistky. Zvažte, jestli chcete kvůli sporáku předělávat elektroinstalaci, svou přípojku totiž potřebují i kombinované sporáky na 220 V.

2. Vybírejte podle způsobu vaření
Pokud preferujete jídla připravovaná rychle, výhodou jsou plynové hořáky nebo rychle se zahřívající indukční varné desky. Pečete-li jen občas, možná vám nebude vadit složitější a nedokonalé pečení v plynové troubě, mnohem spolehlivější je však elektřina. A kdo se jednou naučí používat gril, nerad se ho bude vzdávat.

3. Myslete na bezpečnost
Při výběru myslete také na bezpečnost svou, svých dětí či seniorů, starší lidé nemusí například cítit unikající plyn. V tomto směru je nejbezpečnější indukční elektrická varná deska, protože se zahřívá jen nádoba, nikoli samotná deska. Je však dražší.

4. Nezapomínejte sporák čistit
Nejsložitěji se čistí plynový sporák, je nutné nejdřív odstranit rošt a hořáky rozložit. Dobře se čistí sklokeramická deska, jen by se na ni měly používat speciální neagresivní prostředky a škrabky. Některé elektrické trouby mají dokonce funkci samočištění, po jeho dokončení je nutné jen troubu vytřít hadříkem. Tato funkce se však odráží ve vyšší ceně.

5. Rozhodujte se i podle ceny
Nejlevnější je sporák celý na plyn, nejdražší je spotřebič indukční. Jídla na něm připravíte rychle, uspoříte čas i energii. Budete ale potřebovat speciální nádobí. Ideálním kompromisem je sporák kombinovaný. Plynové hořáky zajistí rychlou a snadnou přípravu jídla, elektrická trouba zase komfort při pečení. Cenově jsou přitom kombinace dostupné téměř každému.

Autoři:



Nejčtenější

Válka o prodavačky pokračuje. Nástupní mzda v Lidlu bude 28 tisíc

Nová prodejna v Berouně se otevře v následujících týdnech.

Diskonty Lidl v Česku zvýší od března nástupní mzdu pokladních a prodavaček na 28 tisíc korun, tedy o pětinu. V Praze a...

Fronty i na půl hodiny. Kaufland má málo pokladních, lidé si stěžují

(Ilustrační snímek)

V Kauflandu na pražském Bohdalci je 25 pokladen, v posledních dnech je však běžné, že fungují jen čtyři. Nakupujících...



Diesely v Německu už nikdo nechce. Ceny ojetin srážejí čachry s emisemi

(Ilustrační snímek)

V Německu za poslední rok výrazně klesl prodej nových naftových aut, ceny těch ojetých šly znatelně dolů. Vývoj souvisí...

Bílý prášek není z mléka. Místo sušené smetany si do kávy sypete chemii

Sypaná smetana do kávy

Lidé, kteří si do kávy sypou instantní smetanu, by se měli mít na pozoru. Coffee creamer, bělidlo do kávy, instantní...

Prodávat kostku másla za 90 korun byla zlotřilost, říká majitel Madety

Předseda představenstva a generální ředitel Madeta a. s. Milan Teplý.

Majiteli českobudějovické Madety Milanu Teplému sice bude příští rok v březnu 70 let, ale podnik stále řídí pevnou...

Další z rubriky

Pražská šunka bude na seznamu specialit, čekala na to šest let

Za Pražskou šunku se od poloviny 19. století označuje jeden z nejznámějších...

Pražská šunka bude na evropském seznamu Zaručených tradičních specialit. Žádost se u Evropské komise projednávala...

Inspekce varuje před filety z aljašské tresky, mají jen čtvrtinu masa

Fotodokumentace zjištění falšování rybího masa mimořádného rozsahu.

V mražených filetech aljašské tresky, které do českých obchodů dovážela z Číny firma Misiek z Vysoké na Bruntálsku,...

Vlhčený toaletní papír ucpe odpad, ukázal test. Nerozložil se ani jeden

Testovali jsme dvanáct značek vlhčených toaletních papírů.

Až stovky milionů korun navíc stojí každý rok čištění či opravy kanalizace a čistíren odpadních vod. Kromě zbytků jídla...

Najdete na iDNES.cz