Stane se tak možná paradoxně navzdory tomu, že v Česku zatím tato proslulá chřipka nebyla objevena.
"Například chovatelé krůt mají obrovské problémy, někteří končí s chovem, a to ta nejhorší situace může ještě nastat," prohlašuje ředitel Zemědělského obchodního družstva Brniště Stanislav Hečl, jehož družstvo chová a zpracovává stovky tisíc krůt.
Podobné nářky jsou slyšet z řady dalších úst. Nejen od těch, kteří se točí kolem krůt, ale také hus, kačen či kuřat.
Ohroženo je 15 tisíc zaměstnanců
"Při výrobě drůbežího masa pracuje kolem 30 tisíc zaměstnanců. Pokud by poptávka po tomto mase poklesla o padesát procent, mohlo by to ovlivnit až 15 tisíc zaměstnanců v oboru," tvrdí Martin Vacek, který má na starosti distribuci veškerého sortimentu značky Vodňanské kuře.
Co míní slovem ovlivnit? "Patrně by to znamenalo propouštění, které by postihlo především rozmnožovací chovy, líhně, výkrmy drůbeže, výrobny krmných směsí a v konečném důsledku i pěstitele obilí, které se k výrobě směsí využívá," upřesňuje Jana Kindlová, která má na starosti komunikaci ve společnosti Agropol Group, pod kterou spadá i Vodňanské kuře.
České drůbeží je bezpečné
Pokud chceme znát příčiny trampot českých drůbežářů, musíme se podívat především do hypermarketů. Drůbeží se v posledních týdnech prodává čím dál levněji. Tak třeba v Tesku lze koupit jeden kilogram mražených kuřecích křídel za pouhých třicet korun.
Důvod? Do Česka vtrhly firmy z Polska, Itálie i dalších zemí, které přivážejí přebytky ze svých zemí, už zasažených ptačí chřipkou.
"Ptačí chřipku využily obchodní řetězce k tomu, aby drasticky snížily ceny," hněvá se prezident agrární komory Jan Veleba. A kritizuje například Lidl, který před několika dny dával k nákupům nad 500 korun kuře jako bonus za jedinou korunu.
Martin Vacek zároveň poukazuje na to, že drůbeží maso dovážené ze zahraničí jde na pulty našich obchodů často s nedostatečnými informacemi o původu masa, a jeho kvalita tedy nemusí být nejlepší.
"Často jde o mražené výrobky, které jsou zahraničními dodavateli nabízeny řetězcům za ceny menší, než jsou náklady. Tady bych se té kvality opravdu obával," říká.
Češi vrací útok
Za této situace vyrážejí čeští podnikatelé do protiútoku. Prohlašují, že právě jejich maso je na rozdíl od toho zahraničního kvalitnější a také bezpečnější.
Stačí se podívat například na akce agrární komory. Za poslední týdny se na její půdě v Praze uskutečnilo několik tiskových konferencí, kde své výrobky chválili snad všichni zástupci firem, které mají něco společného s drůbežím.
Firmy argumentují především tím, že veškerou drůbež v Česku chovají v uzavřených prostorech pod bedlivou kontrolou veterinářů. "Do našich baráků se nemůžou dostat žádná cizí zvířata ani nikdo jiný, kdo tam nemá co dělat," prohlašuje Stanislav Hečl z družstva Brniště.
A přidává se k němu i Josef Čtvrtečka, ředitel společnosti Xaverov, kde se mimo jiné líhnou krůťata. "Jsme pod tvrdým dohledem veterinární správy. Kdyby neexistovala taková kontrola, nebyli bychom schopni prodat ani jeden kus tady doma ani ve světě," říká.
Čeští zákazníci však zatím mohou být v obchodě spokojeni. Stačí se podívat například na cenu chlazeného kuřecího prsního řízku. První týden v lednu stál kilogram 110 korun, nyní spadl pod stovku.