Je v nich buď nekřesťansky draho, nebo jídlo postrádá jednu ze základních vlastností - chuť. Kamenem úrazu bývá nezřídka samo připojení jídelního vozu. V testu, u kterého hodnotící zamýšleli jet s každou společností dvakrát, totiž hned ve dvou případech avizovaný vagon zcela chyběl. "Oni ho včera z Maďarska nepřivezli," odvětil průvodčí na otázku o chybějícím voze maďarské společnosti Utaselátó Budapest. Ani vlakvedoucí u druhého případu (firma Urblík) nebyl sdílnější: "Dnes není připojen." Chyba v tomto případě není na straně společnosti provozující jídelní vůz, ale na Českých drahách, které za připojení vagonu odpovídají. Železničářům se tak daří dokreslovat už dost nepříznivý obraz vlakových restaurací. Nelichotivý primát, nejhorší celkové hodnocení v testu, si vysloužila společnost Wagon Bohemia. "Zatímco při první jízdě otevřel jídelní vůz až po dvaceti minutách cesty, navíc nevytopený, při cestě v opačném směru balancoval mezi hosty číšník zjevně pod vlivem alkoholu," uvádí František Vogl, konzultant a poradce cateringové společnosti LEV, první z hodnotících. "Pečená šunka s vejci stejně jako omeleta byly spálené, vepřové medailonky vyloženě odpuzující. Pro ostatní objednaná jídla nemám jiná slova než bez chuti a nápadu, nevýrazná či neupravená." Také firma CZ Servis si připravila při večerní jízdě z Kolína do Prahy opravdovou perličku. "Jsem tu sám, kuchař je nemocný. Nemám maso a můžu vám udělat pouze vajíčka," předeslal hned v úvodu obsluhující číšník. Podle oblečení by ho však každý tipoval spíše na běžného hosta, který zde odsluhuje svou útratu. Nutno přiznat, že při druhé jízdě s touto firmou se u stolu objevila pečlivě ustrojená číšnice, jejíž vystupování oba odborníci hodnotili jako nejpříjemnější v celém testu. Nejbohatší jídelní lístek nabídla společnost Urblík. Svíčková na smetaně, prubířský kámen každého kuchaře, však zde měla podobu kuřecích medailonků se smetanovou omáčkou. Kombinace, nad kterou se zhrozili oba hodnotitelé. "Také halušky po uhlířsku vypadaly spíše jako noky nebo chlupaté knedlíky," doplňuje hodnocení Milan Linhart, bývalý mistr odborného výcviku na Středním odborném učilišti veřejného stravování v pražských Klánovicích, druhý z hodnotících. Maďarský kuchař z firmy Utaselátó Budapest oproti tomu předvedl nejchutněji připravený pokrm. Tím bohužel veškerá chvála končí. Zatímco číšník si ve voze hned u vedlejšího stolu nerušeně četl jakýsi maďarský bestseller, kuchař se na protějším sedadle pokoušel o překonání rekordu v počtu vyluštěných křížovek. Ani tři hosté nevytrhli tento roztomilý párek z jejich intelektuálního rozjímání. Drobnou vadou na kráse maďarského vozu je fakt, že host zde například za rizoto zaplatí 271 korun. Pokud je bude chtít zapít třetinkou budvaru, bude muset přidat ještě dalších 126 korun. O Jídelních a lůžkových vozech, páté testované firmě, se toho také příliš pozitivního říci nedá. Vždyť za 99 korun, jež zde stála lahvová třetinka plzně, by se ve vyhlášených pražských pivnicích daly pořídit i čtyři ošetřené a vyladěné točené prazdroje. "Problematickou velikost porce masa zde velmi úspěšně doplňovala nevýrazná chuť zeleninové přílohy," popisuje jedno z jídel František Vogl. Ani druhý hodnotitel, Milan Linhart, chválou neplýtvá: "Vzhledem k cenové relaci je úprava pokrmů u této firmy nedostačující." Cestující proto nepochybí, když se před jízdou náležitě zásobí bagetami a smaženými řízky. Do cenově méně vstřícných jídelních vozů by pak měl vstupovat vybaven jako do exkluzivní restaurace - se zlatou kreditní kartou, nebo alespoň s movitým sponzorem.
