Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jak sládkové posuzovali piva

  11:00aktualizováno  11:00
V České republice "vaří" nealkoholické pivo asi 14 pivovarů, v testu se však objevily i některé ze zahraniční značky. Nakupovali jsme v hypermarketech, ale soubor jsme museli doplnit i po hospodách, protože jsme se přesvědčili, že obchody nevěnují nealko pivům takovou péči, jakou by zasluhovala.
Pivo, hospoda, restaurace

Pivo, hospoda, restaurace | foto: Luděk Peřina

Dvakrát jsme narazili na pivo s prošlou zárukou. Do testu jsme ale zařadili jen piva, která měla před sebou ještě alespoň polovinu své záruční doby.

Hodnocení nealko piv je hodně náročné, proto jsme velmi pečlivě vybírali komisi hodnotitelů. Tentokrát jsme do ní pozvali i výrobce a dovozce hodnocených piv.
Degustace proběhla v Ústavu kvasné chemie a bioinženýrství Vysoké školy chemickotechnologické v Praze.

Hodnotilo se anonymně, degustátoři nevěděli, jaké pivo mají právě před sebou, věděli jediné - že hodnotí nealkoholická piva. Vzorky vychlazené na 8,5 °C dostávali postupně ve sklenicích anonymně pod pořadovými čísly. Kromě sklenic s hodnocenými pivy a protokolů měl každý před sebou na stole talíř se šunkou, sýrem a bílým pečivem. Říká se tomu degustační sousto a při odborném senzorickém hodnocení je povinné. Má za úkol setřít chuť po předchozím vzorku.

Hodnocení probíhalo podle metodiky Evropské pivovarské konvence (EBC). Účelem je co nejpřesněji popsat charakteristiku piva a pak známkami od 1 do 9 ohodnotit celkový subjektivní dojem.

Profesionál musí co nejpřesněji popsat, jaké pivo je (jakou má vůni, plnost, říz, hořkost) a co mu na něm vadí (musí definovat cizí vůně a chutě). Není to nic jednoduchého. V pivu se vyskytuje 120 až 140 cizích příchutí, těch hlavních, které by měli být degustátoři schopni odhalit, je asi dvacet. V laboratoři Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze pak měřili obsah alkoholu, extrakt původní mladiny a obsah hořkých látek.

Autoři:



Nejčtenější

Prodavači jsou dražší než vysokoškoláci. Anomálie však dlouho nevydrží

(ilustrační snímek)

Současný trh práce zažívá anomálie v odměňování. Kdo hledá práci, může si u dané firmy říct víc, než mají stávající...

Motýlí efekt a duha na českých bankovkách. Podívejte se na nové prvky

Státní tiskárna cenin představila nové ochranné prvky, které budou na...

Státní tiskárna cenin slaví devadesát let od svého vzniku. Významné jubileum spojila s unikátní výstavou cenin, kde má...



Ceny pozemků pro dům vyskočily na dvojnásobek. Kolik stojí ve vašem kraji?

Inženýrské sítě

Ceny stavebních pozemků stoupaly nejstrměji v posledních sedmi letech na Vysočině, v Královéhradeckém kraji a ve...

KLDR čaruje s rozpočtem jak Voldemort. Její lži drásaly i otrlé Sověty

Severokorejský diktátor Kim Čong-un na vojenské přehlídce v Pchjongjangu (15....

Představte si státní rozpočet, který vykazuje stálý růst, notně podporuje rozvoj vědy i technologií, velkou část...

Hladové české firmy posílí tisíc Filipínců, pracantů s dobrou angličtinou

Filipínský dělník

Do Česka má letos prostřednictvím vládního programu na zaměstnávání cizinců přijet tisíc Filipínců. Budou vítanou...

Další z rubriky

Instantní kakao tvoří ze tří čtvrtin cukr, pro dítě je i jeden hrnek moc

Instantní kakaový nápoj (ilustrační snímek)

Instantní kakaa obsahují v průměru 75 procent cukru a jen 21 procent drahého kakaového prášku, upozorňuje...

Češi loni vypili méně piva, výrobci z toho viní i protikuřácký zákon

Zájem o pivo v plechovce je podle pivovarů stále větší.

Po pěti letech růstu loni výstav českých pivovarů meziročně klesl. Snížily se domácí prodej i spotřeba piva. Naopak se...

TEST DNES: V dětských příkrmech chybí kalorie i tuk, solí a kořením se nešetřilo

(Ilustrační snímek)

Výrobci o dětských příkrmech tvrdí, že jsou bio, bez přidané soli či cukru a jen ze samých prvotřídních surovin. Rodiče...

Najdete na iDNES.cz