Jídelním vozům je lepší se vyhnout

  20:57aktualizováno  20:57
- Kvalita servisu v jídelních vozech byla v předlistopadové době, kdy existovala jediná česká firma, všelijaká. Ani v současnosti, kdy karty zamíchala neviditelná ruka trhu a dala vzniknout hned čtyřem domácím firmám, není situace růžovější. Z testu, ve kterém dva odborníci na veřejné stravování vyzkoušeli úroveň těchto českých a jedné maďarské společnosti, totiž vyplynulo smutné doporučení - zdaleka se těmto restauracím na kolejích vyhnout.
Je v nich buď nekřesťansky draho, nebo jídlo postrádá jednu ze základních vlastností - chuť. Kamenem úrazu bývá nezřídka samo připojení jídelního vozu. V testu, u kterého hodnotící zamýšleli jet s každou společností dvakrát, totiž hned ve dvou případech avizovaný vagon zcela chyběl. "Oni ho včera z Maďarska nepřivezli," odvětil průvodčí na otázku o chybějícím voze maďarské společnosti Utaselátó Budapest. Ani vlakvedoucí u druhého případu (firma Urblík) nebyl sdílnější: "Dnes není připojen." Chyba v tomto případě není na straně společnosti provozující jídelní vůz, ale na Českých drahách, které za připojení vagonu odpovídají. Železničářům se tak daří dokreslovat už dost nepříznivý obraz vlakových restaurací. Nelichotivý primát, nejhorší celkové hodnocení v testu, si vysloužila společnost Wagon Bohemia. "Zatímco při první jízdě otevřel jídelní vůz až po dvaceti minutách cesty, navíc nevytopený, při cestě v opačném směru balancoval mezi hosty číšník zjevně pod vlivem alkoholu," uvádí František Vogl, konzultant a poradce cateringové společnosti LEV, první z hodnotících. "Pečená šunka s vejci stejně jako omeleta byly spálené, vepřové medailonky vyloženě odpuzující. Pro ostatní objednaná jídla nemám jiná slova než bez chuti a nápadu, nevýrazná či neupravená." Také firma CZ Servis si připravila při večerní jízdě z Kolína do Prahy opravdovou perličku. "Jsem tu sám, kuchař je nemocný. Nemám maso a můžu vám udělat pouze vajíčka," předeslal hned v úvodu obsluhující číšník. Podle oblečení by ho však každý tipoval spíše na běžného hosta, který zde odsluhuje svou útratu. Nutno přiznat, že při druhé jízdě s touto firmou se u stolu objevila pečlivě ustrojená číšnice, jejíž vystupování oba odborníci hodnotili jako nejpříjemnější v celém testu. Nejbohatší jídelní lístek nabídla společnost Urblík. Svíčková na smetaně, prubířský kámen každého kuchaře, však zde měla podobu kuřecích medailonků se smetanovou omáčkou. Kombinace, nad kterou se zhrozili oba hodnotitelé. "Také halušky po uhlířsku vypadaly spíše jako noky nebo chlupaté knedlíky," doplňuje hodnocení Milan Linhart, bývalý mistr odborného výcviku na Středním odborném učilišti veřejného stravování v pražských Klánovicích, druhý z hodnotících. Maďarský kuchař z firmy Utaselátó Budapest oproti tomu předvedl nejchutněji připravený pokrm. Tím bohužel veškerá chvála končí. Zatímco číšník si ve voze hned u vedlejšího stolu nerušeně četl jakýsi maďarský bestseller, kuchař se na protějším sedadle pokoušel o překonání rekordu v počtu vyluštěných křížovek. Ani tři hosté nevytrhli tento roztomilý párek z jejich intelektuálního rozjímání. Drobnou vadou na kráse maďarského vozu je fakt, že host zde například za rizoto zaplatí 271 korun. Pokud je bude chtít zapít třetinkou budvaru, bude muset přidat ještě dalších 126 korun. O Jídelních a lůžkových vozech, páté testované firmě, se toho také příliš pozitivního říci nedá. Vždyť za 99 korun, jež zde stála lahvová třetinka plzně, by se ve vyhlášených pražských pivnicích daly pořídit i čtyři ošetřené a vyladěné točené prazdroje. "Problematickou velikost porce masa zde velmi úspěšně doplňovala nevýrazná chuť zeleninové přílohy," popisuje jedno z jídel František Vogl. Ani druhý hodnotitel, Milan Linhart, chválou neplýtvá: "Vzhledem k cenové relaci je úprava pokrmů u této firmy nedostačující." Cestující proto nepochybí, když se před jízdou náležitě zásobí bagetami a smaženými řízky. Do cenově méně vstřícných jídelních vozů by pak měl vstupovat vybaven jako do exkluzivní restaurace - se zlatou kreditní kartou, nebo alespoň s movitým sponzorem.

