Jídlo do žaludku, nebo do koše?

Taky často před lednicí váháte, zda si ještě můžete na chleba namazat marmeládu, kterou jste otevřeli před několika týdny, dorazit jogurt, který jste včera nedojedli, či zda vyhodit grilovací omáčku z minulého léta? Skleničky s marmeládou i omáčkou byly zavřené, jogurt nevypadá špatně, zkrátka žádné známky kažení, které by vedly vaše kroky k odpadkovému koši.
Taky často před lednicí váháte, zda si ještě můžete na chleba namazat marmeládu, kterou jste otevřeli před několika týdny, dorazit jogurt, který jste včera nedojedli, či zda vyhodit grilovací omáčku z minulého léta? Skleničky s marmeládou i omáčkou byly zavřené, jogurt nevypadá špatně, zkrátka žádné známky kažení, které by vedly vaše kroky k odpadkovému koši. Ale nic nevydrží věčně... Otevřený kečup či hořčice vydrží relativně dlouho, mléko nebo paštika se zkazí již za několik dní. Jak dlouho to však přesně je, lze velmi obtížně určit. Jediný, kdo by o tom mohl něco spolehlivě říci, je výrobce, a ten je na informace tohoto druhu skoupý. Záleží totiž na tom, jaký konzervační postup a jaké suroviny výrobce zvolil. Například do marmelád přidávají výrobci konzervační látky, aby déle vydržely po otevření, nikoliv v zavřené sklenici. Tam se o dostatečnou konzervaci postará cukr. To zná ostatně každý, kdo doma zavařuje. Spolehnout se na data spotřeby také nemůžete, ta platí jen pro zavřené výrobky. Jakmile se otevřou, proces kažení se zrychlí. Doporučení výrobců jsou v tomto směru strohá, někteří se omezí jen na radu: po otevření urychleně spotřebujte. Co to je urychleně, to se na výrobcích neobjeví. Nezbývá tedy nic jiného, než se řídit vlastním rozumem a svými smysly. Snad přece rada: nekupovat potraviny do zásoby, vybírat menší balení. Dnes není problém koupit paštiku na jeden krajíc či smetanu do jedné kávy.