Jako zkušební vzorek posloužily čtyři potraviny, které se v domácnostech balí nejčastěji - kus čerstvého masa, plátkový tvrdý sýr, šunka a hlávkový salát. Aby zjistili, jak dlouho vydrží v obalech čerstvé, ověřovali laboratorně vždy po určité době viditelné změny i mikrobiologickou kvalitu. Výsledek? Ideální univerzální obal, který by se hodil pro všechny potraviny, neexistuje.
Jak uchovávat potraviny v lednici
SÝR: vede papír a plastová nádoba
Test neprokázal žádné velké rozdíly mezi jednotlivými druhy obalů. Je tedy vcelku jedno, do čeho sýr zabalíte. Ve všech čtyřech zkoumaných obalech se plíseň na okrajích objevila zhruba za stejnou dobu - po dvou týdnech. O něco pomaleji vysychal tvrdý sýr v pergamenovém papíru a plastové nádobě. Aromatické sýry, jako jsou olomoucké syrečky nebo některé zrající sýry, je nejlépe uchovávat v plastových nebo skleněných nádobách s těsnícím víkem.
MASO A RYBY: nejlepší je fólie
Největší rozdíly mezi obaly se projevily u syrového masa a ryb. Zatímco v pergamenovém papíru vydržel plátek masa beze změn jen jeden den, v potravinářské fólii čtyři dny.
UZENINY: plastová nádoba
Šunce se nejdéle dařilo v plastové nádobě. Nejlépe a nejdéle si v ní uchovala svou kvalitu. Ať už je však obal jakýkoliv, je třeba si uvědomit, že šunka patří k čerstvým potravinám, které by se neměly dlouho skladovat.
ZELENINA (a ovoce s měkkou dužinou): plastová nádoba s otvory
Hlavním problémem zeleniny je, že "dýchá", a je tedy nutné postarat se o to, aby se nekoupala ve svém vlastním "potu". Nejvhodnější proto jsou sáčky nebo nádoby s drobnými otvory, které zajišťují únik vzduchu a vlhkosti, tedy podobné těm, jež se objevují v obchodech se zeleninou.
Typ výrobku Teplota Doba skladování Nejlepší obal čerstvé maso nebo ryby do 4 °C max. 4 dny; mleté 24 hodin potravinářská fólie sýry do 7 °C* dokud se neobjeví viditelné znaky kažení (plíseň nebo vysychání) papír nebo plastová uzeniny do 4 °C několik dní (šunka) až 2 týdny (suché výrobky) plastová nádoba ovoce a zelenina do 8 °C dokud mají dobrý vzhled plastová nádoba s otvory
nádoba (případně obojí)
Poznámka: *před podáváním je dobré nechat sýry chvíli při pokojové teplotě
Zdroj: belgický spotřebitelský časopis Test-Achats