1. Pamatujte také na druh přípojky
Než se rozhodnete pro elektrický sporák, musíte vědět, že bude potřebovat přípojku na 380 V, jinak bude „vyhazovat“ pojistky. Zvažte, jestli chcete kvůli sporáku předělávat elektroinstalaci, svou přípojku totiž potřebují i kombinované sporáky na 220 V.
2. Vybírejte podle způsobu vaření
Pokud preferujete jídla připravovaná rychle, výhodou jsou plynové hořáky nebo rychle se zahřívající indukční varné desky. Pečete-li jen občas, možná vám nebude vadit složitější a nedokonalé pečení v plynové troubě, mnohem spolehlivější je však elektřina. A kdo se jednou naučí používat gril, nerad se ho bude vzdávat.
3. Myslete na bezpečnost
Při výběru myslete také na bezpečnost svou, svých dětí či seniorů, starší lidé nemusí například cítit unikající plyn. V tomto směru je nejbezpečnější indukční elektrická varná deska, protože se zahřívá jen nádoba, nikoli samotná deska. Je však dražší.
4. Nezapomínejte sporák čistit
Nejsložitěji se čistí plynový sporák, je nutné nejdřív odstranit rošt a hořáky rozložit. Dobře se čistí sklokeramická deska, jen by se na ni měly používat speciální neagresivní prostředky a škrabky. Některé elektrické trouby mají dokonce funkci samočištění, po jeho dokončení je nutné jen troubu vytřít hadříkem. Tato funkce se však odráží ve vyšší ceně.
5. Rozhodujte se i podle ceny
Nejlevnější je sporák celý na plyn, nejdražší je spotřebič indukční. Jídla na něm připravíte rychle, uspoříte čas i energii. Budete ale potřebovat speciální nádobí. Ideálním kompromisem je sporák kombinovaný. Plynové hořáky zajistí rychlou a snadnou přípravu jídla, elektrická trouba zase komfort při pečení. Cenově jsou přitom kombinace dostupné téměř každému.