Pro červená vína platí obecně, že je lze přechovávat déle než bílá, neboť jim trvá déle, než dosáhnou ideální zralosti.
"Musí ale jít o dobrý ročník," říká sommeliér Ivo Dvořák a přidává příklad: "Taková frankovka ročníku 2000, který byl na Moravě příznivý pro červená vína, dosáhne svého ideálního vrcholu tak za pět za sedm let."
U bílých vín je kromě ročníku důležitá i odrůda. "Některé naše odrůdy, Ryzlink rýnský, Chardonnay, Rulandské bílé, jsou přímo předurčeny k delšímu zrání."
PIVO, DESTILÁTY, VÍNO, KOKTEJLY na napoje.idnes.cz |
O skladování vín by měl uvažovat jen ten, kdo má pro ně ideální podmínky, tedy tmavý, chladný a vlhký sklep. Nejlépe víno zraje při teplotě kolem 12 stupňů, čím je teplota vyšší, tím rychleji víno stárne.
Někteří vinaři uvádějí doporučení o uskladnění na zadní etiketě. Pokud je víno přímo označeno jako "archivní", znamená to, že je lahvově zralé a mělo by se vypít, zrálo už u vinaře, než šlo do obchodů.