Jak vybrat kapra a dobré brambory

Čerstvý kapr daleko předčí chuť ryby, která ležela půl roku v mrazáku. Neuspěje ani rozbředlý salát, proto je nutné dobře zvolit varný typ brambor. Nejlépe se hodí ty označené písmenem A. Mají méně škrobu. O kaprech z tuzemských sádek a rybníků odborníci tvrdí, že jsou jedni z nejkvalitnějších. Jejich chuť však neovlivňuje vzhled, například tvar těla, ale především stáří. Chuťově nejlepší bývají tříaž čtyřletí, kteří mívají váhu mezi dvěma a třemi kilogramy. Ryba by v žádném případě neměla mít na těle výraznější mechanická poškození, nebo dokonce plavat v kádi břichem vzhůru. Žábry zdravého kapra mají mít červenou, ne bílou nebo našedlou barvu, a oči nesmí být zakalené, ale čisté. Čerstvému kaprovi se také dýcháním pravidelně otevírají skřele.

Napadení parazity lze poznat podle bílých flíčků na těle. Důležitým vodítkem při výběru kapra může být i to, jak se prodejce o ryby v kádích stará. "Voda musí být čistá, podle předpisů by měl být zajištěn trvalý přítok vody, její výměna nebo provzdušňování," upozorňuje Josef Mareš z Rybnikářství Hluboká. Kdo nechce kupovat živého kapra, může si jej u každého stánku nechat zabít, někde i vykuchat. Čerstvá vykuchaná ryba však vydrží v lednici jen jeden den. Je-li kapr kupovaný před 23. prosincem, měl by do Štědrého dne počkat buď živý ve vaně, nebo vykuchaný a uložený v mrazáku.

Nejvhodnější brambory

Základním kritériem při výběru brambor do štědrovečerního salátu by měl být pro zákazníka varný typ. Ze tří různých typů označovaných písmeny A, B a C jsou pro přípravu salátu nejlepší odrůdy zařazené do varného typu A, případně A/B nebo B/A, které jsou lojovité. Takto bývají označeny například odrůdy Nicola. "Ještě donedávna patřila mezi nejoblíbenější odrůda Karin, ale v posledních dvou letech je stále více oblíbená Dali a horkým favoritem je i Lenka," říká Jaroslav Čepl z Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě. Podle jeho názoru však labužníci stále dávají přednost klasice - salátu z Keřkovských rohlíčků.

Nejméně vhodné pro přípravu salátu, nebo i jako příloha, jsou brambory s písmenem C, které se při vaření rozpadají. Hodí se proto spíše do těst a kaší. Potíž s výběrem často nastává ve chvíli, kdy chybí na sáčku nebo alespoň na ceduli na regálu jakékoli označení. Přestože je povinností prodejců v obchodech i na tržištích brambory správně označovat (především názvem skupiny, odrůdy a zemí původu), podle výsledků kontrol České zemědělské a potravinářské inspekce tomu tak vždy není. Nejčastěji chybí název odrůdy, ale u pozdních konzumních brambor bohužel také povinné a pro zákazníka velmi důležité označení varného typu.

 Správné označení hledejte buď na obalu, nebo alespoň na ceduli umístěné u přepravek. Brambory je dobré ještě před Štědrým dnem vyzkoušet. Neméně důležitá je i správná příprava. Zejména letos hrozí, že se brambory snadněji rozvaří, neboť obsahují v porovnání s minulými lety více škrobu. "V tomto směru na to trpí odrůda Karin, ale i Keřkovské rohlíčky. Záleží však na místě pěstování," upozorňuje Jaroslav Čepl. Podle něho je velmi důležité nevařit brambory prudce, ale pozvolna v páře, a včas vystihnout optimální délku varu.