Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jak uchovávat jídlo v domácnosti

  10:00aktualizováno  10:00
Aby potraviny vydržely co nejdéle čerstvé, je třeba jim věnovat trochu péče. Chcete vědět, jak na to? Jaké jsou základní zásady skladování? A jak je to s hliníkem - máme se ho bát?

1. Potraviny je možné skladovat jen určitou dobu

Datum spotřeby na obale platí pro neotevřené potraviny. Na to, jak dlouho se mohou uchovávat po otevření, neexistuje jednoduchá rada. Záleží na složení, na způsobu zpracování, na přítomnosti konzervačních látek i skladování. V žádném případě nejezte potraviny, které projevují jakékoliv změny vzhledu, barvy, nebo dokonce pachu.

2. Některé ovoce nepatří do lednice

Exotické ovoce (např. banány, karambol, avokádo, mango...) je velmi citlivé na nízké teploty, při teplotě kolem 6 stupňů plody změní barvu, proto nepatří do lednice.

3. Zavařeninu snězte do tří dnů

Jádrové ovoce vydrží v chladničce 10 až 20 dní, peckové 3 až 10 dní, bobulové od 2 do 10 dní. Pozor! Otevřené zavařeniny maximálně 3 dny.

4. Oddělujte potraviny, které se mohou ovlivnit

Největší riziko kontaminace mikroby hrozí mezi potravinami syrovými (například neočištěná zelenina nebo syrové kuře, ryby, maso) a potravinami připravenými k jídlu (třeba chlebíčky nebo saláty...). Uchovávejte je zvlášť.

5. Co nedávat do mrazáku

Do mrazničky nepatří: potraviny bez obalu, již jednou rozmrazené nebo potraviny s pachem, který by mohl ovlivnit ostatní uložené jídlo, ani pokrmy, které dostatečně nevychladly.

6. Sucho, temno...

Sušené ovoce uchovávejte v suchu a temnu. Jedině tak lze zabránit vzniku nebezpečných plísní. Sypké potraviny, jako například koření, mouku, sůl a cukr, patří do čistých, dokonale těsnících dóz.

7. Nekupujte obaly z PVC

Při nákupu fólií nebo sáčků dbejte na to, aby byly z polyetylenu (PE), a nikoliv z PVC. U fólie z PVC existuje riziko, že z plastu budou některé částice přecházet do jídla (obzvlášť hodně tučného), navíc odpady z PVC škodí životnímu prostředí.

8. Jak dlouho vydrží v lednici

Potraviny je nutné uchovávat na správném místě a při správné teplotě. Většina čerstvých potravin vyžaduje teploty do 5 °C, tedy v chladničce (viz tabulka).

 

druh potraviny při teplotě dny
Vepřová kotleta, hovězí zadní 2-5 °C 3
Chlazené kuře nebo ryba  2-5 °C 3
Hovězí guláš  2-5 °C 3
Hrozny  5-9 °C 3
Krémové zákusky  4-8°C 3
Víno červené (otevřené)  5-9 °C 3
Salám šunkový (krájený)  4-8°C 3
Balená voda (otevřená)  5-9 °C 3-4
Rajčata  5-9 °C 5
Salám Poličan (krájený)  4-8°C 10
Eidamská cihla (krájená)  5-9 °C 10
Pomeranč. šťáva (otevřená)  5-9 °C 7

Zdroj: Centrum hygieny potravinových řetězců Brno

Máme se bát hliníku?

Je známo, že kyselým potravinám nesvědčí hliníkové nádobí. Když uvaříte a necháte přes noc stát v hliníkovém hrnci rajčata, ze 100 gramů se uvolní až 6,5 miligramu hliníku. Sto gramů vařené rebarbory "vypustí" čtyři miligramy a 100 gramů meruněk víc než sedm miligramů hliníku. Podle francouzského spotřebitelského časopisu Que choisir může jít uvolňované množství až do 17 mg na 100 gramů kyselé potraviny. Zvýšený příjem hliníku je dáván do souvislosti se vznikem Alzheimerovy nemoci. Proto Světová zdravotnická organizace stanovila maximální týdenní přijatelnou dávku hliníku na sedm miligramů na kilo tělesné hmotnosti. To znamená, že dospělý člověk vážící šedesát kilo by měl za den přijmout nanejvýš šedesát miligramů hliníku. Potraviny nejsou jediným zdrojem hliníku, který člověk přijímá. Objevuje se i ve vodě, v některých léčivech a vakcínách nebo v deodorantech. I proto je dobré příjem hliníku z potravin pokud možno omezit. Máme se tedy vzdát citronu nebo bílého vína, které dodává výtečnou chuť rybám pečeným nebo grilovaným v hliníkové fólii? Někteří odborníci říkají ano, jiní ne, protože množství uvolněného hliníku je velmi nízké. V každém případě bychom neměli do hliníkové fólie balit potraviny kyselé, tedy takové, které mají vysoký stupeň kyselosti (rajčata, olivy, rebarbora...) nebo jsou naloženy v kyselém prostředí (v tomatové omáčce, majonéze, v octové zálivce..) Pro takové potraviny jsou vhodnější plastové obaly.
Třebaže se alobal používá i k uchovávání potravin, lépe se hodí ke kulinářské úpravě - na grilování nebo zapékání.


Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Ilustrační snímek
Místo deseti druhů másel dvě, zato rakouská. Jak se liší obchody u sousedů

Velký supermarket v Dolních Rakousích je v pátek dopoledne plný penzistů úplně stejně jako o pár kilometrů dál za českou hranicí. A ani nabídka v regálech se...  celý článek

Benzina přejmenovala benzin Natural 95 na Efecta 95.
Nezlevňují. Ceny pohonných hmot v Česku se drží na hladině z minulého týdne

Ceny pohonných hmot v ČR od minulého týdne mírně vzrostly. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil pouze o haléř na průměrných 30,23 Kč za litr. Jeho cena se...  celý článek

Premiér Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po jednání tripartity 17....
Řešení dvojí kvality potravin si žádá revizi směrnice EU, prohlásil Sobotka

Řešení problému dvojí kvality zboží v zemích evropské osmadvacítky podle českého premiéra Bohuslava Sobotky vyžaduje revizi unijní směrnice o nekalých...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.