Jednodruhové medy

Řepkový - první med v sezoně, který je buď zcela jednodruhový, nebo s příměsí medu z ovocných stromů.
první med v sezoně, který je buď zcela jednodruhový, nebo s příměsí medu z ovocných stromů. Vzhledem k velikým plochám pěstované řepky se vyskytuje ve většině oblastí České republiky. Je to med s vysokým obsahem glukózy, a proto velmi rychle krystalizuje. Většinou se používá k výrobě pastového medu, krystaly se tlakem rozmělní, až vznikne hmota podobná sádlu, která se velmi dobře maže na pečivo. Akátový - nekrystalizuje téměř vůbec, vydrží tekutý, průsvitný se žlutonazelenalým nádechem po několik let. Má velmi jemnou chuť i vůni a obsahuje velmi málo pylových zrn. Hodí se i do výživy malých dětí, protože nevyvolává pylové alergie a jen velmi málo ovlivní chuť oslazených nápojů. Lipový - za takový med je v tuzemsku označován ponejvíce med smíšený z nektaru a medovice lip. Lípy totiž nabízejí oboje současně. Má výraznou lahodnou chuť i vůni, poměrně rychle krystalizuje.


Témata: Test iDNES.cz