Testované společnosti:

30. listopad

Číslo vlaku Obsluhující Trasa Čas
společnost

IC 311 Utaselátó Budapest 2) Praha hl. n. - H. Brod 7:40 - 9:24
EC 70 JLV 1) H. Brod - Praha Holešovice 10:31 - 12:11
EC 173 JLV 1) Praha Holešovice - H. Brod 13:43 - 15:24
EC 170 Utaselátó Budapest H. Brod - Praha Holešovice 16:31 - 18:11
R 673 Urblík 2) Praha hl. n. - Kolín 18:37 - 19:22
Ex 506 CZ Servis Kolín - Praha hl. n. 19:52 - 20:41

1. prosinec

R 245 Wagon Bohemia Praha hl. n. - Pardubice 7:52 - 9:08
R 640 Urblík Pardubice - Praha hl. n. 9:46 - 11:01
IC 107 CZ Servis Praha hl. n. - Pardubice 13:51 - 15:02
Ex 140 Wagon Bohemia Pardubice - Praha hl. n. 16:08 - 17:21

Poznámka: 1) Jídelní a lůžkové vozy, 2) jídelní vůz nebyl připojen

Jednotlivé obsluhující společnosti a jejich hodnocení

Utaselátó Budapest, Maďarsko (((°°

Ochota a chování personálu: **
Čistota interiéru: ***
Šíře nabídky: ****
Kvalita jídel a nápojů: ****
Výběr z jídelníčku:
Espresso 58 Kč
Budvar 12° 0,33l 126 Kč
Polévka 107 Kč
Rizoto 271 Kč
Zelný salát 116 Kč
Vepř.medailonky s houbami 407 Kč

Wagon Bohemia, ČR (°°°°

Ochota a chování personálu: **
Čistota interiéru: **
Šíře nabídky: ***
Kvalita jídel a nápojů: **
Výběr z jídelníčku:
Káva turecká 19 Kč
Radegast 12° 0,5l 30 Kč
Fernet Stock 0,05l 39 Kč
Pečená šunka s vejci 49 Kč
Hovězí polévka s nudlemi 18 Kč
Vepřový steak Bohemia 95 Kč

Jídelní a lůžkové vozy, ČR ((((°

Ochota a chování personálu: ****
Čistota interiéru: ****
Šíře nabídky: ****
Kvalita jídel a nápojů: ***
Výběr z jídelníčku:
Káva se smetanou 72 Kč
Plzeň 12° 0,33l 99 Kč
Becherovka 0,05l 105 Kč
Pečená šunka s vejci 222 Kč
Bramborová polévka 88 Kč
Vepřový řízek "Speciál", obloha 416 Kč

CZ Servis, ČR ((°°°

Ochota a chování personálu: ****
Čistota interiéru: ****
Šíře nabídky: **
Kvalita jídel a nápojů: ***
Výběr z jídelníčku:
Káva turecká 19 Kč
Radegast 12° 0,5l 30 Kč
Fernet Stock 0,04l 39 Kč
Gulášová polévka 19 Kč
Pečená šunka s vejci 49 Kč
Vepřové medailonky se žam. om., obloha 125 Kč

