Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak uchovávat jídlo v domácnosti

  10:00aktualizováno  10:00
Aby potraviny vydržely co nejdéle čerstvé, je třeba jim věnovat trochu péče. Chcete vědět, jak na to? Jaké jsou základní zásady skladování? A jak je to s hliníkem - máme se ho bát?

1. Potraviny je možné skladovat jen určitou dobu

Datum spotřeby na obale platí pro neotevřené potraviny. Na to, jak dlouho se mohou uchovávat po otevření, neexistuje jednoduchá rada. Záleží na složení, na způsobu zpracování, na přítomnosti konzervačních látek i skladování. V žádném případě nejezte potraviny, které projevují jakékoliv změny vzhledu, barvy, nebo dokonce pachu.

2. Některé ovoce nepatří do lednice

Exotické ovoce (např. banány, karambol, avokádo, mango...) je velmi citlivé na nízké teploty, při teplotě kolem 6 stupňů plody změní barvu, proto nepatří do lednice.

3. Zavařeninu snězte do tří dnů

Jádrové ovoce vydrží v chladničce 10 až 20 dní, peckové 3 až 10 dní, bobulové od 2 do 10 dní. Pozor! Otevřené zavařeniny maximálně 3 dny.

4. Oddělujte potraviny, které se mohou ovlivnit

Největší riziko kontaminace mikroby hrozí mezi potravinami syrovými (například neočištěná zelenina nebo syrové kuře, ryby, maso) a potravinami připravenými k jídlu (třeba chlebíčky nebo saláty...). Uchovávejte je zvlášť.

5. Co nedávat do mrazáku

Do mrazničky nepatří: potraviny bez obalu, již jednou rozmrazené nebo potraviny s pachem, který by mohl ovlivnit ostatní uložené jídlo, ani pokrmy, které dostatečně nevychladly.

6. Sucho, temno...

Sušené ovoce uchovávejte v suchu a temnu. Jedině tak lze zabránit vzniku nebezpečných plísní. Sypké potraviny, jako například koření, mouku, sůl a cukr, patří do čistých, dokonale těsnících dóz.

7. Nekupujte obaly z PVC

Při nákupu fólií nebo sáčků dbejte na to, aby byly z polyetylenu (PE), a nikoliv z PVC. U fólie z PVC existuje riziko, že z plastu budou některé částice přecházet do jídla (obzvlášť hodně tučného), navíc odpady z PVC škodí životnímu prostředí.

8. Jak dlouho vydrží v lednici

Potraviny je nutné uchovávat na správném místě a při správné teplotě. Většina čerstvých potravin vyžaduje teploty do 5 °C, tedy v chladničce (viz tabulka).

 

druh potraviny při teplotě dny
Vepřová kotleta, hovězí zadní 2-5 °C 3
Chlazené kuře nebo ryba  2-5 °C 3
Hovězí guláš  2-5 °C 3
Hrozny  5-9 °C 3
Krémové zákusky  4-8°C 3
Víno červené (otevřené)  5-9 °C 3
Salám šunkový (krájený)  4-8°C 3
Balená voda (otevřená)  5-9 °C 3-4
Rajčata  5-9 °C 5
Salám Poličan (krájený)  4-8°C 10
Eidamská cihla (krájená)  5-9 °C 10
Pomeranč. šťáva (otevřená)  5-9 °C 7

Zdroj: Centrum hygieny potravinových řetězců Brno

Máme se bát hliníku?

Je známo, že kyselým potravinám nesvědčí hliníkové nádobí. Když uvaříte a necháte přes noc stát v hliníkovém hrnci rajčata, ze 100 gramů se uvolní až 6,5 miligramu hliníku. Sto gramů vařené rebarbory "vypustí" čtyři miligramy a 100 gramů meruněk víc než sedm miligramů hliníku. Podle francouzského spotřebitelského časopisu Que choisir může jít uvolňované množství až do 17 mg na 100 gramů kyselé potraviny. Zvýšený příjem hliníku je dáván do souvislosti se vznikem Alzheimerovy nemoci. Proto Světová zdravotnická organizace stanovila maximální týdenní přijatelnou dávku hliníku na sedm miligramů na kilo tělesné hmotnosti. To znamená, že dospělý člověk vážící šedesát kilo by měl za den přijmout nanejvýš šedesát miligramů hliníku. Potraviny nejsou jediným zdrojem hliníku, který člověk přijímá. Objevuje se i ve vodě, v některých léčivech a vakcínách nebo v deodorantech. I proto je dobré příjem hliníku z potravin pokud možno omezit. Máme se tedy vzdát citronu nebo bílého vína, které dodává výtečnou chuť rybám pečeným nebo grilovaným v hliníkové fólii? Někteří odborníci říkají ano, jiní ne, protože množství uvolněného hliníku je velmi nízké. V každém případě bychom neměli do hliníkové fólie balit potraviny kyselé, tedy takové, které mají vysoký stupeň kyselosti (rajčata, olivy, rebarbora...) nebo jsou naloženy v kyselém prostředí (v tomatové omáčce, majonéze, v octové zálivce..) Pro takové potraviny jsou vhodnější plastové obaly.
Třebaže se alobal používá i k uchovávání potravin, lépe se hodí ke kulinářské úpravě - na grilování nebo zapékání.


Autor:



Nejčtenější

Už je jen otázkou, kdy realitní bublina v Česku praskne, říká odborník

(ilustrační snímek)

Česká republika čelí realitní bublině a otázkou není, zda praskne, ale kdy praskne. Na odborné konferenci to ve čtvrtek...

Miliardářem přes noc. Rostoucí bitcoin poslal Australana mezi superbohaté

James Gilbert

Z kryptoměnového šílenství vzešel další miliardář. Je jím Australan James Gilbert. Prezident společnosti Crypto, jejíž...



Exploze v Rakousku odřízla tři země od plynu. V Itálii je stav nouze

Výbuch poblíž Baumgarten an der March v Rakousku.

Exploze plynového terminálu na východě Rakouska u slovenských hranic přerušila dodávky plynu do Itálie, Slovinska a...

Notebooky padaly do košíku za jednu korunu, e-shop objednávky zrušil

(Ilustrační snímek)

Jen krátce se parta kolegů radovala z extrémně výhodné koupě. V e-shopu HPmarket narazili na herní notebooky s cenou 1...

Do penze v 74 letech. Dánové si počkají nejdéle, pohorší si i Češi

(Ilustrační snímek)

Stejně jako se prodlužuje průměrná délka života, prodlužuje se i důchodový věk. Zatímco Češi, kteří letos oslavili 21....



Další z rubriky

Do Česka se dostala slanina s bakterií listérie, Tesco výrobek stáhlo

Bačova slanina ze Slovenska obsahovala bakterie listérie (28. listopadu 2017).

Do Česka bylo dodáno 230 kilogramů slaniny ze Slovenska obsahující bakterie listérie, informovala Státní veterinární...

Na plevel s Roundupem? Používat by ho brzy mohli jen proškolení specialisté

Přípravek na hubení plevelů Roundup

Ministerstvo zemědělství zvažuje, že částečně zakáže používání herbicidu glyfosátu známému pod značkou Roundup. Neví...

Test českého vánočního pečiva: máslem šetří, je suché i polystyrénové

vánočka

Víte, jaký je rozdíl mezi českou a francouzskou vánočkou? Česká vzala máslo velkou oklikou. Rozdíly v přípravě...



Najdete na iDNES.cz