Testované společnosti:30. listopadČíslo vlaku Obsluhující Trasa ČasspolečnostIC 311 Utaselátó Budapest 2) Praha hl. n. - H. Brod 7:40 - 9:24EC 70 JLV 1) H. Brod - Praha Holešovice 10:31 - 12:11EC 173 JLV 1) Praha Holešovice - H. Brod 13:43 - 15:24EC 170 Utaselátó Budapest H. Brod - Praha Holešovice 16:31 - 18:11R 673 Urblík 2) Praha hl. n. - Kolín 18:37 - 19:22Ex 506 CZ Servis Kolín - Praha hl. n. 19:52 - 20:411. prosinecR 245 Wagon Bohemia Praha hl. n. - Pardubice 7:52 - 9:08R 640 Urblík Pardubice - Praha hl. n. 9:46 - 11:01IC 107 CZ Servis Praha hl. n. - Pardubice 13:51 - 15:02Ex 140 Wagon Bohemia Pardubice - Praha hl. n. 16:08 - 17:21Poznámka: 1) Jídelní a lůžkové vozy, 2) jídelní vůz nebyl připojenJednotlivé obsluhující společnosti a jejich hodnoceníUtaselátó Budapest, Maďarsko (((°°Ochota a chování personálu: **Čistota interiéru: ***Šíře nabídky: ****Kvalita jídel a nápojů: ****Výběr z jídelníčku:Espresso 58 KčBudvar 12° 0,33l 126 KčPolévka 107 KčRizoto 271 KčZelný salát 116 KčVepř.medailonky s houbami 407 KčWagon Bohemia, ČR (°°°°Ochota a chování personálu: **Čistota interiéru: **Šíře nabídky: ***Kvalita jídel a nápojů: **Výběr z jídelníčku:Káva turecká 19 KčRadegast 12° 0,5l 30 KčFernet Stock 0,05l 39 KčPečená šunka s vejci 49 KčHovězí polévka s nudlemi 18 KčVepřový steak Bohemia 95 KčJídelní a lůžkové vozy, ČR ((((°Ochota a chování personálu: ****Čistota interiéru: ****Šíře nabídky: ****Kvalita jídel a nápojů: ***Výběr z jídelníčku:Káva se smetanou 72 KčPlzeň 12° 0,33l 99 KčBecherovka 0,05l 105 KčPečená šunka s vejci 222 KčBramborová polévka 88 KčVepřový řízek "Speciál", obloha 416 KčCZ Servis, ČR ((°°°Ochota a chování personálu: ****Čistota interiéru: ****Šíře nabídky: **Kvalita jídel a nápojů: ***Výběr z jídelníčku:Káva turecká 19 KčRadegast 12° 0,5l 30 KčFernet Stock 0,04l 39 KčGulášová polévka 19 KčPečená šunka s vejci 49 KčVepřové medailonky se žam. om., obloha 125 KčUrblík, ČR (((°°Ochota a chování personálu: ****Čistota interiéru: ****Šíře nabídky: **** 1)Kvalita jídel a nápojů: **Výběr z jídelníčku:Turecká káva 18 KčKrušovice 10° 0,5l 16 KčFernet Stock 0,04l 28 KčMíchaná vejce se šunkou 35 KčGulášová polévka 19 KčTopičův guláš, housk. knedlík 49 KčPoznámky: stupnice hodnocení v jednotlivých kategoriích ***** bez připomínek až * zcela nevyhovující, 1) nadstandardní; procentuální podíl na celkovém hodnocení - kvalita jídel a nápojů 40%, ostatní po 20%; stupnice celkového hodnocení (((((velmi dobrý až (°°°° vyhovujícíHodnotitelé:František Vogl, konzultant a poradce cateringové společnosti LEV, PrahaMilan Linhart, bývalý mistr odborného výcviku na Středním odborném učilišti veřejného stravování v Klánovicích, PrahaTabulku s hodnocenými spoji naleznete zde v MS EXCEL