Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jamie Oliver zavírá jednu restauraci za druhou. Lidé si víc vaří doma

  15:32aktualizováno  15:32
Restaurační byznys v Británii zažívá útlum. Stojí za tím dopady chystaného Brexitu na peněženky zákazníků a konkurence. Pocítil to i Jamie Oliver a jeho podniky. Impérium restaurací se postupně zmenšuje a utápí v dluzích.

Jamie Oliver | foto: TV Paprika

Za dvacet let, kdy se jeho vaření dostalo do povědomí veřejnosti na celém světě, se z Brita Jamieho Olivera stala opravdová kuchařská celebrita. Získal si fanoušky díky svému skromnému klukovskému stylu, snadným receptům a prostřednictvím kampaní za zdanění slazených nápojů a lepší stravování ve školních jídelnách. 

Oliverovy restaurace však strádají. V Británii od loňského ledna zavřel 20 ze svých 49 podniků Jamie’s Italian. Řetězec je 47 milionů liber (1,35 miliardy korun) v mínusu, dodavatelům dluží 14 milionů liber (402 milionů korun) a během této zimy musel ukončit provoz desítky restaurací. Poslední provozovna ze skupiny čtyř pizzerií Union Jacks, které Oliver otevřel v roce 2011, skončila loni. V lednu byla na dvě jeho steakové restaurace Barbecoa uvalena nucená správa, z toho jeden podnik od té doby zavřel, píše agentura Bloomberg.

Fotogalerie

Pro Brita, kterého mezi hvězdy v roce 1999 katapultovala televizní show Šéfkuchař bez čepice (The Naked Chef) je to ponižující obrat. Dnes má jeho značka obrat 165 milionů dolarů ročně (3,4 miliardy korun) - jeho jméno nese všechno možné od kuchařských kurzů přes grilovací náčiní až po kuchyňské pomůcky. Jeho poslední kuchařka „5 ingrediencí pro snadná a rychlá jídla“ byla loni v Británii bestsellerem.

Oliver se stal obětí útlumu restauračního byznysu v Británii. Jen od ledna ve Spojeném království oznámily plánovanou restrukturalizaci výběrový řetězec Byron Hamburgers, italské restaurace Prezzo a podniky Strada.

Jídlo v restauraci? Jedno z deseti

Lidé v restauracích utrácejí málo a trh je nasycený. Podle londýnské účetní firmy UHY Hacker Young víc než třetina ze stovky největších firem v restauračním oboru prodělává. Růst minimální mzdy zvyšuje náklady na pracovní sílu, výsledek hlasování o brexitu z roku 2016 navíc oslabil libru a zažehl inflaci, která tlumí útraty spotřebitelů. Britové si dnes podle výzkumné agentury MCA Insight zajdou ven na jedno z deseti jídel. Zatímco před pěti lety si v restauraci dali jedno jídlo z osmi.

Vládní statistiky ukazují, že počet restaurací a jídelen z 61400 v roce 2010 vzrostl na více než 83 tisíc v roce 2016. Při takové konkurenci si restauratéři nemohou dovolit šlápnout vedle. Což Oliver podle Bloombergu evidentně udělal. Když v roce 2008 v Oxfordu otevřel první podnik Jamie’s Italian, zákazníci i odborníci ho začali brzy kritizovat za průměrné jídlo a servis. 

Jamie Oliver zavře šest restaurací. Brexit zdražil italské suroviny

„Většina známých šéfkuchařů má nejdřív úspěšnou restauraci a na svém jméně se snaží vydělávat později,“ upozornil gastronomický odborník Peter Harden. Kdežto Oliver to udělal naopak, proslavil se pořadem v televizi a až pak otevřel restaurace s najatými manažery.

Přestože v Británii bojuje o přežití, v zahraničí Oliver expanduje. V cizině provozuje 52 podniků, včetně kaváren Jamie’s Deli na evropských letištích, pizzerií v Maďarsku a Indii. Vlastní také desítky poboček řetězce Jamie’s Italian od Portugalska po Katar. Skoro všechny podniky fungují jako franšízy, což komplikuje kontrolu kvality. „Tam ani nevkročte,“ zkritizoval nedávno jeden zákazník pobočku Oliverovy restaurace z letiště v Oslo na cestovatelském serveru TripAdvisor. Z 90 recenzí restauraci ocenilo 49 jako „hroznou“ nebo „špatnou“.

Autor:


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

Pojištění proti pokutám je přitěžující okolnost, rozhodl Nejvyšší správní soud

policie radar měření rychlost celostátní akce

Uzavření pojistky proti pokutám může být ve správním řízení bráno jako přitěžující okolnost, upozornil deník Právo na...

Další z rubriky

Čína odpovídá na americkou celní oprátku. Zvýhodní ostatní země

Ilustrační snímek

Drahé celní šarvátky mezi USA a Čínou si vyžádaly další krok ze strany Pekingu. Čína ve snaze zachovat dovozy zboží ze...

Vánoční stromeček v krabici až ke dveřím. Amazon začne rozvážet v listopadu

Na plantáži nad obcí Chomýž roste a voní víc než 200 tisíc stříbrných smrků a...

Americký internetový obchod Amazon vstupuje na trh s živými vánočními stromy. Až dvoumetrové kusy zařadí do nabídky pro...

OBRAZEM: Britské Tesco otevřelo první diskont. Budeme levnější, slibuje, ale není

Řetězec Tesco otevřel v anglickém Chatteris nový diskontní obchod Jack's.

Tesco, lídr britského maloobchodu, vtrhlo na trh levných potravin. Se slibem, že bude nejlevnější ve městě, otevřelo v...

Najdete na iDNES.cz