1. Kdy je víno ideálně zralé?
Prakticky každé víno se vyvíjí od mladosti přes fázi optimální zralosti až po přezrálost. Postupem času se mění barva, vyvíjí se aroma, zjemňují se třísloviny. Mladá vína jsou svěží, mají ovocnou vůni i chuť, někdy až příliš ostré kyseliny.
Zralá vína jsou vyrovnanější, všechny složky jsou v rovnováze. Když víno dospěje k vrcholu, začne upadat, působí jakoby "rozpadlým", prázdným dojmem. Jednoduchá vína dospějí k lahvové zralosti do roka po sklizni (ročník uvedený na lahvi), extraktivní vína, třeba pozdní sběry a výběry, do tří let, bobulové výběry, ledová a slámová vína ještě později.
Špičková bordeaux dosáhnou optimální zralosti za deset i za dvacet let.
2. Proč je na lahvích „obsahuje oxid siřičitý“?
Oxid siřičitý se používá jako antioxidant, váže ve víně rozpuštěný kyslík a tím chrání víno před činností nežádoucích mikrobů a působením kyslíku, prodlužuje mu tak trvanlivost.
Víno s vyšším obsahem SO2 lze rozpoznat čichem, jako štiplavý pocit v nose. Oxid siřičitý patří mezi alergeny, proto se od roku 2004 musí uvádět na obalech vín, která mají víc než 10 mg/l, což jsou v podstatě téměř všechna vína.
3. Jsou přívlastková vína kvalitnější?
Přívlastek je určitá indikace toho, že víno pochází z kvalitnějších hroznů, ale není to automaticky záruka kvality. Přívlastková vína pocházejí z hroznů, které byly tak vyzrálé, že se mošt nemusel a dokonce podle zákona nesměl doslazovat.
4. Je litrové víno horší než víno v 0,7l lahvi?
Nemusí být horší, ale do litrových lahví se lahvuje víno nižší jakostní třídy – stolní, zemské nebo jakostní. Kvalitnější vína se plní do lahví 0,7 nebo 0,75l lahví, někdy i menších.
Český vinařský zákon ostatně nařizuje, že víno s přívlastkem může být plněno do lahví nejvýše o objemu 0,75 l. Rozhodně neplatí přímá úměra, čím větší lahev, tím horší víno. I v "sedmičkových" lahvích můžete, bohužel, zejména v obchodních řetězcích nalézt stolní zahraniční víno nevalné kvality.
6. Je pravda, že se přívlastková vína nesmějí prodávat jako sudová?
Ano, je to pravda. Vína s přívlastkem se mohou podle vinařského zákona uvádět do oběhu pouze ve skleněných lahvích o objemu do 0,75 l. Pokud tedy někdo prodává sudové víno označené jako kabinet nebo pozdní sběr porušuje vinařský zákon.