Urblík, ČR (((°°

Ochota a chování personálu: ****
Čistota interiéru: ****
Šíře nabídky: **** 1)
Kvalita jídel a nápojů: **
Výběr z jídelníčku:
Turecká káva 18 Kč
Krušovice 10° 0,5l 16 Kč
Fernet Stock 0,04l 28 Kč
Míchaná vejce se šunkou 35 Kč
Gulášová polévka 19 Kč
Topičův guláš, housk. knedlík 49 Kč

Poznámky: stupnice hodnocení v jednotlivých kategoriích ***** bez připomínek až * zcela nevyhovující, 1) nadstandardní; procentuální podíl na celkovém hodnocení - kvalita jídel a nápojů 40%, ostatní po 20%; stupnice celkového hodnocení (((((velmi dobrý až (°°°° vyhovující

Hodnotitelé:

František Vogl, konzultant a poradce cateringové společnosti LEV, Praha
Milan Linhart, bývalý mistr odborného výcviku na Středním odborném učilišti veřejného stravování v Klánovicích, Praha

Tabulku s hodnocenými spoji naleznete zde v MS EXCEL
Autor:

Nejčtenější

Kvůli kolapsu D1 ministerstvo zvažuje zakázat kamiony v levém pruhu

Odstavené kamiony blokovaly dálnici D1 poblíž obce Jiřice mezi Humpolcem a...

Ministr dopravy Dan Ťok viní z kolapsu dopravy na dálnici D1 především řidiče kamionů a dokonce ve spolupráci s policií...

Elektřina bude luxusní zboží, řekl energetický expert v Rozstřelu

Energetický expert společnosti ENAS Vladimír Štěpán v diskusním pořadu iDNES.cz...

Emisní povolenky budou výrazně v dalších letech zdražovat elektřinu. Už se to děje, domácnosti si v příštím roce...

Dodavatelé elektřiny maskují její zdražení, neopatrní zákazníci mohou prodělat

Ilustrační snímek

Oznamovat špatnou zprávu není příjemné pro nikoho. A dvojnásob to platí pro obchodníky, kteří musí zákazníky informovat...

Protesty žlutých vest drtí ekonomiku Francie. Katastrofa, hlásí ministr

Příznivci hnutí žlutých vest po celé Francii znovu vyšli do ulic, při...

Pozitivní výhledy na růst francouzské ekonomiky začíná zahalovat kouř. Francouzská centrální banka v pondělí kvůli...

Ťok dal ultimátum stavební firmě. D1 u Humpolce má dostavět do pondělí

Tiskové konference se po skončení zasedání vlády účastnil premiér Andrej Babiš...

Ministr dopravy Dan Ťok pohrozil česko-italskému sdružení, které modernizuje dálnici D1 u Humpolce. Buď dokončí práce...

Další z rubriky

Češi jsou věrní značkám s jasným výrobcem. Ale možná jen kvůli slevám

Zákazníci Globusu mohou od října loňského roku využívat  samoobslužné...

Pikok, Finest, Clever, K-Purland, Řezníkův talíř... To je jen pár jmen z mnoha takzvaných privátních značek řetězců....

Prazdroj stahuje z trhu dvě šarže soudků, ty mohou prasknout

Technický manažer Plzeňského Prazdroje Václav Švorc ukazuje, kde se mohou...

Tuzemský lídr pivovarského trhu Plzeňský Prazdroj stahuje z maloobchodu dvě šarže svého pětilitrového soudku piva...

České Vánoce jsou levnější než slovenské. Může za to růst mezd

Dárky, ilustrace

Příjmy Čechů i Slováků v posledních letech rostly, a tak i Vánoce jsou pro průměrné domácnosti obou zemí „levnější“....

Najdete na iDNES.cz