Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jak sládkové posuzovali piva

  11:00aktualizováno  11:00
V České republice "vaří" nealkoholické pivo asi 14 pivovarů, v testu se však objevily i některé ze zahraniční značky. Nakupovali jsme v hypermarketech, ale soubor jsme museli doplnit i po hospodách, protože jsme se přesvědčili, že obchody nevěnují nealko pivům takovou péči, jakou by zasluhovala.
Pivo, hospoda, restaurace

Pivo, hospoda, restaurace | foto: Luděk Peřina

Dvakrát jsme narazili na pivo s prošlou zárukou. Do testu jsme ale zařadili jen piva, která měla před sebou ještě alespoň polovinu své záruční doby.

Hodnocení nealko piv je hodně náročné, proto jsme velmi pečlivě vybírali komisi hodnotitelů. Tentokrát jsme do ní pozvali i výrobce a dovozce hodnocených piv.
Degustace proběhla v Ústavu kvasné chemie a bioinženýrství Vysoké školy chemickotechnologické v Praze.

Hodnotilo se anonymně, degustátoři nevěděli, jaké pivo mají právě před sebou, věděli jediné - že hodnotí nealkoholická piva. Vzorky vychlazené na 8,5 °C dostávali postupně ve sklenicích anonymně pod pořadovými čísly. Kromě sklenic s hodnocenými pivy a protokolů měl každý před sebou na stole talíř se šunkou, sýrem a bílým pečivem. Říká se tomu degustační sousto a při odborném senzorickém hodnocení je povinné. Má za úkol setřít chuť po předchozím vzorku.

Hodnocení probíhalo podle metodiky Evropské pivovarské konvence (EBC). Účelem je co nejpřesněji popsat charakteristiku piva a pak známkami od 1 do 9 ohodnotit celkový subjektivní dojem.

Profesionál musí co nejpřesněji popsat, jaké pivo je (jakou má vůni, plnost, říz, hořkost) a co mu na něm vadí (musí definovat cizí vůně a chutě). Není to nic jednoduchého. V pivu se vyskytuje 120 až 140 cizích příchutí, těch hlavních, které by měli být degustátoři schopni odhalit, je asi dvacet. V laboratoři Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze pak měřili obsah alkoholu, extrakt původní mladiny a obsah hořkých látek.

Autoři:


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

ČSA se vracejí do minulosti. Aerolinky vymění flotilu airbusů za boeingy

Ilustrační snímek

České aerolinie čeká během následujících měsíců velká výměna provozovaných letadel. Do dvou let mají ve flotile...

Mám obavu, že přijde nová světová hospodářská krize, varuje Zeman

Prezident Miloš Zeman při setkání se zástupci německých firem, které investují...

Prezident Miloš Zeman se obává další světové hospodářské krize. Podle něj za každou takovou krizí stojí „blbost...

Další z rubriky

TEST DNES: Úplné výsledky testu psacích potřeb pro prvňáčky

Ilustrační snímek

MF DNES otestovala čtrnáct inkoustových per a rollerů. Vybrali jsme takové psací potřeby, které výrobci nebo prodejci...

TEST DNES: Neutrácejte zbytečně, školákům stačí pero za pár korun

Ilustrační snímek

Na dětech se nemá šetřit, to je svatá pravda, ale ani není potřeba kupovat do první třídy plnicí pero za stovky korun....

Řetězce lákaly na slevy, zaplatí pokuty za 10 milionů korun

Supermarket Albert (ilustrační snímek)

Za účtování vyšších cen než deklarovaných během výprodejů uložila Česká obchodní inspekce obchodníkům ve 2. čtvrtletí...



Najdete na iDNES.cz