Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jedy z plísní jsou záludné tím, že je v potravinách nelze poznat

aktualizováno 
Před čtyřmi lety byli belgičtí spotřebitelé zaskočeni stejně znepokojivou informací jako nedávno tuzemští zákazníci: íránské pistácie obsahují škodlivou látku, aflatoxiny.
Před čtyřmi lety byli belgičtí spotřebitelé zaskočeni stejně znepokojivou informací jako nedávno tuzemští zákazníci: íránské pistácie obsahují škodlivou látku, aflatoxiny. Belgické úřady tehdy stáhly z obchodů tuny těchto oříšků a vyslaly tým expertů do Teheránu. Uvědomily si totiž, že riziko rozhodně nelze podceňovat: aflatoxiny jsou totiž rakovinotvorné. Rok poté se belgický spotřebitelský časopis Test-Achats chtěl přesvědčit, zda je třeba mít strach z aflatoxinů, které jsou ve vědeckém žargonu zařazovány mezi mykotoxiny, toxické látky produkované plísněmi. S podporou Evropské komise analyzoval nejenom pistácie, ale i další druhy potravin, u nichž je vysoká pravděpodobnost, že jsou kontaminovány mykotoxiny: ořechy, sušené ořechy, obilniny, koření, ale i potraviny každodenní potřeby - mléko, kávu, jablečné kompoty a džusy. Výsledek odborníky nepřekvapil. Mykotoxiny se objevily především v burských oříšcích a koření, tedy v potravinách pocházejících z tropických oblastí. Spotřebitelům však klidu nedodal. Obzvláště když se dozvěděli, že sami proti nim nemají žádnou šanci: nejsou vidět, nejsou cítit, nikdo je v potravinách nepozná. Nelze je zničit varem, mražením ani jiným způsobem.

Co jsou mykotoxiny?

Působením tepla, času a vlhkosti vznikají na potravinách plísně. Je to normální jev, který zná každý. Jenže některé plísně produkují neviditelné jedovaté látky, které mohou lidskému organismu uškodit: mykotoxiny. Úrodnou půdou pro ně jsou obiloviny, rýže, koření, ořechy a sušené ovoce, shnilá jablka. Dosud bylo identifikováno přibližně 300 těchto látek, z nichž pouze dvacet je pro lidský organismus škodlivých. Nejnebezpečnější jsou tři z nich: aflatoxiny, patulin a ochratoxiny. Aflatoxin B1 je považován za nejvíce rakovinotvornou přírodní látku. Patulin a ochratoxiny mohou napadnout jaterní buňky, poškodit nervový systém nebo způsobit deformaci plodu v těle matky. Stejně jako je nemožné přesně určit, kolik cigaret je potřeba vykouřit pro vznik rakoviny, nikdo zatím není schopen přesně říci, jak velkou dávku mykotoxinů je nutné vpravit do těla, aby se tato rizika stala realitou. Ale jedna věc je jistá: čím méně jich do těla dostaneme, tím lépe. Mykotoxiny se nejvíce objevují u potravin z tropických oblastí. "V plodinách, které se produkují u nás, nebývají. V našich podmínkách plísně aflatoxiny neprodukují, protože potřebují vlhko a teplo," vysvětluje Jiří Rosmus ze Státního veterinárního ústavu v Praze. "Pokud jsme v minulosti nějaké aflatoxiny v koření našli, byly to vždy náhodné nálezy a většina z nich pod limit," uklidňuje Jiří Rosmus.

Jak se bránit mykotoxinům?

Člověk by musel být věštcem, aby poznal, zdali jsou kupované oříšky nebo kompot kontaminovány. Proto lze uvést jen několik obecně platných bezpečnostních zásad:

* nikdy nejíst plesnivé potraviny, raději je vyhodit než z nich vykrojovat plesnivou část. Od chvíle, kdy je jablko napadeno plísní, je téměř jisté, že se v něm vyvine i patulin

* potraviny náchylné ke vzniku plísní vždy uchovávat v ledničce

* sledovat datum spotřeby

* potraviny ukládat zakryté, aby nedošlo ke kontaminaci dalších potravin

Výsledky evropské studie

bezproblémové - obilniny, fíky, sušené meruňky, rozinky, vlašské ořechy, lískové oříšky, pistácie, káva

s problémy - mléčné produkty (v některých zemích - Španělsku, Itálii a Portugalsku - se objevily aflatoxiny, ale až na výjimky nepřekračovaly normu), jablečné džusy a kompoty (patulin ve čtyřech vzorcích ze sto sedmi)

na pováženou - burské oříšky (aflatoxiny v 11 ze 47) a koření (zejména muškát, třetina obsahuje aflatoxiny)

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

(ilustrační snímek)
Cena vajec prudce roste, protože slepic je málo kvůli aféře s fipronilem

Vejce v obchodech letos zdražují. Podle údajů Českého statistického úřadu nyní jedno stojí 3,6 koruny, na začátku roku bylo o dvacetník levnější. Podle...  celý článek

košík, ilustrační foto
Velké srovnání nákupů: Česko nejdražší, Polsko levné, Německo kvalitní

Redaktoři deníku MF DNES se vydali nakupovat do sousedních zemí, aby porovnali ceny a složení potravin a drogerie. Výsledek testu ukázal, že pokud chcete...  celý článek

kiwi
Hitparáda cenových extrémů potravin: nejvíc podražilo kiwi a máslo

Co mají společného melouny, pomeranče a kiwi? Kromě exotiky je to i vysoká cena, kterou si za ně zákazníci připlácejí v obchodech. Kilo kiwi zdražilo na sto...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.