Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Ostravané pijí dvanáctky, Plzni kraluje desítka

  7:10aktualizováno  7:10
Češi vypijí nejvíce piva na hlavu ze všech zemí světa, preference v jednotlivých částech republiky se však liší. Zatímco na Moravě a ve Slezsku mají radši silnější piva, v Praze a Plzni se pije hlavně desítka.
(Ilustrační snímek)

(Ilustrační snímek) | foto: AP

Češi si v hospodě objednají spíše ležák než slabší výčepní pivo. Avšak neděje se tak po celé republice ve stejné míře. Z údajů, které iDNES.CZ poskytl pivovar Gambrinus s odkazem na statistiky společnosti Data Servis, vyplývá, že preference pivařů se v jednotlivých městech Česka značně liší.

Podle pivovaru jsou absolutními rekordmany v pití ležáků Brňané. Z celkové spotřeby piv v moravské metropoli tvoří tato kategorie 69 procent. Následuje Ostrava se 67 procenty a Olomouc s 64 procenty. Zlín je jediným z moravských krajských měst, kde ležáky nedominují. Jenže do kategorie ležáků spadají nejen dvanáctistupňová, ale také jedenáctistupňová piva. A zatímco Brno lze označit za jedenáctkovou metropoli, co se týče dvanáctek, nemá konkurenci hornický region.

Brněnští patrioti pijí pivo uvařené v Brně

„Prvenství v pití dvanáctek drží Ostravané s 62 procenty,“ říká sládek Gambrinusu Pavel Zítek. To je značný rozdíl oproti Brnu, kde naopak 40 procent spotřeby tvoří jedenáctky. Příčinou pro vysokou oblibu silných piv na Ostravsku je přítomnost těžkého průmyslu a s tím spojená hrdost a drsnost obyvatel regionu. Podle Zítka to souvisí i s tím, že horníci a hutníci mívali v minulosti nadprůměrné příjmy, a mohli si tak dražší piva dovolit. I když se ekonomická situace obyvatel změnila, pivní návyk přetrval.

Brazilci chytili pivní slinu, za půllitr Czechvaru zaplatí 160 korun

Podle Věry Hönigové z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského stojí za oblibou jedenáctek v Brně patriotismus tamních obyvatel. Právě jedenáctistupňové pivo je totiž nejprodávanějším typem místního pivovaru Starobrno.

„Brněnští patrioti pijí rádi pivo uvařené v Brně. Jedenáctka, tedy ležák, je senzoricky vyváženější, proto jí zřejmě Brňané dávají přednost,“ říká Hönigová.

Ve srovnání s Ostravou nicméně zarazí pivní preference v nedalekých Nošovicích, které jsou domovem pivovaru Radegast. Ten stejně jako Gambrinus spadá do skupiny SABMiller. V podhůří Beskyd jsou totiž ležáky v menšině a na celkové spotřebě se podílejí z pouhých 49 procent.

Mapa českého piva

Stejná situace panuje rovněž v hlavním českém pivovarnickém městě Plzni. Plzeňané dávají přednost lehčím pivům, naopak ve spotřebě ležáků se město umisťuje na konci tabulky.

„V Plzni a okolí se vždy vypilo hodně desítky. Teď se ale preference pivařů i v našem kraji mění a pije se stále více ležáků,“ říká však Zítek z Gambrinusu.

Pražené raději 10°, turisté 12°

Zajímavá situace je v hlavním městě, jehož obyvatelé mají rádi spíše slabší piva. Množství vyčepovaných ležáků zde patří k nejnižším v republice. To však neplatí pro Prahu jako celek.

Zatímco Pražané žijící v okrajových částech města si dají raději desítku, v historickém centru a čtvrtích, kde se pohybuje mnoho turistů, převládají ležáky. Zahraniční návštěvníci si ve větší míře objednávají silná piva, podle mluvčího pivovaru Staropramen Pavla Barvíka to však není jediná příčina.

Matoucí značení piv skončí. Podívejte se, která piva budou plná či silná

„O něco vyšší spotřeba ležáků v centru Prahy oproti ostatním částem města je dána vyšší prémiovostí podniků, které se v této části města, a nejen díky turistům, vyskytují,“ dodává Barvík.

Celkově tvoří ležáky ve zhruba 20 tisících českých hospodách 57 procent vyčepovaných piv. Podíl desítek je 33 procent. Popularita ležáků přitom v posledních letech roste, a to nejenom v hospodách, ale na celém trhu.

Zhruba desetina spotřeby připadá na další pivní nápoje, jako jsou nealko piva, rádlery nebo speciály. Hönigová přitom upozorňuje na relativně malý podíl speciálů, tedy piv se stupňovitostí vyšší než 12. Mohlo by se zdát, že jejich obliba roste, ve skutečnosti se jich v hospodách vypijí jen dvě procenta.

„Nízký podíl speciálních piv svrchně kvašených na celkové výtoči je podle mne způsoben hlavně tím, že tato piva lidé spíše ochutnávají, ale jinak zůstávají věrni klasickým českým ležákům a výčepnímu pivu,“ míní Hönigová.

Autor:



Nejčtenější

Škoda je Popelkou Volkswagenu. O superb přijdeme, říká šéf odborářů

Škoda Superb Black Crystal

Podle odborového předáka největší tuzemské automobilky je to už jasné. Škodovka přijde o superb, vlajková loď firmy s...

Rakousko má další úsek dálnice z Vídně do Brna hotový. Česko pořád nic

Slavnostní otevření pětikilometrového úsek D3 mezi Veselím nad Lužnicí a...

Řidiči, kteří se chystají na vánoční trhy do Vídně a pojedou přes Mikulov, potkají po cestě nové orientační cedule....



Zlatá neděle bude se staženými výlohami. Obchody teď posilují výprodeje

Vlna povánočních slev 28.prosince v Plzni

Blíží se Černý pátek a s ním největší výprodejová akce roku. Z marketingového a obchodního hlediska je pro prodejce...

Sexistické prasátečko mají souložící poradkyně a výcuc odpadu. Urážejí ženy

Snaživá sekretářka v podání Free Radio. Veřejnost v soutěži Sexistické...

Bankovní poradkyně Lenka poslušně souložící na stole za svou cestou k úspěchu. A také pohled na ženu sedící na toaletě...

Musk tratí na autech každou minutu 8 tisíc dolarů. Může mu to zlomit vaz

Elon Musk, šéf automobilky Tesla, představuje nový elektrický roadster

Výroba klíčového vozu společnosti Tesla s názvem Model 3 nabrala tři měsíce zpoždění. Firmu drží nad vodou investoři,...



Další z rubriky

V lančmítu chybí 40 procent masa. V Česku je 52 tisíc konzerv

Lunch Meat, ochuzený o 40 procent masa.

Nápis „Tradiční recept,“ na konzervách lančmítu zní jako špatný vtip. Chybí v nich totiž významný podíl masa. Ochuzeny...

České ležáky jsou čím dál lepší, ukázal test. Výroba se však prodraží

Jedno pivo nás může zbavit úzkosti a umožnit nám snáze komunikovat v cizím...

MF DNES otestovala dvanáct světlých čepovaných ležáků z velkých a středních průmyslových pivovarů. Výsledek překvapil -...

Nutella pobledla. Výrobce pomazánky změnil po letech recepturu

Ilustrační snímek

Oblíbená čokoládová pomazánka Nutella v Německu po letech mění recepturu. Společnost Ferrero, která ji vyrábí, zvýšila...



Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.