Jamie Oliver zavírá jednu restauraci za druhou. Lidé si víc vaří doma

  15:32aktualizováno  15:32
Restaurační byznys v Británii zažívá útlum. Stojí za tím dopady chystaného Brexitu na peněženky zákazníků a konkurence. Pocítil to i Jamie Oliver a jeho podniky. Impérium restaurací se postupně zmenšuje a utápí v dluzích.

Jamie Oliver | foto: TV Paprika

Za dvacet let, kdy se jeho vaření dostalo do povědomí veřejnosti na celém světě, se z Brita Jamieho Olivera stala opravdová kuchařská celebrita. Získal si fanoušky díky svému skromnému klukovskému stylu, snadným receptům a prostřednictvím kampaní za zdanění slazených nápojů a lepší stravování ve školních jídelnách. 

Oliverovy restaurace však strádají. V Británii od loňského ledna zavřel 20 ze svých 49 podniků Jamie’s Italian. Řetězec je 47 milionů liber (1,35 miliardy korun) v mínusu, dodavatelům dluží 14 milionů liber (402 milionů korun) a během této zimy musel ukončit provoz desítky restaurací. Poslední provozovna ze skupiny čtyř pizzerií Union Jacks, které Oliver otevřel v roce 2011, skončila loni. V lednu byla na dvě jeho steakové restaurace Barbecoa uvalena nucená správa, z toho jeden podnik od té doby zavřel, píše agentura Bloomberg.

Fotogalerie

Pro Brita, kterého mezi hvězdy v roce 1999 katapultovala televizní show Šéfkuchař bez čepice (The Naked Chef) je to ponižující obrat. Dnes má jeho značka obrat 165 milionů dolarů ročně (3,4 miliardy korun) - jeho jméno nese všechno možné od kuchařských kurzů přes grilovací náčiní až po kuchyňské pomůcky. Jeho poslední kuchařka „5 ingrediencí pro snadná a rychlá jídla“ byla loni v Británii bestsellerem.

Oliver se stal obětí útlumu restauračního byznysu v Británii. Jen od ledna ve Spojeném království oznámily plánovanou restrukturalizaci výběrový řetězec Byron Hamburgers, italské restaurace Prezzo a podniky Strada.

Jídlo v restauraci? Jedno z deseti

Lidé v restauracích utrácejí málo a trh je nasycený. Podle londýnské účetní firmy UHY Hacker Young víc než třetina ze stovky největších firem v restauračním oboru prodělává. Růst minimální mzdy zvyšuje náklady na pracovní sílu, výsledek hlasování o brexitu z roku 2016 navíc oslabil libru a zažehl inflaci, která tlumí útraty spotřebitelů. Britové si dnes podle výzkumné agentury MCA Insight zajdou ven na jedno z deseti jídel. Zatímco před pěti lety si v restauraci dali jedno jídlo z osmi.

Vládní statistiky ukazují, že počet restaurací a jídelen z 61400 v roce 2010 vzrostl na více než 83 tisíc v roce 2016. Při takové konkurenci si restauratéři nemohou dovolit šlápnout vedle. Což Oliver podle Bloombergu evidentně udělal. Když v roce 2008 v Oxfordu otevřel první podnik Jamie’s Italian, zákazníci i odborníci ho začali brzy kritizovat za průměrné jídlo a servis. 

Jamie Oliver zavře šest restaurací. Brexit zdražil italské suroviny

„Většina známých šéfkuchařů má nejdřív úspěšnou restauraci a na svém jméně se snaží vydělávat později,“ upozornil gastronomický odborník Peter Harden. Kdežto Oliver to udělal naopak, proslavil se pořadem v televizi a až pak otevřel restaurace s najatými manažery.

Přestože v Británii bojuje o přežití, v zahraničí Oliver expanduje. V cizině provozuje 52 podniků, včetně kaváren Jamie’s Deli na evropských letištích, pizzerií v Maďarsku a Indii. Vlastní také desítky poboček řetězce Jamie’s Italian od Portugalska po Katar. Skoro všechny podniky fungují jako franšízy, což komplikuje kontrolu kvality. „Tam ani nevkročte,“ zkritizoval nedávno jeden zákazník pobočku Oliverovy restaurace z letiště v Oslo na cestovatelském serveru TripAdvisor. Z 90 recenzí restauraci ocenilo 49 jako „hroznou“ nebo „špatnou“.

Autor:

Nejčtenější

V Praze otevírá nevěstinec se silikonovými pannami, inspiruje se cizinou

Realistická silikonová panna Rebeca podniku Naughty Harbor.

Nezávazný sex, který není nevěra. To svým zákazníkům slibuje podnik Naughty Harbor, který ve středu otevřel v Praze....

TEST DNES: V jedné lahvi ochucené vody vypijeme až osmnáct kostek cukru

Ilustrační snímek

Regály v supermarketech se prohýbají pod řadami ochucených vod v PET lahvích. Lidé je kupují ve velkém – lahev denně...

Dráhy nevědí, co s historickými vlaky. Prodělávají jim 40 milionů ročně

Lokomotiva řady 750.356 přezdívaná Brejlovec je jednou z těch, kterou chtějí...

Na ministerstvech dopravy a kultury vzniká plán na záchranu parních lokomotiv a dalších historických vozidel, o které...

Zaměstnanci Ryanair tvrdí, že museli spát na zemi. Podle firmy to jen hráli

Ryanair

Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair dala výpověď šesti zaměstnancům, kteří minulý měsíc zveřejnili...

Další státní podnik si ukrást nenecháme, varovali komunisté vládu

Předseda KSČM Vojtěch Filip na jednání prvního zasedání širšího vedení...

Za hazard s majetkem všech občanů označili v pátek komunisté úvahy o možné privatizace části podílu státu ve...

Další z rubriky

Fastfoody v USA lanaří důchodce a věřící. V Česku jde spíš o výjimku

Ilustrační snímek

Student, který ze školy běží hned na směnu do fastfoodu, byl dlouho jedním ze symbolů americké kultury. Situace na...

V USA zvažují zákaz mentolových cigaret, akcie tabákových firem padají

Ilustrační foto

Akcie výrobce cigaret Lucky Strike British American Tobacco se propadly nejvíce za posledních pět let. Trh je nervózní...

Firmy se snaží bojovat s částečkami plastu. V pračce i čističce odpadů

Plastové koule Cora Ball zachytávají volná vlákna v automatických pračkách.

Ekologové i politici bijí na poplach kvůli množství plastů v oceánech a firmy z různých odvětví se předhánějí v tom,...

Najdete na iDNES.cz