Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jaký obal vyhovuje potravinám

  10:00aktualizováno  10:00
K balení potravin v domácnosti se nabízí celá řada obalů z nejrůznějších materiálů. Belgický spotřebitelský časopis Test-Achats vyzkoušel v praxi, jak jednotlivé typy chrání různé druhy potravin. Jaké byly výsledky?

Jako zkušební vzorek posloužily čtyři potraviny, které se v domácnostech balí nejčastěji - kus čerstvého masa, plátkový tvrdý sýr, šunka a hlávkový salát. Aby zjistili, jak dlouho vydrží v obalech čerstvé, ověřovali laboratorně vždy po určité době viditelné změny i mikrobiologickou kvalitu. Výsledek? Ideální univerzální obal, který by se hodil pro všechny potraviny, neexistuje.

Jak uchovávat potraviny v lednici

SÝR: vede papír a plastová nádoba

Test neprokázal žádné velké rozdíly mezi jednotlivými druhy obalů. Je tedy vcelku jedno, do čeho sýr zabalíte. Ve všech čtyřech zkoumaných obalech se plíseň na okrajích objevila zhruba za stejnou dobu - po dvou týdnech. O něco pomaleji vysychal tvrdý sýr v pergamenovém papíru a plastové nádobě. Aromatické sýry, jako jsou olomoucké syrečky nebo některé zrající sýry, je nejlépe uchovávat v plastových nebo skleněných nádobách s těsnícím víkem.

MASO A RYBY: nejlepší je fólie

Největší rozdíly mezi obaly se projevily u syrového masa a ryb. Zatímco v pergamenovém papíru vydržel plátek masa beze změn jen jeden den, v potravinářské fólii čtyři dny.

UZENINY: plastová nádoba

Šunce se nejdéle dařilo v plastové nádobě. Nejlépe a nejdéle si v ní uchovala svou kvalitu. Ať už je však obal jakýkoliv, je třeba si uvědomit, že šunka patří k čerstvým potravinám, které by se neměly dlouho skladovat.

ZELENINA (a ovoce s měkkou dužinou): plastová nádoba s otvory

Hlavním problémem zeleniny je, že "dýchá", a je tedy nutné postarat se o to, aby se nekoupala ve svém vlastním "potu". Nejvhodnější proto jsou sáčky nebo nádoby s drobnými otvory, které zajišťují únik vzduchu a vlhkosti, tedy podobné těm, jež se objevují v obchodech se zeleninou.

Typ výrobku

Teplota 

Doba skladování

Nejlepší obal

čerstvé maso nebo ryby

do 4 °C

max. 4 dny; mleté 24 hodin

potravinářská fólie

 sýry

do 7 °C*

dokud se neobjeví viditelné znaky kažení (plíseň nebo vysychání)

 papír nebo plastová
 nádoba (případně obojí)

uzeniny

do 4 °C

několik dní (šunka) až 2 týdny (suché výrobky)

 plastová nádoba

ovoce a zelenina

do 8 °C

dokud mají dobrý vzhled

plastová nádoba s otvory


 
Poznámka: *před podáváním je dobré nechat sýry chvíli při pokojové teplotě
Zdroj: belgický spotřebitelský časopis Test-Achats


Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Ilustrační foto.
Sušené výživy pro batolata obsahovaly nadbytek karcinogenů

Batolecí výživy dvou značek neprošly laboratorním testem, který zkoumal přítomnost maximálního přípustného množství karcinogenních látek. Odhalily to...  celý článek

Ananas z Lidlu. Češi, Slováci a Maďaři kupují jiný než Němci a Rakušané. Je...
PŘEHLED: Další šizené potraviny. Sýrová náhražka, jablko místo pomeranče

Rozdíly v kvalitě potravin jsou i v privátních značkách řetězců. Test, který zpracoval Ústav konzervace potravin Vysoké školy chemicko-technologické, srovnával...  celý článek

kiwi
Hitparáda cenových extrémů potravin: nejvíc podražilo kiwi a máslo

Co mají společného melouny, pomeranče a kiwi? Kromě exotiky je to i vysoká cena, kterou si za ně zákazníci připlácejí v obchodech. Kilo kiwi zdražilo na sto...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.